Austėja Landsbergienė atskleidė, kaip su Gabrieliumi dalijasi vaikų priežiūra ir namų ūkio pareigomis

Sausio 19 -21 dienomis pirmą kartą vyks socialinė konferencija „Daugiau balanso šeimoje“, kurioje su mokslininkais ir praktikais bus kalbama bei diskutuojama apie vykstančius pokyčius tėvystės srityje, balanso paieškas tarp karjeros ir šeimos.

„Manau, kad be jokios abejonės svarbiausia yra pagarba visų pirma vienas kitam, po to vienas kito veiklai ir supratimas, kad kartu galima padaryti daugiau, nei pavieniui“, – įsitikinusi Austėja Landsbergienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Manau, kad be jokios abejonės svarbiausia yra pagarba visų pirma vienas kitam, po to vienas kito veiklai ir supratimas, kad kartu galima padaryti daugiau, nei pavieniui“, – įsitikinusi Austėja Landsbergienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau apie apie vaidmenų pasiskirstyma šeimoje, sėkmingą motinystę ir karjerą Austėja Landsbergienė kalbės sausio 19-21 dieną vyksiančioje konferencijoje „Daugiau balanso šeimoje“.<br> Organizatorių maketas
Daugiau apie apie vaidmenų pasiskirstyma šeimoje, sėkmingą motinystę ir karjerą Austėja Landsbergienė kalbės sausio 19-21 dieną vyksiančioje konferencijoje „Daugiau balanso šeimoje“.<br> Organizatorių maketas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 13, 2021, 7:17 PM

Apie vaidmenų pasiskirstyma šeimoje, sėkmingą motinystę ir karjerą šį kartą kalbame su konferencijos bendraorganizatore, Švietimo pažangos centro vadove Ieva Baltrušaitiene ir viena iš konferencijos pranešėjų socialinių mokslų daktare, edukologe, keturių vaikų mama Austėja Landsbergiene.

– Koks pagrindinis konferencijos tikslas, kokią žinią ji neša?

Ieva: Šia socialine konferencija siekiame supažindinti visuomenę su mamos ir tėčio vaidmenimis tiek šeimoje, tiek karjeros srityse. Svarbu kalbėti apie balansą tarp šeimos ir darbo, tarp vaidmenų pasiskirstymo ir pareigų pasidalinimo.

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad moters pareiga auginti vaikus, o vyro daryti karjerą, tačiau mūsų tikslas šeimoms padėti atrasti balansą ir suvokimą, kad abu turi vienodas galimybes ir sąlygas tiek vaikų auginime, tiek darbinėje srityje.

– Kodėl apie tai kalbate?

Ieva: Svarbu atkreipti visuomenės dėmesį į šią, galima sakyti socialinę problemą, kuomet šeimose vyrauja nelygybė tarp vyro ir moters, tarp požiūrio į pareigas šeimoje ir karjerą. Vyrauja stereotipas, kad suderinti motinystę ir karjerą yra pernelyg sudėtinga, tačiau viskas priklauso nuo požiūrio ir nusiteikimo bei gebėjimo efektyviai pasidalinti vaidmenimis šeimoje.

„Daugiau balanso šeimoje“ koferencijos tikslas yra mamoms suteikti pasitikėjimo savimi veikti ne tik šeimoje, bet ir už jos ribų, o tėčius paskatinti labiau įsitraukti į vaiko auginimą.

– Kaip efektyviai pasiskirstyti vaidmenimis šeimoje, siekiant karjeros ir mamos/ tėčio vaidmenų kokybės?

Austėja Landsbergienė: Svarbiausia yra suprasti, įsisąmoninti ir tuo gyventi – kad viskas, kas yra namuose, yra bendra: bendri sprendimai, bendra atsakomybė, bendras įsipareigojimas.

Taip pat nepaprastai svarbu suprasti ir tai, kad tokio dalyko kaip 50:50 pasidalinimas, na, nėra: kažką daro vienas žmogus geriau, kažką – kitas. Pavyzdžiui, mano vyras daug geriau gamina pusryčius, nei aš, tačiau aš daug geriau viską surūšiuoju, tai savaitgalio pusryčiai dažniausiai yra jo darbas, o sandėliuko, katilinės ir apskritai namų rūšiavimas – tvarkymas yra mano darbas.

Pietus maždaug vienodai sugalvojame ir gaminame abu, tad arba pasidaliname, arba užsisakome. Jeigu aš galiu nuvesti vaiką į polikliniką – vedu aš. Jeigu negaliu – veda jis. Jeigu aš galiu parlėkti iš darbo susitikti su meistru – padarysiu tą aš. Jeigu negaliu – važiuos jis.

Kadangi mano darbas lankstesnis ir dienotvarkę dėlioju aš pati, aš dažniau galiu prisitaikyti. Kita vertus, man niekada nebuvo klausimo, ar važiuoti į konferenciją, ar skaityti pranešimą – tik suderiname datas.

Yra buvę, kad aš iš vienos konferencijos perskrendu tiesiai į kitą, tad net keletą savaičių nesu namie. Bet ir yra buvę, kad Gabrielius dirbo Briuselyje, o aš buvau daugiau Lietuvoje. Žodžiu, gyveni, žiūri ir dėliojiesi – sąmoningai ir tikslingai.

Mes esame linkę automatiškai priskirti moteriai namų ruošos bei vaikų priežiūros darbus, tačiau juk jeigu ji dirba, tai po darbo jai lieka tiek pat laiko, kiek ir vyrui! Bet juk niekur nėra pasakyta, kad būtent moteris juos atlieka geriau – juos puikiai atlieka kiekvienas žmogus, kuris prisiima atsakomybę juos atlikti.

Vadinasi, darbai namuose (susiję su namų ir vaikų priežiūra) gali ir turi būti pasidalinti, jei norime siekti ir karjeros, ir mamos/tėčio vaidmenų kokybės.

– Kokie sutarimai vyrauja šeimoje, norint tikslingai paskirstyti laiką tarp darbo ir šeimos?

Austėja Landsbergienė: Yra vienintelis būdas – sėsti ir apie tai kalbėtis. Kaskart, pasikeitus situacijai, vėl sėsti ir kalbėtis. Juk gyvenimas banguoja, nuolat vyksta pokyčiai – kartais vienam yra sunkesnis etapas, kartais – kitam, tad reikia ne žiūrėti, kad būtų vienodai, bet – svarbiausia! – žiūrėti, kad nebūtų vienam ar kitam per daug. Esmė – ne vienodai, o sąžiningai.

Vienaip buvo, kai vaikai buvo maži. Kitaip buvo, kai aš gyvenau darbe, nes reikėjo ant kojų pastatyti „Vaikystės Sodą“ ir Karalienės Mortos mokyklą, trečiaip – kai Gabrielius dirbo Europos parlamente, dar kitaip – kai jau vaikai praaugo. Dabar vėl tenka persidėlioti.

Manau, kad be jokios abejonės svarbiausia yra pagarba visų pirma vienas kitam, po to vienas kito veiklai ir supratimas, kad kartu galima padaryti daugiau, nei pavieniui.

Socialinė konferencija „Daugiau balanso šeimoje“ vyks sausio 19 -21 dienomis ir yra nemokama, tereikia užsiregistruoti užpildant anketą: forms.gle/QmxDa6a14Wx2tmTB9.

Renginio programa: www.svietimopazangoscentras.lt/inovacijos-švietime​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.