Pasikeitusi vaiko priežiūros išmokų tvarka nudžiugins daugybę tėvų: gali gauti papildomų pajamų

Šių metų sausio 1 dieną įsigaliojusi nauja pataisa nudžiugino daugybę tėvų – nuo šiol tiek tėtis, tiek mama, būdami vaiko priežiūros atostogose, galės gauti pajamų pagal individualios veiklos sutartį, o išmokų suma nuo to nenukentės.

Daugybė tėvų nori prisidurti prie gaunamų išmokų papildomų pajamų.<br> lrytas.lt koliažas
Daugybė tėvų nori prisidurti prie gaunamų išmokų papildomų pajamų.<br> lrytas.lt koliažas
Anksčiau mamos buvo linkusios slėpti papildomas pajamas, kad nesumažėtų gaunamos išmokos.<br> "Unsplash" asociatyvi nuotr.
Anksčiau mamos buvo linkusios slėpti papildomas pajamas, kad nesumažėtų gaunamos išmokos.<br> "Unsplash" asociatyvi nuotr.
Per karantiną sumažėjus gaunamoms pajamoms, kai kurios mamos gauna ir sumažėjusias vaiko priežiūros atostogų išmokas.<br>T.Bauro nuotr.
Per karantiną sumažėjus gaunamoms pajamoms, kai kurios mamos gauna ir sumažėjusias vaiko priežiūros atostogų išmokas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 2:52 PM, atnaujinta Jan 21, 2021, 10:34 AM

Dėl mažinamos išmokos nevykdė veiklos

Jau keletą metų netilo diskusijos apie galimybę gauti pajamas tėvams, kurie tuo pačiu metu yra vaiko priežiūros atostogose. Vieni skundėsi, kad išmokos per mažos, todėl būtina prisidurti iš šalies, kiti – apie norą išnaudoti atsiradusi laisvą laiką savo verslo steigimui.

Iki šiol, jeigu asmuo nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu arba pirmais vaiko priežiūros atostogų metais dar ir dirbo su individualios veiklos pažyma, jo išmoka būdavo mažinama dėl iš individualios veiklos gautų ir deklaruotų pajamų.

„Laukiantis pirmą kartą, buvo senoji sistema ir pirmaisiais metais nebuvo galima užsiimti jokia veikla, kuri atneštų pajamas nesumažindama išmokų. Todėl pirmaisiais metais tik vysčiau idėją, gamindama ir dovanodama savo darbus draugams ir aplinkiniams, nors tikrai drąsiai galėjau ir pardavinėti, taip „atnešdama“ naudą ir valstybei – mokėdama mokeščius už vykdomą veiklą, bei prisidėdama prie šeimos biudžeto bent keliais papildomais eurais.

Juk ne paslaptis, kad dažniausiai pirmieji veiklos metai neša tikrai nedideles pajamas. Deja, tuo metu teko laukti antrųjų vaiko priežiūros atostogų metų, kad nereikėtų baimintis dėl išmokos sumažėjimo, vykdant naują veiklą“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo septynerių dukrą ir trijų mėnesių sūnų auginanti Monika Jurgelevičienė.

Pajamos – tik pagal individualią veiklą

„Nuo šiol vaiko priežiūros išmokos dydis pirmaisiais metais nebepriklausys nuo to, ar savarankiškai dirbantis gyventojas turi draudžiamųjų pajamų iš savarankiškos veiklos. Tai galioja ir tuo atveju, jei dirbantis pagal darbo sutartį gyventojas išeina vaiko priežiūros atostogų ir jų metu vykdo savarankišką veiklą. Savarankiškos veiklos pajamos neturės įtakos jo vaiko priežiūros išmokos dydžiui“, – patvirtino „Sodros“ vyriausioji specialistė Malgožata Kozič.

Ji taip pat primena, kad gyventojas vaiko priežiūros atostogų metu turės draudžiamųjų pajamų susijusių du darbo santykiais, išmoka bus atitinkamai sumažinta.

Antraisiais vaiko priežiūros atostogų metais gautos pajamos neturi įtakos vaiko priežiūros išmokos dydžiui tiek jei žmogus dirba savarankiškai, tiek jei dirba pagal darbo sutartį.

Ta pati tvarka dėl papildomų pajamų pagaln individualios veiklos sutartį galioja ir motinystės atostogose, vadinamajame „dekrete“ esančioms moterims – jos gali papildomai užsidirbti, o išmokos nenukentės.

Niekas neinformavo iš anksto

Tiesa, daugybė tėvų apie šią pasikeitusią tvarką sužino atsitiktinai. Lrytas.lt kalbinta Monika prisipažįsta, kad šias naujienas išgirdo skaitydama socialinius tinklus. 

„Nors man ir „nepasisekė“ – niekur nebuvo kalbama apie būsimus pokyčius, todėl į vaiko priežiūros atostogas aš „neiškeliavau“ ir pasirinkau tęsti savo vykdomą veiklą, bet manau šis įstatymas labai pagelbės visoms būsimoms mamoms – labai dažnai moterys po gimdymo „atranda save“ ir nusprendžia užsiimti kažkuo, kas galimai ateityje taptų ne tik hobiu, bet ir darbu“, – teigia M.Jurgelevičienė.

Ji taip pat, gimus pirmagimei, pradėjo savo veiklą siūdama minkštus žaislus mažiausiems, kuri transformavosi į dabartinį užsiėmimą – odos dirbinių gaminimą „Godi Deco“ ir dėl šios darbo net baigė specialius mokslus.

Pasikeitimais džiaugiasi daugelis

„Šių pakeitimų reikėjo jau labai senai. Dirbu pagal individualią veiklą jau daug metų. Buvau ir vaiko priežiūros atostogose su individualia veikla. Gaunama vaiko priežiūros išmoka tikrai nėra tokia didelė, kad už tuos pinigus galima būtų gyventi. O dabar pakeitus tvarką, manau, išloš ir jaunos šeimos, ir valstybė, nes nemažinant išmokos, dalis mamų galės ir toliau tęsti veiklą oficialiai ir nuo jos sumokės mokesčius valstybei. Manau grąža bus didesnė nei buvo anksčiau!“, – įsitikinusi mama Inga, priklausanti socialinių tinklų grupei „Verslios mamos“.

Ne vienerius su individualios veiklos pažyma dirbanti Margarita jai pritarė: „Šalia dirbau ir samdomam darbe. Ši naujiena mane labai nudžiugino. Slėpti pirmaisiais metais pajamų iš individualios veiklos neketinau, bet tikrai labai nesmagiai jaučiausi, kad priimant pavienius užsakymus mažės išmoka.“

Ji taip pat pastebi, kad daugybė mamų anksčiau tokių pajamų sąskaitas išrašydavo vyro vardu, kad nenukentėtų išmokos. Tą, prisipažino, dariusi ir Kamilė, kuri iš virvių gamina rankines ir namų dekoro detales: „Iki išeinant į dekretą individualią veiklą vykdžiau savo vardu, tačiau prasidėjus motinystės atostogoms šią veiklą perrašiau vyro vardu. Tai va taip mano vyras „pradėjo“ nerti.“

„Išties, šiuo metu Lietuvoje turime tiek daug verslių mamų, kurios kartais net idėjas brandina gimus vaikams, ir vaiko priežiūros atostogų metu randa vietos hobiams bei paverčia juos savo uždarbiu. Taip pat žinome, kad gimus vaikui poreikiai ir išlaidos ženkliai padidėja, tad puiku, kad išmokos nebus mažinamos ir mamos turės puikią galimybę užsidirbti papildomai“, – džiaugiasi Lidija.

Živilė dar prieš gimstant vaikeliui vedė keramikos užsiėmimus vaikams ir suaugusiems.

„Deja, paskutiniais mėnesiais prieš išeinant vaiko priežiūros atostogų teko nukentėti, nes prasidėjo karantinas, dėl to vaiko pinigai yra labai maži šiuo metu. Lauksime visų sąlygų ir imsiuosi nuotolinių keramikos mokymų“, – planuoja ateitį jauna mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.