Tėvai įsitikinę, kad vaikus šiais laikais auginti sunkiau, nei kai jie patys buvo maži

Remiantis naujais tyrimais 80 proc. amerikiečių tėvų teigia, kad vaikus auginti sunkiau, nei tada, kai jie patys užaugo, rašo portalas „Parents“.

Daugelis tėvų vaikams pirmuosius prie interneto prijungtus prietaisus įteikė, kai vaikams suėjo septyneri.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugelis tėvų vaikams pirmuosius prie interneto prijungtus prietaisus įteikė, kai vaikams suėjo septyneri.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 11:23 AM

Apklausoje dalyvavo 2000 JAV vaikus auginančių suaugusiųjų ir daugelis jų mano, kad tėvystė sudėtingesnė nei prieš 30 metų dėl technologijų vaidmens mūsų kasdieniniame gyvenime.

86 proc. tikina, kad jie kalbasi su vaikais apie jų saugumą virtualiame pasaulyje ir yra įsitikinę, kad šiandien vaikai „auga“ greičiau dėl technologijų.

Tėvai prisipažino, kad daugelis jų vaikų pirmąjį įrenginį, prijungtą prie interneto, gavo sulaukę septynerių, o mažiau nei ketvirtadalis respondentų (23 proc.) prietaisus įteikė ir 3-5 metų sulaukusiems mažyliams.

„Smith Micro Software“ vardu atlikta „OnePoll“, apklausa parodė, kad vaikai vidutiniškai 43 proc. savo laisvalaikio praleidžia prie interneto prijungto įrenginio, o COVID-19 pandemija šiuos skaičius galėjo padidinti.

Keturi iš penkių tėvų sutiko, kad dėl pandemijos jie leido savo vaikams daugiau laiko pramogauti prie kompiuterių ar telefonų. Tiesą sakant, keturi iš dešimties apklaustų tėvų atviravo, kad jų vaikas kasdien praleidžia penkias ar daugiau valandų pramogaujant su ekranais.

Žinoma, 86 proc. tėvų teisinasi, kad jie kalbasi apie saugumą internete. Beveik devyni iš 10 (88 proc.) apklaustų tėvų sutiko, kad jų pareiga yra stebėti ir (arba) kontroliuoti savo vaiko veiklą internete. Įdomu tai, kad daugiau nei pusė (54 proc) tų pačių tėvų mano, kad jie tai darydami pažeidžia vaiko privatumą ir pasitikėjimą.

Didžiausią susirūpinimą tėvams kelia tai, kad vaikai gali susidurti su neigiama ar pavojinga sąveika socialiniuose tinkluose, pamatyti netinkamą turinį, mažiau suaugusiųjų pergyvena dėl patyčių internete ar smurtinių vaizdo žaidimų.

71 proc. tėvų mano, kad jų vaikai daugiau žino apie saugumą internete, nei patys tėvai. 55 proc. tėvų prisipažino ginčijęsi su savo vaiku dėl to, kiek laiko jie praleidžia internete, o šiek tiek mažiau nei pusė (47 proc.) teigė, kad su savo vaikais kalba apie tai, ką jie veikia internete.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.