Naujagimis ir karantinas: kaip keičiasi jo priežiūra

Šiuo metu bent trečdalis pasaulio žmonių šalims paskelbtus griežtas priemones dėl COVID-19 pandemijos yra karantine. Jo metu apribota sveikatos priežiūros įstaigų veikla, atidėtos nebūtinos operacijos, konsultacijos, tačiau reikia nepamiršti, kad dalis paslaugų teikiama nuotoliniu būdu. Manoma, kad COVID-19 krizė gali būti stiprus postūmis virtualios sveikatos priežiūros link.

Vis labiau populiarėja nuotolinis gydytojų konsultacijos.<br>123rf.com nuotr.
Vis labiau populiarėja nuotolinis gydytojų konsultacijos.<br>123rf.com nuotr.
Net jei ir karantinas, pasivaikščioti su naujagimiu lauke būtina.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Net jei ir karantinas, pasivaikščioti su naujagimiu lauke būtina.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė siūlo pasidžiaugti trumpu naujagimystės laikotarpiu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė siūlo pasidžiaugti trumpu naujagimystės laikotarpiu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2020, 10:22 AM, atnaujinta Apr 8, 2020, 11:19 AM

Pagalba susilaukus naujagimio yra būtina, todėl išvykus iš įstaigos, kurioje gimdėte būtinai išsiaiškinkite ar ši įstaiga vykdo nuotolines laktacijos specialisto konsultacijas, taip pat pirmomis dienomis turėsite užregistruoti naujagimį pas gydytoją, kurio planinės konsultacijos šiuo metu irgi gali vykti nuotoliniu būdu.

Mes pripratę prie gydytojo ar žindymo konsultanto apžiūros, prisilietimo ar gyvo pokalbio su specialistu, bet šiuo laikotarpiu daug svarbiau saugoti save ir savo artimus žmones, todėl rekomenduojame nuotolines konsultacijas.

Nuotoliniu būdu gali būti vykdoma ir naujagimio priežiūra – tėvai sugrįžę iš stacionaro turi susiskambinti su gydytoja, kuri prižiūrės kūdikį ir susitarti dėl planinio vizito namuose ar video skambučio, kurio metu aptarsite rūpimus klausimus. Taip pat svarbu pasitarti dėl numatomo skiepų plano, išsiaiškinti, ar jie bus atliekami pagal numatytą grafiką ar atidedami. Šiuo metu į sveikatos priežiūros įstaigas, kūdikiai priėmami per „Sveiko vaiko“ dieną ir tuomet gali būti paskiepijami.

Karantino metu teks pamiršti pirmąsias palankynas – tiek seneliai, tiek artimiausi draugai tegu palaukia karantino pabaigos ir tik tada ruošiasi pirmam susitikimui su jūsų nauju šeimos nariu.

Sugrįžus namo laukia ir pirmosios naujagimio maudynės. Tai atlikite tik su šeimos nariais, kurie kartu su jumis gyvena.

Miegokite kai miega naujagimis, nes tai labai svarbu visos šeimos imuninei sistemai palaikyti. Taip pat rūpinkitės ne tik kūdikio, bet ir žindyvės mityba. Ji turi būti pilnavertė, aprūpinta šviežiais ir sezoniškais produktais ir skani, todėl į parduotuvę karantino laikotarpiu keliauti turėtų tėtis arba jei yra galimybė – užsisakykite internetu. Žinoma, kiekvieną produktą reikia nuplauti ir dezifekuoti, o po to nusiplauti gerai rankas.

Žinoma neturime pamiršti keliavimo su kūdikiu į lauką. Nors karantinas, bet gryno oro reikia nepamiršti, rinkitės erdves, kuriose mažiau ar visai nėra žmonių, nebendraukite susitikus pažįstamus net ir lauke.

Pirmomis dienomis svarbu nuoseklus pratinimas einant po keliasdešimt minučių tai svarbu ne tik naujagimiui, bet ir visai šeimai. Patariame rinktis aktyvius pasivaikščiojimus. Jeigu mama yra pavargusi tuomet likite namuose tuo laiku ir kol tėtis keliaus į lauką – pamiegokite. Taip pat labai svarbu šeimos nuotaikos, nepamirškite padrąsinti vienas kito, susikurkite tik jums mielų ritualų ir džiaukitės šiuo nuostabiu ir labai trumpu naujagimystės laikotarpiu, kuris trunka tik 28 paras.

Jei kyla klausimų ar rūpesčių „Gandro lizdas“ teikia nuotolines konsutacijas. Žindymo konsultacijos video skambučių pagalba, taip pat padeda pirmomis dienomis nepaklįsti naujagimio priežiūroje, o vėliau kartu su kineziterapeute kviečia išmokti kūdikių mankštos ar masažo pagrindų.

Mokymų metu įvertinama kūdikio motorinė raida, mažyliui individualiai parenkami pratimai pagal raidos etapą, o tėveliai išmoksta masažo ir mankštos būdų. „Gandro lizdo“ kineziterapeutė teikia nuotolines, individualias konsultacijas moterims dėl dubens dugno raumenų mankštos nėštumo metu ir po gimdymo. Tai kompleksinė mankšta, kurios metu ypatingas dėmesys yra skiriamas dubens dugno raumenims, nugarai.

Tai pat teikiamos psichologo konsultacijos esant pogimdyviniam liūdesiui ir padedamas rasti šeimos ar kūdikio gydytojas.

Būkime atsakingi vieni prieš kitus ir likime namuose, priimdami ir mokydamiesi bendrauti bei gydyti nuotoliniu būdu. Nuotoliniu konsultacijų metu specialistai jau maudė, prižiūrėjo naujagimius ar patarė kitais aktualiais klausimais. Pasitikėkite, tai tikrai įmanoma!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.