Edukacija vaikams: ką bendro turi drugeliai ir dinozaurai?

Šiandienos Gyvų tropinių drugelių parodos organizatorių „Drugelių gyvenimas“ pamokos tema – kas bendro yra tarp drugelių ir dinozaurų? Žmonės sako, kad jie galėjo gyventi drauge!

Lietuvoje yra 2200 drugelių rušių, bet tik vos virš šimto - dieninių drugių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje yra 2200 drugelių rušių, bet tik vos virš šimto - dieninių drugių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-20 15:32

Pačių seniausių drugelių fosilijos, kurios rastos pasaulyje nukelia mus milijonus metų atgal, o tiksliau 40-50 milijonų metų atgal į Eoceno erą – kuomet pasaulis buvo toks šiltas, kad vandens paviršiuje kai kuriose pasaulio vietose temperatūra siekė 35 laipsnius, o Arktyje teliūškavo 10 laipsnių vanduo, krokodilai drąsiai galėjo vaikščioti ir Lietuvos žemėmis ir išlipę į krantą grožėtis palmėmis.

Kartu su drugelių fosilijomis rasta ir panašių į dabartinius porakanopių, neporakanopių ir primatų ženklų. Šie gyvūnai turėjo ilgas kojas, rankas, kurios galėjo paimti daiktus į rankas ir dantis, kad galėtų kramtyti. Patys žinomiausi ir dabar sutinkami gyvūnai, kurie atsirado tuo pačiu metu buvo šikšnosparniai, straubliniai gyvūnai, kaip pavyzdžiui, drambliai, graužikai ir sterbliniai gyvūnai. Iš šio istorinio periodo daugybė vabzdžių buvo rasta mūsų mylimos Baltijos jūros gintare.

Nuo tų tolimų mums laikų persikėlus į dabartį – vis dar galima suskaičiuoti galybę drugelių rūšių, o tiksliau iš viso apie 220 tūkstančių drugių šeimai priklausančių skraiduolių. Tiesa, vos 45 tūkstančių iš jų yra mums gerai žinomi dieniniai drugiai – visi kiti yra naktiniai, iš kurių, tikėtina, jie ir evoliucionavo.

Drugeliai šiuo metu yra populiarūs gyvūnai ir skraido beveik visame pasaulyje išskyrus Afriką. Daugiausiai drugių skraido tropiniuose ir šiltuose pasaulio regionuose, tokiuose kaip Indonezijos, Malaizijos, Tailando, Brazilijos, Meksikos, Čilės ir kitų panašioje klimato juostoje esančių šalių miškuose ir laukuose.

Lietuvoje drugelių taip pat gausu, nors daugelis iš mūsų gali išvardinti vos keletą skirtingų rūšių, kuriuos vis pamatome žaidžiančius saulės atokaitoje. Lietuvoje suskaičiuojama virš 2200 rūšių drugelių, tačiau vos daugiau nei šimtas yra dieniniai.

Svarbu paminėti ir įdomų faktą, kad mūsų taip nemėgstamos ir visą griaunančios namų kandys taip pat priklauso drugių šeimai!

Patys populiariausi lietuviški dieniniai drugiai yra kopūstiniai baltukai, dilgėlinukai, spungės ir machaonai. Lietuvoje taip pat yra ir daugybė nuostabių naktinių drugių, tokių kaip meškutės ar sfinksai, kurie Lietuvą aplanko atskridę iš šiltesnių kraštų.

Pasaulyje, priklausomai nuo žemyno ir klimato, yra gausu nuostabių drugių. Nuo vos matomo 1-2 centimetrų dydžio Vakarinio mėlynojo drugelio labiausiai paplitusio šiaurės amerikoje, Havajuose, tačiau sutinkamo ir šalyse prie Persijos įlankų tokiose kaip Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai iki suaugusio žmogaus dviejų plaštakų dydžio Karalienės Aleksandros drugių, kurie skraido Papua Naujojoje Gvinėjoje ir yra įtraukti į nykstančių drugių sąrašą. Didžiausi naktiniai drugeliai yra Atlaso drugiai, kuriuos ne kartą džiaugiamės turėdami savo parodose – jie gali būti tokie pat dideli kaip visas A4 formato lapas! Šie naktiniai drugiai sutinkami beveik kiekvienoje Pietryčių Azijos šalyje.

Lietuvos pievose, tokių didelių drugių visgi sutikti nėra įmanoma – didžiausias Lietuviškas drugys – machaonas. Jų dydis gali siekti iki 6-8 centimetrų – išskleistais sparnais drugys gali uždengti beveik visą telefono ekraną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.