Probiotikai vaikams: atrandama vis daugiau sveikatai naudingų savybių

Jei jūsų vaikas mielai kapoja raugintus kopūstus, pasukas, kimči salotas, kefyrą, jogurtą, galite būti ramūs – jo žarnyno mikroflora gauna pakankamai gerųjų bakterijų. Jei paminėjus šiuos produktus jūsų mažylis griežtai atsisako sėstis prie stalo verta pasvarstyti, kaip pagerinti situaciją, nes gerosios bakterijos svarbios ir imunitetui, ir žarnyno veiklai.

Probiotikai svarbūs vaikų sveikatai.<br>123rf nuotr.
Probiotikai svarbūs vaikų sveikatai.<br>123rf nuotr.
Raugintuose kopūstuose esančios gerosios probiotikų bakterijos ir fermentai gerina žarnyno veiklą.<br>123rf nuotr.
Raugintuose kopūstuose esančios gerosios probiotikų bakterijos ir fermentai gerina žarnyno veiklą.<br>123rf nuotr.
Natūralų jogurtą, kuriame gausu probiotikų, vaikams galite paskaninti uogomis.<br>123rf nuotr.
Natūralų jogurtą, kuriame gausu probiotikų, vaikams galite paskaninti uogomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2020, 3:21 PM

Kas yra probiotikai?

Ant žmogaus odos, žarnyno, urogenitaliniame trakte ir seilėse gyvena daugybė bakterijų, virusų ir grybelių.

„Daugelis šių organizmų yra nekenksmingi ir padeda jūsų kūnui tinkamai veikti. Jie sudaro tai, ką ekspertai vadina žmogaus mikrobiomu,“ – portalui „Geisinger“ teigia gydytoja Geisingerio gydytoja dr. Maria Samonte. 

Tad probiotikų sudėtyje yra būtent jūsų kūne natūraliai esančių gyvų gerųjų bakterijų. Kai mikrobiome pasibaigia gerų ir blogų mikrobų pusiausvyra, gali atsirasti infekcija ir liga, o probiotikai padeda papildyti jūsų organizmo gerąsias bakterijas. Jei laiminčių pusėje daugiau gerųjų, ligoms ir uždegimams tenka trauktis.

Kam tai naudinga?

Healthline“ rašoma  jog probiotikai padeda vaikų virškinimui, imuninės sistemos veiklai ir netgi gali padėti gydyti ar užkirsti kelią tam tikroms ligoms.

Probiotikai yra ypač naudingi esant viduriavimui ar vidurių užkietėjimui – abu šie reiškiniai vasarą vaikams padažnėja. Probiotikai gali padėti ir dirgliosios žarnos sindromo bei uždegiminės žarnyno ligos simptomams.

Tiesa, viena dažniausių priežasčių, kada tėvai „atranda“ probiotikus, tai metas, kuomet vaikai vartoja antibiotikus. Gaila, bet tai atsitinka ne taip jau retai, o antibiotikai vaikams gali sukelti skrandžio skausmą, vidurių užkietėjimą ar viduriavimą, todėl neretai gydytojai iškart pradėjus antibiotikų kursą siūlo vartoti probiotikus, kurie palengvins šiuos šalutinius poveikius.

2015 metais atliktas tyrimas, kuriame vieniems vaikams buvo duotas placebas, kitiems – probiotikai. Padaryta išvada, kad probiotikai geriau nei placebas sumažino viršutinį kvėpavimo takų infekcijų dažnį ir trukmę tyrimo dalyviams.

Iš kur gaunami probiotikai?

Probiotikai yra natūraliai raugintuose, fermentuotuose produktuose – kefyre, raugintose daržovėse, pasukose, jogurtuose. Tiesa, į pastarųjų sudėtį atkreipkite dėmesį, nes pigesni jogurtai tirštinami krakmolu, o ne bakterijomis.

Taip pat probiotikai maiste gali neišlaikyti gamybos ir laikymo procesų. Jei virtuvėje neturite laboratorijos, negalite tiksliai žinoti, kiek gerosios bakterijos gyvos. Pavyzdžiui, nedaug kas pagalvoja, kad raugintus kopūstus ištroškinus, žūsta ir probiotikai.

Maisto papilduose dažniausiai būna dviejų rūšių gerosios bakterijos: bifido ir lakto bakterijos. Pavyzdžiui, suaugusiems skirtoje vienoje bifovalių kapsulėje yra net penki milijardai šių gerųjų bakterijų.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad probiotikai suaugusiems ir vaikams skiriasi bakterijų skaičiumi bei vartojimo forma. Jei suaugusieji gali lengvai nuryti kapsulę, vaikams sukurtos skanios, pavyzdžiui braškių skonio bifovalių kramtomiosios tabletės.

Maisto papildus su probiotikais rekomenduojama vartoti ryte, 15-30 minučių prieš valgį, o jei vaikai vartoja antibiotikus – valanda iki antibiotikų.

Žinoma, visada prieš įsigijant ir vartojant maisto papildus su probiotikais būtina pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku.

Parengta pagal „Geisinger“ ir „Healthline“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.