Kūdikio galvos forma gali deformuotis ir dėl labai tėvų mėgstamo daikto

Šiuolaikiniai tėvai turi daugybę pagalbininkų. Ne, ne senelių ar tetulių, bet daiktų ir priemonių, kurios palengvina tėvystę. Viena jų itin pamėgta – tai vaikiški gultukai, supynės, vibruojančios ar automobilinės kėdutės, kuriose kūdikiai mielai leidžia laiką, o tėvai gali daugiau laiko skirti savo poreikiams.

Miegant vaikas turėtų irgi keisti pozicijas.<br> Pexels.com nuotr.
Miegant vaikas turėtų irgi keisti pozicijas.<br> Pexels.com nuotr.
Vaikų ligų gydytojas R. Selvestravičius primena, kad  tėvai kūdikį kasdien turėtų nešioti bent po valandą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vaikų ligų gydytojas R. Selvestravičius primena, kad  tėvai kūdikį kasdien turėtų nešioti bent po valandą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2020, 1:34 PM

Tiesa, vaikų gydytojas, „Daktaro Rolando klinika“ įkūrėjas Rolandas Selvestravičius atsidūsta, kad kartais pernelyg didelis šių pagalbininkų naudojimas vaikams gali atnešti negrįžtamus pakitimus.

Mažiausiai valandą nešioti

Į redakciją kreipėsi Inga su klausimu ar reikėtų susirūpinti jei pasikeitė kūdikio galvos forma. „Atrodo, kad jis ją nugulėjo. Ar gali taip būti ir kodėl vieniems yra, kitiems ne“, – klausė moteris.

Atsakydamas į klausimą R.Selvestravičius pirmiausiai primena, jog kūdikių galvytę sudaro lyg iš plokštelių, kurios, palyginus su suaugusiais, yra dar minkštos, nesuaugusios ir šiek tiek paslankios.

„Kūdikio galva lyginant su visu kūnu yra pakankamai didelė ir jei jos vaikas ilgesnį laiką nejudina, susidaro spaudimas ir gali atsirasti kaukolės skliauto deformacija“, – paprastais žodžiais aiškina specialistas.

Ypač šiuo atveju kenkia įvairūs gultukai, kėdutės, kuriuose kūdikiai praleidžia per daug laiko gulėdami vienoje pozicijoje, nejudindami patys galvos, pasukę ją į vieną pusę.

„Tam, kad taip neatsitiktų mažylį reikia nešioti daugiau nei valandą per dieną, keisti žindymo pozicijas, būtina guldyti ant pilvo, kad stiprėtų kaklo raumenys ir mažasis žmogus galėtų pats tą galvą sukioti, tada ji nesifiksuotų vienoje pozicijoje“, – pataria R.Selvestravičius. 

Gali tekti operuoti

Dėl galvos laikymo vienoje pozicijoje atsiradusi kaukolės deformacija dažnai pastebima ir plika akimi – galvytė primena rombą, ausys dažniausiai praranda simetriją, viena būna aukščiau, kita žemiau, akys taip pat lieka ne vienoje vietoje.

„Žinoma, reikia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nuspręs, kiek padėtis rimta – gal verta siųsti vaikutį apžiūrai pas ortopedą, šis rekomenduos pratimus, galbūt specialią pagalvę. Kai kuriems vaikams prireikia masažų, nes kaklo raumenys buvo hipo arba hiper tonuse, todėl jis nenori sukioti galvos. Labai retai pasitaiko, jog kai kuriems mažyliams greičiau suauga kaukolės plokštelės ir ši deformacija turi būti sprendžiama chirurginiu būdu, bet tai irgi gali nustatyti tik neurochirurgas. Todėl visais atvejais rekomenduoju nelaukti ir kreiptis į specialistus“, – įspėja gydytojas.

Jei galvos kaulų siūlės nesuaugusios, pakeitus įpročius, viskas susitvarko, todėl išsigąsti nereikėtų.

Gali būti įgimta

Kaukolės deformacija būna ir įgimta – ji dažniau pasitaiko neišnešiotukams, naujagimiams, kuriems gimstant panaudotas vakuumas ar kiti įrankiai, dvynukams, kurie galbūt buvo suglaudę galveles mamos pilvelyje, vaikams su įgimta kreivakaklyste, gimstantiems sėdimąja padėtimi. Tai pastebima iškart vaikučiams gimus ir sprendžiama, kokias terapines priemones taikyti.

„O kėdutės, vaikštynės… Tai velnio pramanai, kurie riboja vaiką. Vaikas sutvertas palaipsniui visko išmokti: laikyti galvytę, šliaužti, ropoti, atsistoti įsikibus į kažką, o visi šiuos procesus greitinantys prietaisai daugiau kenkia, nei padeda“, – įsitikinęs R.Selvestravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.