Trys patarimai tėvams: kaip išrinkti išmanųjį telefoną moksleiviui?

Mokslo metų pradžia moksleiviams neatsiejama nuo naujo inventoriaus. Be sąsiuvinių, vadovėlių ar rašymo priemonių reikalingi ir išmanieji įrenginiai. Vienas pagrindinių – telefonas, tapęs svarbiu įrankiu bendraujant su tėvais ar bendraklasiais, planuojant laiką ir ugdant atsakomybę.

 Geriausią rinktis tą pačią operacinę sistemą, kuri yra naudojama tėvų telefonuose – taip bus lengviau ir paprasčiau įrenginius suderinti tarpusavyje.<br> „Pixabay“ nuotr.
 Geriausią rinktis tą pačią operacinę sistemą, kuri yra naudojama tėvų telefonuose – taip bus lengviau ir paprasčiau įrenginius suderinti tarpusavyje.<br> „Pixabay“ nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į išmaniojo telefono ekraną ir dizainą: mobilusis turėtų būti patogus laikyti rankoje. <br>  „Pixabay“ nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į išmaniojo telefono ekraną ir dizainą: mobilusis turėtų būti patogus laikyti rankoje. <br>  „Pixabay“ nuotr.
Prieš pirmojo telefono paieškas reikėtų įvertinti, ar vaikas jau pasirengęs turėti savo asmeninį telefoną ir gebės jį saugoti bei atsakingai juo naudotis. <br>  „Pixabay“ nuotr.
Prieš pirmojo telefono paieškas reikėtų įvertinti, ar vaikas jau pasirengęs turėti savo asmeninį telefoną ir gebės jį saugoti bei atsakingai juo naudotis. <br>  „Pixabay“ nuotr.
Jei nusprendėte, kad vaikas telefonui dar per mažas, galite išbandyti tarpinį variantą – vaikišką išmanųjį laikrodį.<br> Gamintojo nuotr.
Jei nusprendėte, kad vaikas telefonui dar per mažas, galite išbandyti tarpinį variantą – vaikišką išmanųjį laikrodį.<br> Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 19, 2020, 10:42 AM, atnaujinta Aug 19, 2020, 11:37 AM

„Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalijasi naudingais patarimais, kaip išrinkti patikimą išmanųjį telefoną savo vaikui ir kokias programėles bei saugiklius jame įdiegti.

1. Nuo ko pradėti telefono paieškas?

Prieš pirmojo telefono paieškas reikėtų įvertinti, ar vaikas jau pasirengęs turėti savo asmeninį telefoną ir gebės jį saugoti bei atsakingai juo naudotis. Kitas dalykas, kurį turite nuspręsti – kiek esate pasirengę investuoti į pirmąjį vaiko telefoną. Vaikai ir paaugliai iki 14 m. kiek dažniau pameta ar sudaužo savo įrenginius, todėl pačių brangiausių ir naujausių telefonų modelių pirkti neverta.

Svarbu atkreipti dėmesį į išmaniojo telefono ekraną ir dizainą: mobilusis turėtų būti patogus laikyti rankoje. Geriausia, jei telefoną rinktumėte „gyvai“ ir drauge su vaiku – tam, kad įrenginį jis galėtų „pasimatuoti“ savo delne ir pats jį išmėginti.

Telefono apsaugai patartina įsigyti telefono dėklą, kuris taps smagia stiliaus detale. Tuo pačiu apsaugos išmanųjį nuo įbrėžimų ar smūgių.

Vaikai linkę naudoti daug skirtingų programėlių, telefone žaisti įvairius žaidimus, dažniau fotografuoti ir filmuoti, todėl pravers didesnė telefono vidinė atmintis (nuo 64 GB).

Rekomenduojame atkreipti dėmesį ir į telefono operacinę sistemą. Geriausią rinktis tą pačią operacinę sistemą, kuri yra naudojama tėvų telefonuose – taip bus lengviau ir paprasčiau įrenginius suderinti tarpusavyje.

„iOS“ vartotojams puikus pasirinkimas būtų prieinamos kainos „iPhone SE“ modelis, pasižymintis kompaktišku dizainu, sklandžiu veikimu ir gera kamera. Ieškantiems „Android“ modelio, verta rinktis patikimą „Samsung Galaxy A“ seriją. Ryškūs ir spalvingi „A21s“, „A51“ ir „A71“ modeliai puikiai fotografuoja bei išsiskiria ištvermingomis baterijomis.

Vaikams puikiai tiktų ir paprastesnės „Lite“ flagmanų komplektacijos modeliai, pavyzdžiui, „Xiaomi Mi 10 Lite“.

2. Kokias aplikacijas įrašyti?

Išrinkus telefoną, labai svarbu įrenginį tinkamai paruošti ir kartu su vaiku aptarti telefono naudojimo taisykles ir apribojimus, kuriuos įdiegsite. Rekomenduojama iš anksto pasikalbėti kokios aplikacijos gali būti telefone ir kokių siųstis jam nederėtų, kaip elgtis internete bei kiek laiko galima praleisti naršant.

Moksleiviui pravers saugios bendravimo programėlės, žemėlapių, viešojo transporto maršrutų, orų, el. pašto, užrašų, muzikos, patikimos naršyklės (pavyzdžiui, „Google Chrome“) ir mokslams skirtos programėlės.

Laiko planavimui pravers „Class Timetable“ aplikacija, matematikos mokymuisi – „Photomath“, užsienio kalbų pamokoms – „Duolingo“.

Be angliškų programėlių mokymuisi verta išbandyti ir lietuviškas programėles. Viena tokių –„Įsidėmėtinos rašybos lietuvių kalbos žodžiai“, kurioje žodžius pasikartosite žaidimo forma. Taip pat „Readabook“, su beveik 1000 nemokamų, legalių lietuviškų ir užsienietiškų knygų bei kai kuriais privalomaisiais literatūros kūriniais moksleiviams.

3. Saugumas – svarbiausia

Vaiko saugumą naudojantis telefonu užtikrinsite sukūrę ir pridėję jį prie bendros šeimos paskyros. Tai padės formuoti sveikus naudojimosi telefonu įpročius. „Android“ ekosistemoje tokią paskirtį atlieka „Google Family Link“ aplikacija, o „Apple“ – „Family Sharing“ funkcija.

Pirmuoju atveju jums reikės tiek į savo, tiek į vaiko telefonus įrašyti minėtą aplikaciją ir joje prisiregistruoti. Tuomet galėsite patogiai tiesiog iš savo telefono riboti naudojimosi išmaniuoju laiką arba blokuoti programėles.

„iPhone“ vartotojai, norėdami nustatyti skaitmenines taisykles savo vaikui, turės sukurti jam atskirą „Apple ID“ paskyrą. Tai padaryti labai paprasta – nueikite į „Settings“ (liet. Nustatymai) skiltį, spauskite ant savo vardo ir pasirinkite „Set Up Family Sharing“ (liet. Įjungti šeimos funkciją“). Tuomet rinkitės „Add Family Member“ (liet. Pridėti šeimos narį) > „Create a Child Account“ (liet. Sukurti vaiko paskyrą). Taip sujungsite visus šeimos narius į vieną bendrą tinklą.

Kartu šios priemonės padės pasirūpinti vaiko telefono duomenų apsauga ir leis matyti jo buvimo vietą bei jaustis kiek užtikrinčiau dėl jo saugumo.

Vis dėlto, jei nusprendėte, kad vaikas telefonui dar per mažas, galite išbandyti tarpinį variantą – vaikišką išmanųjį laikrodį, pavyzdžiui, populiarų modelį „Gudrutis“. Su juo galima skambinti, atsiliepti bei gauti tekstinius ir balso pranešimus ar balso žinutę išsiųsti pačiam. Taip pat jis turi savo GPS daviklį, kuris tėvams leidžia visada matyti, kur šiuo metu yra laikrodį nešiojanti atžala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.