Penki svarbiausi dalykai įrengiant mokymosi vietą namuose

Tinkamai ir patogiai įrengta mokymosi vieta – vienas svarbiausių dalykų, kad pamokų ruoša ar nuotolinis mokymasis teiktų malonumą. Kaip suorganizuoti namuose tokią vietą, kad mokymasis būtų efektyvus ir saugus? Patarimais dalinasi prekybos centro internete Varlė.lt atstovė ryšiams su visuomene Alina Kazakevič.

Patogi darbo kėdė ne tik užtikrina mokymosi patogumą, bet taip pat yra svarbi norint išsaugoti sveiką stuburą.<br>  Pranešimo spaudai nuotr.
Patogi darbo kėdė ne tik užtikrina mokymosi patogumą, bet taip pat yra svarbi norint išsaugoti sveiką stuburą.<br>  Pranešimo spaudai nuotr.
Patarimais dalinasi prekybos centro internete Varlė.lt atstovė ryšiams su visuomene Alina Kazakevič.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Patarimais dalinasi prekybos centro internete Varlė.lt atstovė ryšiams su visuomene Alina Kazakevič.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2020, 4:04 PM

1. Patogi mokymosi vieta: ergonomiškas darbo stalas ir kėdė

Darbo stalo aukštis turėtų būti pritaikytas vaiko ūgiui. Paprastai pirmokai būna maždaug 115–125 cm ūgio, o tokiam vaikui tinkamo stalo aukštis turėtų siekti apie 55–60 cm.

„Protingiausias sprendimas renkantis stalą mokiniui – pirkti reguliuojamo aukščio darbo stalą. Toks baldas „augs“ kartu su vaiku ir užtikrins teisingą laikyseną bei bendrą ergonomiką ir, kas ne mažiau svarbu, tarnaus ne vienerius metus“, – patarimais dalinasi Alina.

Renkantis tinkamą kėdę taip pat siūloma atkreipti dėmesį į reguliavimo galimybę. Taisyklinga sėdėjimo laikysena – tai tiesi nugara, o rankos per alkūnes ir keliai sulenkti 90–100 laipsnių kampu. Ilgai sėdint rekomenduojama keisti kūno padėtį. Patogi darbo kėdė ne tik užtikrina mokymosi patogumą, bet taip pat yra svarbi norint išsaugoti sveiką stuburą. Dėl šitos priežasties rekomenduoja investuoti į kėdę su ergonomišku atlošu ir galimybe reguliuoti porankių ir galvos atramos aukštį. Labai svarbu kontroliuoti vaiko laikyseną ir jam augant parinkti tinkamą darbo stalą ir kėdę.

2. Pašalinkite visus dėmesį blaškančius daiktus

Įrengiant mokymuisi skirtą vietą labai svarbu išvengti visų dėmesį blaškančių daiktų. Todėl siūloma, kad visos nereikalingos priemonės, užrašinės ir kiti daiktai būtų tvarkingai sudėti jiems skirtose vietose. Šiuo atveju pravers patogi komoda, kurią galima pastatyti šalia darbo stalo. Ant stalo turėtų atsirasti tik reikalingiausi mokymuisi daiktai: rašikliai, piešimo priemonės ir kt. Jeigu atliekant namų darbus kompiuteris nėra būtinas, jis turėtų būti išjungtas.

3. Pasirūpinkite efektyvia komunikacija

Šį punktą galima būtų suskirstyti į dvi dalis. Pirmoji apima tinkamą kompiuterio komunikaciją su kitais, darbui ir mokslams reikalingais įrenginiais. Įsitikinkite, kad klaviatūra, pelė ir spausdintuvas yra prijungti, o internetinė kamera ir mikrofonas užtikrina kokybišką vaizdo bei garso kokybę. Kitas aspektas yra komunikacija su žmonėmis: mokytojais ir klasiokais. Vaizdo pokalbių ir konferencijų metu svarbu namuose rasti tokią vietą, kurioje vaikas jausis patogiai ir neblaškomas.

4. Tinkamas apšvietimas

Sveikiausia akims yra dienos šviesa. Dėl šitos priežasties siūloma mokymusi skirtą erdvę įrengti šalia lango. Žinoma, ne visada įmanoma mokytis ar dirbti be dirbtinės šviesos, ypatingai rudenį ar žiemą. Dėl šitos priežasties svarbu išsirinkti kokybišką stalinį šviestuvą ir pastatyti jį tinkamoje vietoje. Nepamirškite, kad apšvietimas turėtų būti iš dešinės arba kairės pusės priklausomai nuo ar vaikas yra dešiniarankis ar kairiarankis, t.y. taip, kad rašant nebūtų uždengiamas šviesos šaltinis. Kalbant apie apšvietimą, labai svarbūs yra lemputės parametrai. Pažymima, kad ideali spalvos temperatūra turėtų būti apie 6000 kelvinų, o ryškumas siekti apie 1000 liumenų.

5. Grynas ir švarus oras

Nereikėtų pamiršti vėdinti patalpų. Grynas oras labai svarbus „šviežiai“ galvai. Taip pat patalpų vėdinimas padeda sureguliuoti temperatūrą, išvengti bakterijų ir virusų, o čia ypatingai šaltuoju metų laiku labai praverčia oro drėkintuvai bei oro valytuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.