Vaiko teisių gynėjai ragina vaikus po pamokų lankyti būrelius: mieste jų yra už simbolinę kainą

Vaiko teisių apsaugos specialistai, dirbdami su socialinę atskirtį patiriančiais vaikais, neretai susiduria su jų užimtumo problemomis. Daugelis tėvų nežino, kuo užsiima atžala po pamokų, o ši, neturėdama ką veikti, laiką leidžia gatvėse, neaiškių draugų kompanijose, prekybos centruose ar prie kompiuterio. Pasak specialistų, mokyklinio amžiaus vaikui labai svarbu išreikšti save, tobulėti, todėl laiku padrąsinus ir paskatinus jį bei nukreipus tinkama linkme, galima išugdyti kūrybingą, motyvuotą asmenybę ir padėti tapti visuomeniškai aktyviu.

Dalyvavimas neformaliojo ugdymo veikloje padeda vaikams įgyti neįkainojamos socialinės patirties, atsiskleisti, praturtinti dvasinį pasaulį, turiningai praleisti laisvalaikį ir praskaidrinti kasdienybę.<br>123rf nuotr.
Dalyvavimas neformaliojo ugdymo veikloje padeda vaikams įgyti neįkainojamos socialinės patirties, atsiskleisti, praturtinti dvasinį pasaulį, turiningai praleisti laisvalaikį ir praskaidrinti kasdienybę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-08 13:34

„Moksleiviams labai svarbu socializuotis, lavinti įvairiapusius gebėjimus, jaustis visuomenės nariu. Tinkama popamokinė veikla leidžia sustiprinti vaiko pasitikėjimą savimi, tapti atsakingesniu, savarankiškesniu, patenkinti pažinimo ir saviraiškos poreikius. Vaiko teisių gynėjai motyvuoja tėvus sudaryti sąlygas vaikui lankyti pasirinktą neformalaus švietimo būrelį, tačiau dirbdami su šeimomis pastebime, jog daugelis tėvų nežino, kad mieste veikia nemokamos atviros laisvalaikio erdvės ar būreliai už visai simbolinį mokestį. Siekiame paskatinti tėvus domėtis ir leisti vaikams lankytis tokiose erdvėse, kad jie nešvaistytų laiko veltui“, – kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) patarėja Klaipėdos mieste Inga Česė.

Pasak patarėjos, dalyvavimas neformaliojo ugdymo veikloje padeda vaikams įgyti neįkainojamos socialinės patirties, atsiskleisti, praturtinti dvasinį pasaulį, turiningai praleisti laisvalaikį ir praskaidrinti kasdienybę. Moksleiviai turėtų išbandyti įvairius užsiėmimus tam, kad atrastų save, imtųsi naujos veiklos ar įgyvendintų tai, apie ką svajoja.

Siekiant palaikyti bei plėtoti tarpinstitucinį bendradarbiavimą ginant vaiko teises ir didinant socialinių paslaugų prieinamumą, Klaipėdos VTAS darbuotojos – patarėja Inga Česė bei vyriausiosios specialistės Nijolė Kriščiūnienė ir Jolanta Šriupšienė – šią savaitę lankėsi Klaipėdos vaikų laisvalaikio centre.

Klaipėdos vaikų laisvalaikio centrą sudaro šeši integruoti struktūriniai padaliniai: klubai „Draugystė“, „Saulutė“, „Liepsnelė“, „Švyturys“, „Žuvėdra“, „Želmenėlis“. Vaikai gali rinktis klubą pagal lankomą mokyklą arba savo gyvenamąją vietą. Centre įgyvendinama apie 60 neformaliojo vaikų švietimo programų, dirba apie 60 pedagogų. Vyrauja platus veiklų spektras: nuo tradicinių šokių, dailės, muzikos ir panašių būrelių iki tokių užsiėmimų kaip joga, keramika, fotografija, IT, šachmatai.

Kaip teigė Klaipėdos miesto vaikų laisvalaikio centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Modesta Vainorienė, atvirų erdvių veiklos orientuotos į nemotyvuotą vaiką, kuriam trūksta užimtumo, socialinių įgūdžių, kuris po pamokų neturi galimybės grįžti namo arba laukia kitų būrelių. Vaikai centre užsiima socializuojančia veikla, žaidžia, piešia, gamina, komunikuoja. Pagrindinis veiklos tikslas – įtraukti vaikus į būrelius.

Klaipėdos vaikų laisvalaikio centre 4-5 val. per dieną dirba mokytojai, kurie ne tik užima vaikus, bet ir organizuoja įvairius renginius, projektus, festivalius ir konkursus. Vasaros atostogų metu rengiamos nemokamos vaikų dienos stovyklos, šeimų žygiai.

Atvirose erdvėse veikla nemokama. Būreliams taikomas simbolinis mokestis nuo 1,40 iki 9,00 eurų per mėnesį. Nuo mokesčio už būrelį atleidžiami vaikai iš daugiavaikių bei socialinę paramą gaunančių šeimų. Klaipėdos miesto vaikų laisvalaikio centras priima visus moksleivius, besimokančius uostamiestyje, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos. Būrelius galima lankyti nuo 3 iki 19 metų, o atviras erdves – nuo 7 metų.

Siekiant sklandaus bendradarbiavimo ir prisidėti prie socialinių paslaugų proceso organizavimo Klaipėdos VTAS vyriausiosios specialistės N. Kriščiūnienė ir J. Šriupšienė taip pat lankėsi labdaros ir paramos fonde „Dienvidis“ bei VšĮ „Liberi“.

„Tikime, kad vystomos kokybiškos paslaugos savivaldybėse tiesiogiai mažins vaikų teisių pažeidimų šeimose, padės vaikams sugrįžti į šeimas, o mes galėsime skirti daugiau dėmesio prevencijai. Susitikimų metu kartu ieškojome geriausių sprendimų vaiko ir šeimos interesams bei gerovei užtikrinti“, – sakė J. Šriupšienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.