Nuotolinių pokalbių programėlės vaikams: idėjos ką nuveikti bendraujant su draugais

Pandemijai uždarius visus savo namuose, neberepetuojame smagių šventiniams vakarėliams skirtų pasirodymų, nebeleidžiame vakarų kartu šviežiomis bandelėmis ar imbieriniais meduoliais kvepiančiose arbatinėse, nebevaikštinėjame ryškiomis švieselėmis bei kalėdine muzika užtvindytomis gatvėmis. Advento vakarus jaukiai leidžiame savo namuose, bendraudami su šeimos nariais bei kartkartėmis nuotoliniu būdu susijungdami su bičiuliais.

Net ir virtualiuose „Zoom‘o“ susitikimuose galima smagiai ir naudingai leisti laiką.<br>123rf nuotr.
Net ir virtualiuose „Zoom‘o“ susitikimuose galima smagiai ir naudingai leisti laiką.<br>123rf nuotr.
 Lietuvos vaikų ir jaunimo centro programos „Darni Mokykla“ veiklų kūrėja bei organizatorė Erika Lučickaja dalijasi idėjomis, ką vaikai galėtų nuveikti nuotolinių vakarėlių metu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Lietuvos vaikų ir jaunimo centro programos „Darni Mokykla“ veiklų kūrėja bei organizatorė Erika Lučickaja dalijasi idėjomis, ką vaikai galėtų nuveikti nuotolinių vakarėlių metu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 16, 2020, 6:21 PM

Net ir virtualiuose „Zoom‘o“ susitikimuose galima smagiai ir naudingai leisti laiką, įsitikinusi Lietuvos vaikų ir jaunimo centro programos „Darni Mokykla“ veiklų kūrėja bei organizatorė Erika Lučickaja. Edukatorė mano, jog ši virtualių pokalbių programa karantino laiku gali tapti išsigelbėjimu socialinių santykių ištroškusiems vaikams ir jaunimui. Ypač dabar, prieš Kalėdas ir Naujuosius metus, kai poreikis naujiems įspūdžiams išauga keliskart.

Ką daryti, kad švenčių laukimas neprailgtų? Erika kviečia išbandyti keletą vaikams ir suaugusiems tinkančių ir patinkančių veiklų.

Keli patarimai prieš pradedant...

Prieš jungiantis į nuotolinį susitikimą, vertėtų nusistatyti tam tikras bendravimo taisykles. Pavyzdžiui, dalyvauti jaukiai nusiteikus ir užsibrėžus bent trims žmonėms pakelti nuotaiką.

Arba, jei pavyktų, iš anksto kiekvienam išsitraukti „slaptą draugą“, ir susitikimo metu jam ar jai rodyti daugiau dėmesio – stebėti, kad gerai jaustųsi, būtų išklausyta(s), išgirsta(s), įvertinta(s).

Ruoškitės taip, lyg eitumėte į gyvą susitikimą – stenkitės, kad pats sau patiktumėte: pasipuoškite, galite susigalvoti aprangos kodą. Dėmesys aprangos, nuotaikos ir išvaizdos detalėms verčia pasitempti, kuria bendrauti ir dalintis skatinančią atmosferą.

Beje, dalintis galima ne tik mintimis ir gera nuotaika, tačiau ir pačių pasigamintais skanumynais – leidais, limonadu ar desertais. Akimis ir mintimis skanaukite draugų desertus, aptarkite jų skonius, dalinkitės receptais, gaminimo ypatumais. Sekančio „skanaus“ susitikimo metu galėsite pasigaminti labiausiai patikusį draugo patiekalą.

Emocinį susitikimo foną dar labiau sustiprins mėgstama muzika – tik jos nereikėtų leisti per garsiai, kad netrukdytų bendrauti.

Nuotolinių veiklų idėjos

1. Žaliosios puošybos ypatumai

Pasidalinkite, kaip pasipuošėte ar ketinate pasipuošti savo namus Kalėdoms. Pakalbėkite apie tai. kaip namų dekoracijos paveiks aplinką? Taip pat galite surengti „Žaliausios“ eglutės rinkimus, įvertindami ir aptardami dirbtinių eglučių, nukirstų eglių, vazonuose auginamų kalėdinių medelių, įvairių vainikų ir kitų dekoracijų privalumus ir trūkumus.

2. Gerasis darbelis

Susikurkite virtualų gerų darbų kalendorių, kur kiekvienas galėtų pažymėti kokiais gerais darbais jus kuria kalėdinę nuotaiką savo draugams ir artimiesiems.

3. Šventėms priartinti – kurkite

Tapybos ar fotografijos plenerai, rankdarbių ar meistrystės dirbtuvės – dekupažo, mozaikos, molio ar modilino dirbinių – taip pat gali suteikti daug džiaugsmo. Smagu kartu kurti, stebint, kaip sekasi kitiems. Kad kurtųsi su didesniu užsidegimu, surenkime konkursus, tokius kaip „Papasakok Kalėdų istoriją“, „Laimingų Kalėdų fotografija“, „Kalėdinis atvirukas“, „Kalėdinis pyragas“, „Dovana savo rankomis“ ir kt.

Sukurkite virtualią erdvę, kur kūrėjai galėtų eksponuoti savo kūrinius, parodos lankytojai – palikti savo atsiliepimus ir padėkas. Pagalvokime ir apie prizus visiems išdrįsusiems kurti.

Beje, sukurti darbai – atvirukai su palinkėjimais ar kiti mieli darbeliai, prie jų pridedant ranka rašytus laiškus – gali būti skirti ne tik artimiems ar pažįstamiems žmonėms, bet ir tiems, kuriems reikia palaikymo –senjorams, sergantiems, medikams ir kt.

4. Keliaukite kartu

Užsukite į Laplandiją Patikrinkite, ką rodo tiesioginio vaizdo kameros Laplandijoje, Kalėdų senelio miestelyje.

Tiesioginį vaizdą galite pamatyti prisijungę: lt.worldcam.eu/webcams/europe/finland/463-lapija-kaledu-senelis

Daugiau filmukų su akimirkomis iš Kalėdų senelio gyvenimo galite rasti: www.youtube.com/santatelevision

5. Skaitykite, diskutuokite, stebėkite, rašykite

Įsteikite knygų skaitymo klubą – pasirinkite vieną knygą ir, pamažu skaitydami, aptarinėkite ją. Rinkdamiesi knygą atsižvelkite, kad Jūsų grupelei ji sietųsi su Kalėdomis: istorija, tradicijomis, papročiais ar pan.

Pradėkite kurti bendrą el. leidinį, žodžiais ar vaizdais pasakokite apie įvykius, planus ar išgyvenimus, patiriamus šiuo įdomiu laiku – visuotinio karantino metu ruošiantis Kalėdoms.

Kad būtų apie ką rašyti, surenkite teminę konferenciją, kurioje kiekvienas paruoštų pranešimą pasirinkta patinkančia tema. Vėliau Jūsų leidinį bus ypač įdomu skaityti ne tik Jums patiems.

6. Karnavaaaalas!!!

Suorganizuokite online karnavalą – apsirenkite karnavaliniais drabužiais, pasikvieskite Kalėdų senelį. Iš anksto skirkite laiko aptarti karnavalo programą, , svečius, kuriuos į jį pasikviesite. Pasiskirstykite užduotimis, kas atrinks muziką, kas paruoš meniu (pageidautina sveikų užkandžių) ir pan. Leiskite dalyviams patiems siūlyti, ką jie norėtų veikti, galbūt iš anksto atliekant apklausą ir sudarant sąlygas pateikti savo pasiūlymus.

Pasisemti naujų idėjų, kaip ruoštis ir puoštis Kalėdoms, galite rasti Facebook paskyroje „Darnios mokyklos kalėdos“

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras kviečia atsiminti, kad bendravimas, net ir per atstumą, labai veikia mūsų nuotaiką, savijautą. Socialiniai kontaktai yra būtini.

Ir vaikai, ir suaugę – esame labai kūrybingi. Jei pasistengtume dėl savęs ir dėl šalia esančių, nuotolinį bendravimą padarytume maloniu, praturtinančiu, padrąsinančiu ir naudingu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.