Gydytojai apie vaikų buvimą lauke spaudžiant šaltukui: kaukės gali tik pabloginti situaciją Pasakė, kada į lauką eiti su kūdikiais

Artėjantis šaltukas daugelį tėvų privertė ne tik patikrinti vaikų žiemos garderobą, bet ir susimąstyti, kokia žemiausia temperatūra lauke dar tinkama vaikams. Apie tai, kada į lauke gali būti kūdikiai pasakoja tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja, akušerė Ieva Girdvainienė, o ką verta žinoti vyresnių vaikų tėvams primena „Daktaro Rolando klinikos“ gydytojas Rolandas Selvestravičius.

Su kūdikiais iki metų į lauką galima eiti jei šaltukas spaudžia ne daugiau nei -10 laipsnių šalčio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Su kūdikiais iki metų į lauką galima eiti jei šaltukas spaudžia ne daugiau nei -10 laipsnių šalčio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Akušerė  I.Girdvainienė primena, kad naujagimius prie gryno oro verta pratinti kitą dieną grįžus iš ligoninės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Akušerė  I.Girdvainienė primena, kad naujagimius prie gryno oro verta pratinti kitą dieną grįžus iš ligoninės.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Su pradinukais į lauką verta eiti jei ne daugiau nei -15 laipsnių šalčio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Su pradinukais į lauką verta eiti jei ne daugiau nei -15 laipsnių šalčio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gydytojas R.Selvestravičius atviras – kaukių vaikams, jei šeima lauke yra viena, dėti neverta.<br> V.Skaraičio nuotr.
Gydytojas R.Selvestravičius atviras – kaukių vaikams, jei šeima lauke yra viena, dėti neverta.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 10:05 AM

Gryname ore – nuo pirmų dienų

„Labai liūdna, kad kai kurie gydytojai ir tėvai į lauką su naujagimiu išsiruošia po savaitės ar net kelių. Juk jei pagalvosime logiškai, kūdikis gryname ore pirmą kartą apsilanko, kai tėvai iš ligoninės keliauja namo. Taip, tos kelios minutės nuo pastato iki prišildyto automobilio jau yra pirmoji pažintis, kurią verta tęsti ir toliau. Todėl siūlau jau kitą dieną nuosekliai pratinti žmogutį su lauku – pradžioje 5, paskui 10, 15 minučių ir taip po geros savaitės pasieksite valandą gryno oro“, – šypteli I.Girdvainienė.

Daugelis tėvų domisi ar buvimu gryname ore galima laikyti ir tuomet, jei vaikelis išstumtas vežimėlyje miega terasoje ar balkone? Akušerė tikina, kad tikrai to užtenka, tik svarbu, kad tai vyktų ne virš gatvės pakabintame balkone, o nuošalesnėje vietoje, kur oras švaresnis.

Pripratus prie valandos gryname ore vėliau su kūdikiu galima būti tiek kiek norisi, bet, dažniausiai, tai nebus ilgiau nei pusantros ar dvi valandos, nes mažylį teks maitinti ar pervystyti.

Pasivažinėjimas mašinoje ne tas pats

Socialiniuose tinkluose viena žinoma mama pasidalijo žinute, kad esant tokiam šalčiui su naujagimiu renkasi pasivažinėjimą automobiliu vietoje buvimo lauke.

„Pirma, norėčiau priminti, kad automobilinė kėdutė yra tinkama kelionei, kai reikia važiuoti, bet tikrai ne ta vieta, kur vaikui verta būti ilgiau nei būtina. Na, ir juokas juokais, bet buvimas automobilyje tikrai neatstoja lauko ir nėra jokios kalbos apie gryną orą“, – šypteli Ieva.

Jei yra dideli šalčiai, kaip prognozuojama artimiausią savaitę, pasivaikščiojimus lauke teks apriboti. Kūdikiams iki vienerių metų nerekomenduojame kišti nosies į lauką kai jutiminė temperatūra žemesnė nei -10 laipsnių, o jei pučia vėjas, didelė drėgmė, verta atidėti išėjimą kai bus  aukštesnė temperatūra.

„Primenu, kad jei diena saulėta, siūlau atidengti vežimėlio stogelį ir vaikui pasimėgauti natūraliai gaunamu vitaminu D, nes būnant uždarytam lyg jurtoje ir tas laukas praranda prasmę“, – šypsosi akušerė Ieva.

Papildomos priemonės – būtinos

Į lauką kūdikį verta rengti sluoksniuojant – pirmas sluoksnis gali būti merino vilnos ar paprastos medvilnės siaustinukas, o ant viršaus užmauti šliaužtinukai. Jei itin šalta ar mama mano, jog vaikas jautresnis – trečias sluoksnis gali būti ir papildomas megztinis.

Ant šių sluoksnių reikia aprengti žiemos drabužį – ant šiuolaikinių kombinezonų vaikams dažniausiai rašoma optimali temperatūra iki kurios jie yra tinkami. Pirštinių užtenka tų, kurios prikabintos prie siaustinuko ir paties kombinezono, kaip ir kojų apsaugų. Tikrų, kietų batų vaikams, kol jie nevaikšto auti nerekomenduojama. Žinoma, reikia nepamiršti uždėti šiltos kepurytės.

„Žiemą pagalvokite apie vežimėlio dugną, nes žmogutis juk tik guli. Kai kurie gamintojai jau iškart siūlo specialius čiužinukus, kitais atvejais verta įtiesti avikailį ar vilnonę antklodę. Aprengtą kombinezonu mažylį galima prikloti, bet tik ne šimtu sluoksnių, nes tuomet sunku bus įvertinti ar ne per karšta“, – pastebi I.Girdvainienė.

Kaip įprastai, ar mažylis neperkaito galima patikrinti paliečiant jo kaklo raukšlę tarp nugaros ir pakaušio. Akušerė primena, kad lauke šalta nosytė ar atvėsę skruostukai nėra rodiklis, kad vaikui šalta.

Taip pat pusvalandis iki išėjimo žiemą būtina vaiko skruostus patepti riebiu tepalu, nes vaikų odelė plonesnė, lengviau nušąla ir išsausėja.

Drabužiai ir batai – didesni

Vaikų gydytojas R.Selvestravičius pastebi, kad nors oficialiai sakoma, kad į lauką vaikams nevertėtų eiti, kai temperatūra yra žemesnė nei -25 laipsniai šalčio, iš tiesų verta išėjimus apriboti ir esant vos šilčiau.

„Jei norite nuo kalniuko pačiuožinėti su pradinukais rekomenduojame eiti tada, kai yra -10 laipsnių šalčio. Na, nieko tokio ir -12 ar -13 laipsnių, bet kai -15 laipsnių šalčio verta įvertinti jutiminę temperatūrą, drėgmės rodiklius, vėjo stiprumą“, – pataria „Daktaras Rolandas“ klinikos vadovas.

Vaikus jis rekomenduoja aprengti, kaip sumuštinį, tai yra sluoksniuojant drabužius. Apatiniam sluoksniui pasak gydytojo geriausia rinktis specialią aprangą, kuri greitai sugeria ir išgarina sukauptą drėgmę: „Medvilniniai drabužiai nėra tokie tinkami, ne s vaikai suprakaituoja, o medvilnė ilgai lieka drėgna, tada gresia peršalimas.“

Taip pat žiemą vaikams tinkamiausios kumštinės pirštinės, nes pirštai ne taip greitai sušąla nei pirštuotose.

„Viršutinius drabužius verta rengtis tinkamo dydžio ar net didesnius, tik ne per mažus. Tas pats su žieminiais batais – geriau didesni, nei spaudžiantys, nes taip sutrinka kraujotaka, galūnės greičiau sušąla“, – primena gydytojas.

Kaukes verta pamiršti

Trukmę, kiek būti lauke su vaikais, gydytojas pataria nusistatyti vadovaujantis sveiku protu. Jei vaikai dūksta ant kalniuko, stato sniego tvirtovę – gali pabūti ir ilgiau, nes jie juda ir jiems šilta. Jei šeima išėjo ramiai pasivaikščioti, vaikas sušals greičiau todėl buvimo lauke trukmė turėtų būti trumpesnė.

Taip pat, kaip ir kūdikius, R.Selvestravičius rekomenduoja vaikus patepti apsauginiais kremais nuo šalčio.

„Svarbu, kad jie būtų riebūs ir nebūtų drėkinantys, nes juose būna vandens, kuris dar labiau nušaldys vaiko odelę. Dabar dažnam kyla klausimas dėl kaukių – mano asmenine nuomone, kai tokie šalčiai, tie virusai lauke natūraliai neišgyvena. Be to, kaukės itin greitai prisikvėpuoja ir sudrėgsta, o drėgmė traukia šaltį, vaiko veidas gali greičiau nušalti. Tad jei viena šeima eina į vietą, kur nėra žmonių, vaikams kaukių siūlau nedėti“, – pastebi gydytojas.

Sušalus – sušildyti natūraliai

Jei grįžus namo vaikas skundžiasi nejaučiantis kojų ar rankų pirštų, įtariate, kad nušalo, svarbu tos vietos nekišti į karštą vandenį, nes galite nudeginti. Taip pat negalima vaikų trinti jokiais spiritiniais tirpalais, nes vaikai per odą absorbuoja alkoholį.

„Sušalusias galūnes galite priglausti prie šiltos kūno vietos, stipriau patrinti delnais siekiant sudirginti nervų galūnes ir kraujotaką. Pirmas nušalimo požymis, kai tos kūno dalies spalva tampa gelsva, panaši į marmurą, nepraeina jos aptirpimas ar atsiranda nušalimo pūslės. Tuomet skubiai kreipkitės į medikus“, – pataria gydytojas Rolandas.

Jei dar žindote, kūdikius akušerė I.Girdvainienė rekomenduoja grįžus iš lauko kuo greičiau glausti prie savęs kontaktu oda prie odos ir pamaitinti krūtimi, nes tai natūralus būdas sušildyti organizmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.