„Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina dalijasi keturiais sūnaus Beno patvirtintais receptais

Sūnaus Beno prieš metus susilaukusi populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad pagausėjus šeimai gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis: dingo įprastas laisvalaikis, pasikeitė visi iki tol egzistavę prioritetai.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi keturiais Beno labai mėgstamais receptais, kurie puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.<br>Lrytas.lt koliažas
K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi keturiais Beno labai mėgstamais receptais, kurie puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.<br>Lrytas.lt koliažas
Sveiki bananiniai blynai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Sveiki bananiniai blynai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Batatų, morkų ir kalakutienos kepsneliai.<br> „Ant medinės lentelės“ nuotr.
Batatų, morkų ir kalakutienos kepsneliai.<br> „Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kreminiai moliūginiai makaronai.<br> „Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kreminiai moliūginiai makaronai.<br> „Ant medinės lentelės“ nuotr.
„Paslėptų“ daržovių omletas.<br> „Ant medinės lentelės“ nuotr.
„Paslėptų“ daržovių omletas.<br> „Ant medinės lentelės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 22, 2021, 9:36 PM

Ne išimtis ir mityba. Kurdama šeimos valgiaraštį moteris kasdien susiduria su iššūkiais: ką pagaminti, kad maistas būtų subalansuotas ir tinkamas vaikams, tačiau skanus ir suaugusiems.

K. Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad dabar keičiasi visos šeimos mityba, nes kaskart reikia atrasti tokius patiekalus, kuriuos lengvai pakeičiant, pavyzdžiui, pridedant druskos, pipirų ar kitų prieskonių, galėtų valgyti visa šeima.

„Sūnus jau darosi maža asmenybė, jis jau supranta kas jam yra skanu, kas ne, ir ne visada viską valgo, o ir mes nebegaminame tokių patiekalų, kurie nedera su vaiko racionu“, – sako ji.

Vaikų mityba – beveik nesiskiria nuo suaugusiųjų

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad kalbant apie vaikų mitybą svarbiausia yra maisto įvairovė, o tinkamus mitybos įpročius reikėtų formuoti nuo pat vaikystės. „Sveika vaiko mityba – tai ne tik subalansuotas racionas, bet ir tam tikri įpročiai, kuriuos reikia diegti nuo pat mažų dienų. Tėvams siūlau valgyti kartu su vaiku, tuomet jis ims pavyzdį iš jūsų. Jeigu patys maitinsitės tinkamai – neabejotina, kad geru pavyzdžiu seks ir jūsų atžalos“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, subalansuota vaikų mityba iš esmės nesiskiria nuo suaugusiųjų. Racione turi būti baltymų, angliavandenių ir skaidulų, gausu vitaminų ir mineralų. Dar vienas svarbus aspektas – užtikrinti didelę naudojamų produktų įvairovę ir kuo dažniau rinktis sezoninius vaisius, daržoves, viso grūdo dalių kruopas, pieno produktus.

Jai antrina ir tinklaraštininkė. „Svarbiausia gaminti iš kuo natūralesnių produktų, vengti stipriai perdirbto maisto, valytų grūdų, pridėtinio cukraus, druskos ir transriebalų“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Geriausia, jei maždaug pusę vietos lėkštėje užimtų daržovės, o likusią pusę perpus pasidalintų baltymai ir angliavandeniai. Taip pat svarbu nepamiršti ir vaisių bei gerųjų riebalų šaltinių: kokybiško aliejaus, avokadų, sėklų, riešutų. Idealu, jei mažylio lėkštė atspindi aprašytą formulę, tačiau anot, tinklaraštininkės realybėje gana sunku tai įgyvendinti, todėl ji stengiasi, kad patiekalai papildytų vienas kitą ir per dieną būtų suvartota kuo daugiau vaisių, daržovių, viso grūdo kruopų, pieno produktų, augalinės ir gyvulinės kilmės baltymų bei gerųjų riebalų.

Iki dvejų metų – jokio pridėtinio cukraus

K. Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad sūnus šiuo metu labiausiai mėgsta viską, kas saldu: blynus, varškėčius, taip pat miltinius patiekalus: duoną, makaronus. Tiesa, jokių pridėtinių saldiklių gamindama mažylio mėgstamiausius patiekalus Kristina nenaudoja, nes, anot jos, vaikams, iki dvejų metų, negalima nei pridėtinio cukraus, nei medaus. Maistą ji natūraliai pasaldina vaisiais. Košę skanina trintomis datulėmis ar džiovintomis slyvomis. Taip pat dažnai naudoja ir obuolių tyrę arba prinokusius bananus.

Nors natūraliais vaisiais pasaldintus patiekalus vaikas valgo noriai, tikru iššūkiu tampa jam įsiūlyti maisto, kuriame yra daržovių, kai kurių kruopų, mėsos. Todėl Kristina juokiasi, kad šiuo metu yra tapusi tikra daržovių „maskavimo“ meistre. O joms paslėpti ji turi du būdus: keptas orkaitėje arba garuose virtas daržoves maisto tinklaraštininkė sutrina į tyrę ir ją įmaišo į padažus, kuriuos naudoja patiekalams, arba deda į kruopų košę. Dar vienas puikus būdas „paslėpti“ daržoves – jas smulkiai sutarkuoti.

Kalbėdama apie kasdienį savo šeimos valgiaraštį K. Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad pusryčiams dažniausiai valgo grūdinę košę su saldžiais priedais. Ant pietų stalo dažniausiai puikuojasi rimtesnis patiekalas iš kruopų, daržovių, mėsos ar žuvies, o vakarienei šeima dažniausiai valgo grūdinę košę, viso grūdo dalių miltų patiekalus su sūriais priedais arba ką nors iš blynų ar varškės patiekalų serijos. Tarp valgymų sūnui Kristina pasiūlo ir užkandžių: vaisių, uogų, tyrelių, glotnučių, kukurūzų, minkštų džiovintų vaisių ar viso grūdo, geros sudėties duonos.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi keturiais Beno patvirtintais ir labai mėgstamais receptais, kurie puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

„Paslėptų“ daržovių omletas

Omletas yra tas patiekalas, kurį gaminu sūnui, kai niekam kitam nėra laiko ar noro. Man – tai yra saugus variantas, nes Benas niekada jo neatsisako, o kad būtų maistingiau, į jį įmaišau kuo daugiau ir kuo įvairesnių daržovių. Šalia omleto lėkštėje patiekiu avokado juosteles su lukštentomis kanapėmis ir plonus meliono griežinėlius.

1 porcijai Jums reikės:

  • 4 putpelių kiaušinių arba 1 vištos kiaušinio
  • Šiek tiek tarkuoto sūrio
  • Žiupsnelio šviežių arba džiovintų krapų
  • Sviesto kepimui
  • 4 v. š. smulkiai tarkuotų daržovių: naudojau moliūgą, brokolį, morką

Gaminimas:

Pirmiausiai daržoves smulkiai sutarkuojame. Tuomet keptuvėje išlydome sviestą, į ją beriame tarkuotas daržoves ir viską apkepiname kelias minutes. Paskui indelyje išplakame kiaušinius, dedame sūrį, krapus ir apkeptas daržoves. Plakinį supilame į keptuvę ir kepame ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš abiejų pusių.

Batatų, morkų ir kalakutienos kepsneliai

Dar vienas apgaulingas, daržovėmis turtingas patiekalas, sukurtas vaikams, bet patinkantis ir suaugusiems. Kepsneliams galima naudoti smulkintą kalakutieną arba vištieną, o iš daržovių visada renkuosi batatą ir tai, ką tuo metu turiu namuose. Jos tinka pačios įvairiausios. Beje, šiuos kepsnelius galima šaldyti. Kaip garnyrą šalia jų patiekiau Beno mėgstamiausią graikiško jogurto padažą su žiupsneliu maltos paprikos ir džiovintų krapų bei vyšninių pomidorų gabalėlius.

Apie 20 kepsnelių Jums reikės:

  • 400 g maltos kalakutienos arba vištienos
  • 1 didesnės saldžiosios bulvės
  • 1 vidutinio dydžio morkos
  • 1 kiaušinio
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. viso grūdo kvietinių arba kukurūzų miltų
  • 1/2 a. š. česnako miltelių
  • 1 a. š. maltos paprikos

Gaminimas:

Daržoves sutarkuojame stambia burokine tarka ir nuspaudžiame skystį per marlę arba rankomis. Tuomet dubenyje sumaišome visus ingredientus. Rankomis formuojame norimo dydžio kepsnelius ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Galiausiai juos kepame 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių, su įjungta vėjelio funkcija.

Sveiki bananiniai blynai

Šiuos blynus kepdavau dar iki gimstant Benui. Džiaugiuosi, kad savo sudėtimi jie puikiai tinka ir labai patinka mažiesiems valgytojams. Šalia patiekiau ekologišką obuolių ir kriaušių tyrelę su jogurtu ir šilauoges.

12 blynų Jums reikės:

  • 1 gerai prinokusio banano
  • 1/2 stiklinės (125 ml) pieno
  • 1 kiaušinio
  • 50 ml grikių miltų
  • 100 ml viso grūdo avižinių miltų (galima susmulkinti viso grūdo avižinius dribsnius)
  • 1/2 a. š. cinamono
  • Kokosų aliejaus kepimui

Gaminimas:

Pirmiausiai dubenyje sutriname prinokusį bananą šakute. Į banano masę pilame pieną, dedame kiaušinį ir viską išplakame. Tuomet indelyje sumaišome abejus miltus ir cinamoną. Birius produktus beriame prie skystų ir viską išmaišome. Vėliau keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame po šaukštą masės ir kepame ant vidutinės ugnies po keletą minučių iš abiejų pusių.

Kreminiai moliūginiai makaronai

Tai dar vienas receptas su „paslėptomis“ daržovėmis. Daržovių tyrės – puikus būdas integruoti daržoves išrankiems valgytojams. Pusė padažo šiuose makaronuose pagaminta iš moliūgų tyrės ir tai vienas mėgstamiausių Beno patiekalų! Šalia makaronų patiekiu agurko griežinėlių ir šviežių uogų desertui.

2 vaikiškoms porcijoms Jums reikės:

  • 120 g ekologiškų makaronų
  • 1 v. š. sviesto
  • 1 v. š. kvietinių miltų
  • 200 ml pieno
  • 200 g moliūgų tyrės
  • Žiupsnelio maltos paprikos
  • Žiupsnelio česnako miltelių
  • 40 g Čederio sūrio
  • 20 g parmezano sūrio

Gaminimas:

Pirmiausiai išverdame makaronus. Tuomet keptuvėje ant vidutinės kaitros išlydome sviestą, dedame miltų, išmaišome. Po truputį pilame pieną, visą laiką nepamirškite maišyti, kad neliktų gumulėlių, o darytųsi vientisa masė. Kai visas pienas supiltas, dedame moliūgų tyrę, išmaišome.

Suberiame prieskonius, viską išmaišome, tuomet dedame tarkuotus sūrius. Galiausiai paruoštą padažą sumaišome su virtais makaronais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.