5 būdai padėti savo vaikui įkurti verslą

Kaip smagiai ir naudingai praleisti laiką su vaiku? Kurkite verslą! Žaidimo forma, tačiau su realiomis atsakomybėmis kuriamas verslas – pati geriausia verslumo pamoka vaikams, ugdanti komunikacijos, organizavimo, pinigų valdymo ir problemų sprendimo įgūdžius.

Kuriant verslą su vaikais, vertėtų prisiminti, kad pagrindinis tikslas – ne kuo daugiau užsidirbti, bet kuo daugiau pasisemti patirties.<br> 123rf nuotr.
Kuriant verslą su vaikais, vertėtų prisiminti, kad pagrindinis tikslas – ne kuo daugiau užsidirbti, bet kuo daugiau pasisemti patirties.<br> 123rf nuotr.
Vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklų „MiniBoss“ Lietuvoje ir Latvijoje įkūrėja bei vadovė Diana Blažaitienė pastebi, jog svarbu ir tai, kad verslumas pagrįstas ne tik sunkiu darbu, bet ir meile bei tikėjimu savo idėja.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklų „MiniBoss“ Lietuvoje ir Latvijoje įkūrėja bei vadovė Diana Blažaitienė pastebi, jog svarbu ir tai, kad verslumas pagrįstas ne tik sunkiu darbu, bet ir meile bei tikėjimu savo idėja.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-27 13:26

Kuriant verslą su vaikais, vertėtų prisiminti, kad pagrindinis tikslas – ne kuo daugiau užsidirbti, bet kuo daugiau pasisemti patirties. Vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklų „MiniBoss“ Lietuvoje ir Latvijoje įkūrėja bei vadovė Diana Blažaitienė pastebi, jog svarbu ir tai, kad verslumas pagrįstas ne tik sunkiu darbu, bet ir meile bei tikėjimu savo idėja.

„Mokymosi procesas apima daug sričių: ne tik, kaip sukurti idėją, išnaudoti atrastas naujas galimybes, bet ir pasimokyti iš klaidų. Prisiminkite tai per visą vaiko verslo idėjos kelionę. Palaikykite ir skatinkite vaiką domėtis, išbandyti, nebijoti rizikuoti“, – pataria „MiniBoss“ įkūrėja.

D. Blažaitienė teigia, kad vaikystėje įgyjamos verslumo pamokos ateityje išugdo kritiškai mąstančias, kūrybingas ir atviras asmenybes. Jei tėveliai pastebi vaikų susidomėjimą pradėti verslą arba plėtoti kokią nors idėją – turėtų juos paskatinti.

Mokyklos įkūrėja dalinasi patarimais, padėsiančiais sukurti tinkamas sąlygas vaikams plėtoti savo vizijas:

1. Išsirinkite verslo kryptį

Leiskite išreikšti savo aistrą. Labai svarbu, kad vaikas aistringai domėtųsi tuo, ką daro. Juk norime, kad jis mėgautųsi patirtimi ir neprarastų susidomėjimo. Jei vaikas dar neturi išsirinkęs konkrečios verslo idėjos, pasiūlykite sudaryti sąrašą veiklų, kurios jam patinka. Jei jis mėgsta gyvūnus, gali pradėti gyvūnų vedžiojimo ar priežiūros verslą.

Galbūt nori gaminti žvakes ir jas pardavinėti? Jei vaikas turi įgūdžių, gali surengti būrelį jaunesniems, kaimynystėje gyvenantiems vaikams, mokyti juos groti instrumentais, piešti arba vaidinti.

Mąstykite plačiau, pavyzdžiui, žymios batų parduotuvės ženklo savininkas Tony Hsieh, būdamas devynerių metų, buvo pirmas pasaulyje sliekų fermos įkūrėjas. Nors sliekų ferma žlugo po mėnesio, Tony tai įvardina kaip patirtį, kurioje jis išmoko, kad nebūna lengvų laimėjimų – norint pasiekti savo svajonę – teks ir suklupti.

Pasipriešinkite norui sakyti, kad planai nepavyks, kad idėja nėra gera. Šio proceso tikslas yra mokymosi patirtis, galutinis rezultatas nebūtinai turi būti pavykęs. Juk tai tik pradžia.

2. Užsibrėžkite tikslus ir sukurkite planus

Ar vaikas pagalvojo apie tai, kiek „vinių ir varžtų“ reikės, kad idėja pavirstų realybe? Kokios įrangos, reikmenų ir pasiruošimo prireiks? Jei vaikas pjaus žolę, ko jam reikės? Žoliapjovės, degalų ir t.t. Jei jis prižiūrės kitus vaikus, kokius reikalavimus jam reikės atitikti? Galbūt bus reikalingos rekomendacijos? Vaikai turi surašyti visus savo verslo tikslus. Finansinius irgi. Bus įdomu ir naudinga šiuos tikslus peržiūrėti po kiek laiko, kas buvo įgyvendinta, o kas ne.

3. Supažindinkite vaiką su pinigų valdymo sąvoka

Verslo kūrimas yra puikus būdas ugdyti vaiko pagrindinius pinigų valdymo įgūdžius. Per pavyzdžius galima vaiką įtraukti į sudėtingesnes temas, tokias kaip: bendrojo pelno skaičiavimas, pridėtinių išlaidų valdymas. Paaugliai gali mokytis sekti pajamas ir verslo išlaidas.

Jaunesni vaikai gali praktikuotis sudėti turimus skaičius ir suskaičiuoti pokyčius. Galbūt jums teks tapti pirmaisiais investuotojais, kad vaikas galėtų pradėti verslą. Jei to prireiks, liepkite jam numatyti ir suskaičiuoti visas galimas išlaidas, kad žinotų, kiek tiksliai pinigų jam reikės.

Jūs galite pasiūlyti finansuoti tam tikrą sumą, jei jie patys prisidės iš savo santaupų ar gimtadieniui gautų pinigų. Jūs netgi galite surengti investicijos pristatymo susitikimą, kuriame vaikas jums pristatys savo idėją ir paaiškins finansinius poreikius.

4. Dirbkite su klientų aptarnavimo subtilybėmis ir komunikacijos įgūdžiais

Efektyvi komunikacija ir klientų išklausymas – tai vienas iš pagrindinių verslumo elementų. Padėkite savo vaikui išsiaiškinti, kaip glaustai pristatyti savo produktą ar paslaugą ir suprasti savo kuriamo verslo vertės poziciją. Pabrėžkite klientų aptarnavimo svarbą ir padrąsinkite vaiką išklausyti ir patenkinti specialius prašymus, kai to reikia. Ugdykite vaiko mąstymą, jog kritika ir įžvalgos padeda idėjai tik dar labiau tobulėti.

5. Laikykitės teisinių reikalavimų ir mokėkite mokesčius

Vaikų verslui galioja tos pačios taisyklės ir teisiniai reikalavimai, kaip ir suaugusiems. Pasidomėkite, ar jūsų gyvenamojoje vietoje nereikia licencijų veiklai vykdyti. Tam tikrais atvejais galite norėti įkurti oficialią įmonę, tačiau įsitikinkite, kad naujas verslas nedarys įtakos jūsų jau turimam turtui. Jei įkurta įmonė ar vykdoma veikla patentuota arba registruota kaip individuali veikla, jums reikės deklaruoti pajamas ir mokėti mokesčius.

Padėkite vaikui pasiruošti tam iš anksto, galbūt atidėkite 15 procentų pajamų mokesčių mokėjimui. Padėkite suprasti, kad tai yra labai svarbi verslo kūrimo dalis, o mokesčių mokėjimas yra privalomas.

Daugiau sužinosite nemokamame vebinare: https://www.facebook.com/events/429949011559533

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.