5 būdai, kaip padidinti kūdikio protinius gebėjimus

Paprasti užsiėmimai su mažyliu gali padėti ne tik užmegzti tvirtą tarpusavio ryšį, bet ir lavinti jo mąstymo įgūdžius. Daugelis tėvų pirmaisiais metais labiau susitelkia į kūdikio poreikių tenkinimą, kaip valgymas, miegojimas, mankšta, o lavinimu žada užsiimti vėliau, kai mažylis paaugs. Skirkite laiko nuo pirmosios dienos veikloms, kurios primena smagius žaidimus, o iš tiesų, labai naudingos mažylio smegenims.

Įvairios veiklos su vaikais skatina jų protinių gebėjimų vystymąsį.<br>„Unsplash“ nuotr.
Įvairios veiklos su vaikais skatina jų protinių gebėjimų vystymąsį.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 7:12 PM, atnaujinta Mar 13, 2021, 10:08 PM

Ant pilvo – nuo pirmųjų dienų

Daugelis tėvų baiminasi, kad kol naujagimis tvirtai pats nelaiko galvytės, guldyti jį ant pilvo. Iš tiesų, tokia mankšta yra apšilimas prieš vaikučiui išmokstant sėdėti, ropoti ar vaikščioti. Gulėdamas ant pilvo jis stiprina viršutinę kūno dalį, stuburo raumenis, lavina smulkiąją motoriką. Pradžioje galite guldyti jį ant savo krūtinės, vėliau – paguldyti ant vystymosi stalo ar grindų, patiesus paklotą. Pasirinkite laiką, kai mažylis yra budrus, sotus, laimingas ir nori tyrinėti pasaulį. Po kelių mėnesių padėkite įvairių žaislų, kuriuos jie galėtų patys paimti. Pirmąsias savaites šiai veiklai skirkite iki penkių minučių kelis kartus per dieną.

Knygos ir knygelės

Ai, jis nieko nesupranta, kam jam skaityti? Vaikai girdėdami jus skaitant jaučia intonacijas, girdi įvairius garsus, išgirsta naujus žodžius. Kai kūdikis jau pradeda ropoti, knygos skaitymas gali tapti aktyviu – kartu parodykite, kaip daro traukinukas, pavaizduotas knygelėje. Kietos šviesių spalvų knygelės, skleidžiančios garsus, turinčios įvairius lytėjimo paviršius puikiai tiks kūdikiams, o knygelės su veidais, gyvūnais ar daiktų nuotraukomis – nuo 6 iki 12 mėnesių vaikams.

Kalbėkite su vaiku

Per metus vaikas turi išmokti naują dar niekada negirdėtą kalba. Pirmojo gimtadienio sulaukę daugelis jau taria pirmuosius žodžius, supranta, ką jiems sako tėvai. Tai tikrai nelengva užduotis, bet ją paskatinti galite kalbėdami su vaikais. Palaikykite pokalbį, net jei jūsų mažasis pašnekovas jums nieko neatsako „Gal reikėtų apsiauti kojines?“ „Kurį šaukštą renkamės – geltoną ar raudoną?“ ir pan. Pasakokite savo kasdienybę, o jei norite sekti ir pagarbios tėvystės principais – atsiklauskite vaikų prieš ką nors su jais darydami.

Būkite jų saugumo garantu

Laikydami kūdikį, šypsodamiesi ir ramindami jį turime parodyti, kad mes, tėvai, esame jo ramybės uostas, kur jis visada bus saugus. Šis svarbus emocinio vystymosi etapas, kai vaikai jaučiasi saugūs, leidžia jiems rizikuoti, tyrinėti ir mokytis. Įrodyta, kad kūdikaii turintys tvirtą ryšį su tėvais, vystosi tinkamesniais tempais, nes jie labiau nori būti nepriklausomi. Pavyzdžiui, žengti pirmąjį žingsnį. Nuolatinė rutina taip pat gali auginti šį prieraišumą ir saugumo jausmą, nes kūdikis pradeda nuspėti, kas po ko įvyks ir dėl to jaučiasi ramiau.

Žaidimai!

Būkite savo vaikų geriausiais žaidimų draugais – žaidimai padeda vaikams sužinoti aplinką, suprasti priežastis ir pasekmes (jei ką nors numečiau – teks pakelti) ir pamatyti, kaip viskas veikia (pakelti ranką, kad barškutis skambėtų). Sužinojus naujus dalykus jų smegenys mezga ryšius ir taip sparčiau vystosi.

Parengta pagal „Parenting“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.