Miego specialistė patarė, kaip laiko persukimui paruošti kūdikius

„O ne, ir vėl!“, „Kiek galima ir kam to reikia?“, „Bet tai kaip nervina...“ – taip ir panašiai mažų vaikų tėvai reaguoja į vieną iš kasmetinių laiko persukimų. Jau šį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, para sutrumpės viena valanda, o prie miego ritmo įpratę mažyliai tėvus žadins ne, kaip įprasta 6-7 val. ryto, o 5-6 val. Ką daryti ir kaip mažus vaikus pratinti prie pasikeitusio laiko pataria miego konsultantė, „Miego pelytės“ įkūrėja Dovilė Šafranauskė.

D.Šafranauskė pataria prie pasikeitusio laiko vaikus pratinti po truputį.<br> lrytas.lt koliažas
D.Šafranauskė pataria prie pasikeitusio laiko vaikus pratinti po truputį.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2021, 8:52 PM

Tėvus apie vaikų miegojimo ypatumus konsultuojanti Dovilė juokiasi, kad anksti besikeliantiems mažyliams šis laiko pasikeitimas tarsi ir naudingas.

"Visgi, klausimų sukant laikrodžius neišvengia ir jų tėveliai. Yra keletas būdų prisijaukinti pasikeitusį laiką. Pavyzdžiui, pabundantiems anksčiau nei 7 val. ryto ir neturintiems ankstyvų planų, mažyliams dažnai tinka vadinamoji „tinginio strategija“ – nieko nekeisti ir visus miegus bei maitinimo laikus persukti viena valanda. Silpnoji tokio pokyčio vieta – vėlėjantis užmigimas nakties miegui, ypač jei jau iki šiol jis buvo į vėlesnę pusę - priklausomai nuo mažylio amžiaus, vėlesnis paprastai reiškia vėliau nei 20 val.", - teigia D.Šafranauskė. 

Tiems, kuriems rytinio pabudimo laikas yra svarbus, arba mažyliams, kurie pabunda vėliau nei 8 val., pasak specialistės  verta laiko pasikeitimui pradėti ruoštis kiek iš anksto.

"Reikia ankstinti ryto pradžią, dienos miegelius ir nakties miegą 15-20 min, kad pirmadienį būtų lengviau pabusti reikiamu metu.⠀Įdomu ir tai, kad šis laiko pasikeitimas gali, priklausomai nuo vaiko amžiaus, būti puiki proga sumažinti dienos miegelių skaičių, jei mažylis tam jau yra pasiruošęs ir paskutinysis miegelis yra trumpas. Tokiu atveju leiskite mažyliui pabusti vėliau, atitinkamai pavėlinkite dienos miegelius, nemigdykite paskutiniajam, o po amžiui ir kūdikiui tinkamo būdravimo užmigdykite nakčiai", - šypteli Dovilė.

Ji primena atkreipti dėmesį ir į tai, kad vakare tems vėliau, todėl verta pasirūpinti šviesos nepraleidžiančiomis užuolaidomis. Kad mažyliams būtų lengviau panirti į miegą vakare, o ir ryte saulė nebudintų anksti.

Daugiau Dovilės patarimų https://www.instagram.com/miegopelytes/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.