Mama Miglė ir gydytoja Raimonda pataria, kada pradėti kūdikių primaitinimą ir kokius indus pasirinkti

Prasidedantis primaitinimas ir pirmųjų vaikiškų indų paieškos – tikrai labai smagus ir kartu jaudinantis užsiėmimas, rodantis, kad mažylis jau žengia į kitą – valgytojo etapą. Tačiau neretai tėvai susiduria su dvejonėmis, kurie indai būtų patys geriausi, patikimiausi ir saugiausi jų mažyliui.

„Kas tikrai pasiteisino mums su Ema – turėti daugiau šaukštelių. Na, arba lakstyti prie kriauklės plauti tą vieną, nes valgant pačiam mažyliui, jie tikrai dažnai krenta ant grindų,“ – pasakoja tinklaraštininkė Miglė.<br> lrytas.lt koliažas/asmeninio albumo nuotr.
„Kas tikrai pasiteisino mums su Ema – turėti daugiau šaukštelių. Na, arba lakstyti prie kriauklės plauti tą vieną, nes valgant pačiam mažyliui, jie tikrai dažnai krenta ant grindų,“ – pasakoja tinklaraštininkė Miglė.<br> lrytas.lt koliažas/asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 2:13 PM

Kaip tinkamai pasirinkti indus bei juos prižiūrėti pataria tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė bei Raimonda Valaikaitė, gydytoja, gamtai draugiškų ir ekologiškų gaminių vaikams parduotuvės naturoti.lt įkūrėja.

Raimonda pasakoja, jog tam, kad galėtume pasirinkti teisingai, turime suprasti, jog pats svarbiausias kriterijus yra vaiko sveikata. Tuo tarpu, vaikiškų indų grožis ir dizaino detalės neturėtų susukti galvos, todėl rinkdamiesi indus pirmiausia turėtume atsakyti sau į du pagrindinius klausimus:

  • Ar indai pagaminti iš nekenksmingų medžiagų?
  • Ar indai yra patvarūs, t.y. nesuduš ir mažylis jais nesusižalos?

Ir tik tuomet, kai pasirinkti indai atitinka šiuos du kriterijus, galima pasvarstyti:

  • Ar indai patogūs naudoti?
  • Ar indai draugiški gamtai?

Kadangi tikrai ne visi indai atitinka visus keturis kriterijus, rekomenduoju visuomet pirmiausia remtis saugumo kriterijais, o tik tada – patogumo bei draugiškumo aplinkai.

Indai pagal primaitinimo tipą

Na, o galiausiai galima pagalvoti ir apie indų išvaizdą bei funkciją. Tinklaraščio mazasdidelis.lt autorė Miglė dalinasi, jog savo dukrai Emai išrinko iškart visų tipų indų pabandymui.

„Dabar drąsiai galiu pasakyti, kad pradžioje tikrai to nereikia. Greičiausiai esate pasiplanavę koks primaitinimas laukia jūsų mažylio? Jei mažylį planuojate maitinti jūs, pradžioje prireiks gilesnio dubenėlio bei ilgų šaukštelių maitinimui. Labai patogu, jei dubenėlio dugnas bus limpantis prie stalo. Tokiu atveju, siekdamas dubens ar tyrinėdamas košę mažylis neišvers jo. Jei esate nusprendę, jog mažyliui leisite valgyti pačiam, tuomet rinkitės plokštesnes lėkšteles ir įrankius, pritaikytus valgyti pačiam mažyliui. 

Lėkštes galite iš karto rinktis su skyreliais, net jei pradžioje ir duosite ragauti tik tyrelių ar košių. Sudėjus košę į vieną skyrelį, ji ne taip plačiai pasiskleis lėkštėje, tad mažyliui bus lengviau pačiam pakabinti su delnu ar šaukšteliu. Be to, vos po kelių mėnesių jau ragausite ir maistą gabaliukais, o tuomet šios lėkštės skyriais tikrai labai praverčia. Ir, žinoma, limpantis dugnas visad lieka privalumu!

Kas tikrai pasiteisino mums su Ema – turėti daugiau šaukštelių. Na, arba lakstyti prie kriauklės plauti tą vieną, nes valgant pačiam mažyliui, jie tikrai dažnai krenta ant grindų,“ – pasakoja Miglė.

Su paveikslėliais ar vienspalviai?

Kadangi pats primaitinimas labiau apie maistą, o ne indus ir mūsų tikslas mažylį sudominti maistu, o ne indais, Miglė siūlo juos rinktis vienspalvius, švelnių tonų. Pasitaiko atvejų, kai vaikučiai iš lėkštės krapšto maistą lauk, tam, kad atidengtų paveikslėlį ar mieliau griebia ir ragauja pačios lėkštės, o ne to, kas jos viduje. Todėl bent jau pradžioje, visad pirmiau stenkimės vaikučius sudominti maistu!

Populiariausios medžiagos

Iš maistinio silikono pagaminti indai yra tikrai saugus pasirinkimas pradedantiems valgytojams. Silikonas yra atsparus temperatūros poveikiui ir smūgiams, jį gana paprasta gerai išplauti. Jo paviršiuje nėra atvirų porų, kuriose kauptųsi bakterijos, tad galima sakyti, jog tokie indai yra higieniški.

Vis tik renkantis silikoninius indus visuomet reikia padaryti namų darbus:

  • Įsitikinti, kad jie pagaminti iš 100% maistinio silikono;
  • Įsitikinti, jog silikonas nudažytas nekenksmingais dažais;
  • Prieš naudojant pirmą kartą – gerai nuplauti;
  • Stebėti, kad indas nebūtų sulūžęs, ar greičiau jau, suplyšęs, nes tokiu atveju ne tik košė gali ištekėti, bet ir vaikas gali pačiupti gabalėlį silikono ir juo užspringti.

R. Valaikaitė pabrėžia, jog svarbu prisiminti, kad silikonas yra gana minkštas, todėl jis gali būti negrįžtamai pažeidžiamas peiliu. Dėl šios priežasties jis mažiau tinka vyresniems vaikams, kurie jau mokosi valgyti su įrankiais.

Taigi, silikoniniai indai turi daug pranašumų valgytojo atžvilgiu, deja, gamtai jie nėra tokie draugiški. Nors pats silikonas nėra kenksmingas nei gyvūnams, nei augalams, bet jis gamtoje įra labai labai ilgai. Kadangi šis procesas gali užtrukti net 500 metų, todėl baigus naudoti silikoninius indus, būtina tinkamai pasirūpinti jų perdirbimu.

Gamtai draugiškas bambukas – ne toks draugiškas vaikui?

Bambukiniai indai skamba labai ekologiškai ir draugiškai sveikatai. Tai galėtų būti tiesa, jeigu indas būtų pagamintas vien tik iš bambuko, deja, dėl bambuko techninių savybių tai padaryti sudėtinga. Kadangi bambukas yra tuščiaviduris augalas, indų gamybai dažniausiai naudojamos jo drožės ar pudra, kurios sumaišomos su kitais priedais. Tarp tų priedų paprastai būna ir melaminas.

Geros kokybės melaminas nėra kenksmingas sveikatai. Bet jeigu jo kokybė prasta arba jis veikiamas karščiu ar rūgštimis – viena iš jo sudedamųjų dalių, formaldehidas, gali patekti į aplinką ar maistą. Todėl bambukinių indų nerekomenduojama šildyti mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje.

Taip pat, atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad netgi į bambukinį puodelį įpylus 70 laipsnių temperatūros vandens, maždaug trečdalio tirtų puodelių turinys tapo užterštas formaldehidu.

„Taigi bambukinius indus su melaminu galima naudoti tik tada, jeigu esame įsitikinę jų kokybe ir laikomės saugumo rekomendacijų. Kai kurios įmonės pristato indus, pagamintus vien tik iš bambuko. Tai ekologiška ir sveika alternatyva bambuko/melamino indams, tačiau prieš juos įsigyjant, reikia įsitikinti, kad bambukas nebuvo suklijuotas kenksmingais klijais ar indo vidus nebuvo padengtas toksiškomis medžiagomis“, – pasakoja Raimonda.

Miglė pasakoja, jog Ema dar kalėdoms gavo dovanų savo pirmųjų indų komplektą, kuris buvo būtent bambukinis: „Susipažinę su šita informacija kiek vėliau, mes visgi nusprendėme, jog šie jos indai keliaus būti žaislais į smėlio dėžę ir pasirinkome maistinio silikono variantą.“

Kiek vyresniems vaikams – daugiau pasirinkimo!

Patiems mažiausiems valgytojams saugiausia alternatyva būtų iš maistinio silikono pagaminti indai. Jie yra atsparūs temperatūrai, paprasti naudoti ir prižiūrėti. Taip pat galime būti tikri, kad tokiu indu vaikas nesusižalos. Raimonda išskyrė kokias kitas saugias alternatyvas galime siūlyti kiek vyresniems vaikams, kurių laukia jau nebe primaitinimas, o visas rimtas valgymas:

  • Medis – tai dar viena saugi alternatyva. Na, jis kietesnis už silikoną, todėl tikimybė su juo užsidėti „guzą’’ yra kiek didesnė, bet kitais atžvilgiais , tinkamai prižiūrimi natūralios medienos indai tikrai saugūs.
    Pagrindinis darbas renkantis medinius indus – rasti tuos, kurie nėra apdoroti jokiomis kenksmingomis cheminėmis medžiagomis, dažais ar lakais. Vis tik neapdorota mediena yra linkusi į save sugerti skysčius, maisto daleles, kvapus, todėl priežiūrai siūlyčiau naudoti natūralų augalinį aliejų ar aliejaus-vaško mišinį, plauti tik vandeniu. Taigi, lyginant su silikoniniais, medinių indų priežiūra reikalauja daugiau dėmesio ir kantrybės.
  • Dar viena saugi plastiko alternatyva – nerūdijantis plienas. Iš šios medžiagos pagaminti indai, kaip ir mediniai, yra kietesni, todėl netinkamai besielgdamas vaikas gali užsigauti. Bet iš principo šiuos indus paprasta naudoti ir prižiūrėti. Tik reikia nepamiršti, jog jie visiškai netinka naudojimui mikrobangų krosnelėje.
  • Keramikiniai indai irgi gali būti gera pamaina plastikiniams indams, tik jie turi kiek daugiau trūkumų, lyginant su silikonu, medžiu ar nerūdijančiu plienu. Keramikiniai indai praktiškai visuomet yra dengti glazūra. Kadangi įprastose glazūrose galima rasti švino, reikia būtinai įsitikinti, jog gamintojas naudojo saugią maistinę glazūrą, indus degė pakankamai ilgai aukštoje temperatūroje.
    Tokiu atveju galima apsisaugoti nuo švino patekimo į maistą. Taip pat keramikiniai indai yra dužūs, todėl pradedantis pažinti maistą ir valgymo procesą vaikas neturėtų jais naudotis be suaugusiojo priežiūros.
  • Nevertėtų pamiršti ir stiklinių indų. Tačiau, nepaisant to, kad stiklas, kaip medžiaga, dažniausiai yra saugus, vis tik tokie indai dūžta lengvai, o susižaloti su stiklo šukėmis galima gana stipriai. Todėl jeigu mėgstate stiklinius indus, juos rekomenduočiau naudoti tik jau gerokai paaugusiems vaikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.