Ir vaikai gali tapti verslininkais? Lietuvoje užregistruoti 5 nepilnamečiai įmonių vadovai

Vis garsiau kalbama apie verslumo ugdymo svarbą jau nuo pat vaikystės. Niekas nepaneigs, kad būtent vaikai yra vieni iš geriausių idėjų generatorių, tik dažnai jų įgyvendinimui nėra skiriama daug laiko ir dėmesio.

Nuo 14 iki 18 metų amžiaus vaikai gali sudaryti sandorius savo vardu, tačiau jiems reikalingas tėvų sutikimas.<br>„Pexels“ nuotr.
Nuo 14 iki 18 metų amžiaus vaikai gali sudaryti sandorius savo vardu, tačiau jiems reikalingas tėvų sutikimas.<br>„Pexels“ nuotr.
„Lietuvoje yra daugiau nei 1000 nepilnamečių užregistruotų individualių veiklų, išduoti 400 verslo liudijimų ir oficialiai turime penkis nepilnamečius, vadovaujančius įmonėms“,– žiniasklaidoje skelbiama statistika dalinasi advokatų kontoros „ILAW LEXTAL“ partnerė Lina Šikšniutė-Vaitiekūnienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Lietuvoje yra daugiau nei 1000 nepilnamečių užregistruotų individualių veiklų, išduoti 400 verslo liudijimų ir oficialiai turime penkis nepilnamečius, vadovaujančius įmonėms“,– žiniasklaidoje skelbiama statistika dalinasi advokatų kontoros „ILAW LEXTAL“ partnerė Lina Šikšniutė-Vaitiekūnienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Vaikų noras užsidirbti pinigų auga ir tai natūralu. Rinka siūlo daug visko, o internetas kuria naujas erdves ir rinkas verslui“, – teigia D. Blažaitienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Vaikų noras užsidirbti pinigų auga ir tai natūralu. Rinka siūlo daug visko, o internetas kuria naujas erdves ir rinkas verslui“, – teigia D. Blažaitienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 2:55 PM

Vaikų verslumo ugdymo mokyklų „MiniBoss“ Lietuvoje ir Latvijoje įkūrėja ir vadovė Diana Blažaitienė sako, kad pastebėjus vaiko verslumo gyslelę nebūtina laukti, kol vaikas užaugs ir pats imsis įgyvendinimo. Galima ir net reikia jį pastūmėti savo idėjas įgyvendinti čia ir dabar.

„Lietuvoje yra daugiau nei 1000 nepilnamečių užregistruotų individualių veiklų, išduoti 400 verslo liudijimų ir oficialiai turime penkis nepilnamečius, vadovaujančius įmonėms“,– žiniasklaidoje skelbiama statistika dalinasi advokatų kontoros „ILAW LEXTAL“ partnerė Lina Šikšniutė-Vaitiekūnienė.

Įmonė ar individuali veikla?

Kalbant apie nepilnamečių verslumą riekia atkreipti dėmesį į šias dvi nepilnamečių grupes: iki 14 metų ir 14–18 metų.

Iki 14 metų amžiaus vaikai sandorių savarankiškai sudaryti negali, jų vardu veikia tėvai. Taip pat tėvai atsako už nepilnamečius ir jų padarytą žalą.

Nuo 14 iki 18 metų amžiaus vaikai gali sudaryti sandorius savo vardu, tačiau jiems reikalingas tėvų sutikimas. Vaikai patys atsako už savo projektus, turi teisę savarankiškai disponuoti savo pajamomis ir turtu, įgytu veiklos metu, įgyvendinti autorių teises į savo kūrinius, išradimus, pramoninį dizainą, taip pat sudaryti smulkius buitinius sandorius. Reikia atkreipti dėmesį, kad tuo atveju, jeigu nepilnamečio turto nepakanka jo prisiimtoms prievolėms vykdyti arba žalai atlyginti, išieškojimas nukreipiamas į tėvų turtą.

Teisininkės teigimu, pirmiausia reikia įvertinti planuojamos veiklos pobūdį ir planus. Jei verslas turi rimtą verslo modelį ir yra planuojama nuolatinė veikla, galima galvoti apie įmonės steigimą. Tačiau jei tai trumpalaikis projektas, iš kurio planuojama gauti pinigų, užtenka ir individualios veiklos pažymėjimo, kurį išimti gali vaikai nuo 14 metų su tėvų sutikimu.

„Jei verslas yra rimtas ir atsiranda rizikos, patraukliausios įmonių formos tos, kuriose užtikrina atsakomybės ribojimą. Tai būtų mažoji bendrija (MB) arba uždaroji akcinė bendrovė (UAB). Tačiau UAB turi turėti vadovą, samdomą pagal darbo sutartį, todėl nepilnametis juo būti negalės.

Taip pat reikalingas 2500 eurų įstatinis kapitalas, reikia įvertinti ir administravimo bei buhalterinės apskaitos kaštus. Su MB yra paprasčiau, nes nėra reikalingas minimalus įstatinis kapitalas, vadovas gali veikti pagal civilinę sutartį, todėl verslui, kuris neieško investuotojų, ši forma gali būti priimtiniausia. Paminėtina, jog estan poreikiui, MB gali būti pertvarkyta į UAB“, – teigia Lina Šikšniutė-Vaitiekūnienė.

Vaikai uždirba pinigus – tėvai nieko nežino?

Pastebima, kad užsidirbti pinigų internetu vaikai dažnai pradeda greičiau nei jų tėvai galėtų pagalvoti. Tačiau pašnekovės pastebi, kad tokiai praktikai populiarėjant, atsiranda ir nemažai grėsmių.

„Vaikų noras užsidirbti pinigų auga ir tai natūralu. Rinka siūlo daug visko, o internetas kuria naujas erdves ir rinkas verslui. Vienas iš populiariausių kanalų, kuriame nepilnamečiai gali gauti pajamų, yra kuriant turinį „Youtube“ platformoje. Taip pat ir „Tik tok“, tačiau šiuo socialiniu tinklu reikėtų naudotis ypač atsargiai. Populiarėja ir elektroninio sporto čempionatai, kuriuose žaidžiami kompiuteriniai žaidimai. Dalyvių amžius ten nėra ribojamas, tai intensyvu ir populiaru, o prizai gali siekti ir kelis tūkstančių“, – teigia D. Blažaitienė.

Tačiau teisės ekspertė primena, kad net ir tokiu būdu gautos vaikų pajamos turi būti apmokestinamos.

„Visos šios pajamos yra apmokestinamos, net jei jos gaunamos ne Lietuvoje. Jei tai yra vienkartiniai gavimai, pajamų mokestį vis tiek reikia susimokėti. Jei atsiranda tokios veiklos pastovumas, reikia galvoti apie individualios veiklos registravimą. Tai yra įvairios naujos formos, kurių teisės aktai konkrečiai neapibrėžia, tačiau tai nereiškia, kad veikla yra nereguliuojama arba pajamos neapmokestinamos“, – pabrėžia teisininkė.

Ar įmanoma parduoti vaikų verslo idėjas?

D. Blažaitienė pastebi, kad svarbiausia leisti vaikui laisvai reikšti savo mintis ir idėjas, nes tai gali tapti įkvėpimu ne vienam suaugusiajam.

„Vaikai geba į dalykus pažvelgti iš visiškai kitos prizmės nei dažnai žiūrime mes. Jie sugalvoja spręsti problemas, kurios gali pasirodyti neišsprendžiamos suaugusiems arba mes paprasčiausiai su jomis susigyvename. Kai kurios jų verslų idėjos yra tikrai labai inovatyvios, įgyvendinamos ir reikalingos. Mane tai džiugina, nes taip kalba mūsų ateitis – būsimi lyderiai“, – pasakoja vaikų verslumo ugdymo mokyklų vadovė.

Vaikai – tikrai idėjų generatoriai, tad dažnai kyla klausimas, ar tas idėjas įmanoma kaip nors įdarbinti.

„Teisiškai idėjos gali būti parduodamos, jei tik randama, kas jas pirks, – šypsosi teisininkė. – Tačiau dažniausiai vertę turi pačios idėjos įgyvendinimas. Pavyzdžiui, sukūrus prototipą pradeda galioti autorių teisių įstatymai, todėl ir pardavimo veiksmas tampa paprastesnis. Gali būti sudaroma autorinė sutartis, tokiu atveju įmonės steigti net nereikia, tačiau pajamos gaunamos teisėtai ir, žinoma, yra apmokestinamos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.