Automobilinę kėdutę kūdikiams naudojate ir namuose? Medikai įspėja, kad darote didelę klaidą

Daugelis tėvų mėgsta naudoti automobilinę kėdutę kūdikiams ne tik važiuojant mašina, bet ir namuose ar apsilankius kavinėje, pas giminaičius. Rodos, jose prisegti vaikai niekur negali iškristi, o ir kėdučių dizainas tam tapo itin patogus – jos lengvos, turi ranken ar net gaubtus nuo saulės.

Automobilinės kėdutės gelbsti gyvybes, kai naudojamos automobilyje, tačiau jos visiškai nepakeičia lovos ar lopšio.<br>„Unsplash“ nuotr.
Automobilinės kėdutės gelbsti gyvybes, kai naudojamos automobilyje, tačiau jos visiškai nepakeičia lovos ar lopšio.<br>„Unsplash“ nuotr.
Prane
Prane
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2021, 1:33 PM

JAV atliktas tyrimas atskleidžia, kad naudoti šias kėdutes ne pagal paskirti yra pavojinga ir nemažai kūdikių miršta jose, kai jos atstoja supynes ar lopšiuką, rašoma portale „Mother.ly“.

Mokslininkai ištyrė 2004-2014 užfiksuotas 11 779 kūdikių mirtis susijusias su miegu ir nustatė, kad 348 (3 proc.) jų mirė sėdimuose įtaisuose, kurių dauguma (63 proc.) buvo automobilinės kėdutės, kurios nebuvo naudojamos pagal paskirtį. Likusios mirtys įvyko vibruojančiose ar supamosiose kėdutėse (35 proc.) ir vežimėliuose (2 proc.).

Taip pat pastebėta, kad daugelis mirčių automobilinėse kėdutėse įvyko ne tuomet, kai vaikus prižiūrėjo jų tėvai, bet kai mažyliai buvo palikti priežiūros centruose ir juose miegojo ar leido laiką būtent automobilinėse kėdutėse. JAV vaiko priežiūros atostogos trunka vos keletą mėnesių, todėl į lopšelius keliauja dar kūdikiai.

Pediatrai primena, kad tėvai turi pasirūpinti saugiu kūdikių miegu – mažyliai turi miegoti ant nugaros kieto čiužinio lovelėje, be pagalvės, neapdėlioti minkštais žaislais, gerai vėdinamame kambaryje.

Žinoma, visi vaikai rečiau ar dažniau užmiega automobilinėse kėdutėse važiuojant automobiliu ir dėl to nereikia panikuoti – kai šios priemonės naudojamos pagal gamintojo nurodymus, kūdikiams kyla labai maža uždusimo ar pasmaugimo diržais rizika.

Pavojus atsiranda, kai auto kėdutės naudojamos ant grindų, stalo ar lovos. Automobilinės kėdutės gelbsti gyvybes, kai naudojamos automobilyje, tačiau jos visiškai nepakeičia lovos ar lopšio.

Važiavimas – su sustojimais

Tai, jog tėvai tikrai dažnai naudoja automobilines vaikiškas kėdutes ne pagal paskirtį, patvirtina ir akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė.

„Labai dažnai sulaukiu klausimų, ar galime naudoti kėdutę, kaip lopšiuką, nes vaikas jame gerai miega. Tai pirmas atsakymas – tikrai ne“, – konkrečiai atsako medikė.

Ji paaiškina, kad kėdutės išgaubimas kūdikiams primena mamos gimdą, todėl jie ten jaučiasi jaukiai ir greičiau atsipalaiduoja.

„Jie jau gimė, todėl mūsų, tėvų pareiga, pasirūpinti sveiku vaiko vystymusi. Jiems ši padėtis yra intuityvi, bet kūno korpusui būtina išsitiesti, todėl reikia stengtis, kad mažylis pereitų į kitą vystymosi etapą ir stuburas būtų geroje padėtyje“, – paaiškina I.Girdvainienė.

Jei leidžiatės į tolimą kelionę, pavyzdžiui, Kuršių Neriją, privaloma bet vieną kartą sustoti žindymo pertraukai arba panešioti kūdikį tiesiai bent 15-30 minučių.

Jei mažylis užmiega tik vežiojamas automobiliu – užmigus būtina jį perkeltį į lovą, kur yra saugi miego aplinka.

Namuose, kai mažylis jau pradeda domėtis pasauliu, Ieva rekomenduoja naudoti gultuką: „Tik preimenu, kad geriausias yra tas, kuris juda nuo kūdikio kūno svorio, o ne su vibracija ar muzika. Vibruojantys gultukai kai kuriose šalyse net uždrausti.“

Tiesa, ir gultukas nėra ta vieta, kur mažylis gali praleisti daug laiko – jam daug geriau pasaulį tyrinėti ištiesus nugarą ant lavinamojo kilimėlio ar vystymo stalo.

„Gultukas tai priemonė mamai turėti laisvas rankas reikalingiausias atvejais, nueiti į dušą, bet ne vieta, kur žmogutis turi augti“, – primena I.Girdvainienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?