Tėvų fantazija beribė: per pirmą pusmetį duoti niekur negirdėti vardai

Daugybė tėvų svajoja vaikams suteikti įsimintiną vardą – vieni jų ieško giminės medyje, kiti idėjų semiasi žiūrėdami filmus ar serialus, bet yra tokių, kurių vardų reikšmė yra tik gražus raidžių derinys. Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, kokiais retais vardais vaikus pavadino didmiesčių tėveliai, kurių mažyliai pasaulį išvydo šių metų pirmąjį pusmetį.

Pastebima, kad dažniau išskirtiniais vardais vadinamos mergaitės, nei berniukai.<br>„Unsplash“ nuotr.
Pastebima, kad dažniau išskirtiniais vardais vadinamos mergaitės, nei berniukai.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-17 10:40, atnaujinta 2021-07-17 14:57

Ateitis ir Sraunius

Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriuje šiais metais įregistruota nemažai naujų ir negirdėtų vardų. Mergaites tėvai pavadino Nija, Osėja, Elitija, Iza, Keira, Aglaja, Noela, Etnaja, Esmilė – šie vardai neturi lietuviškų šaknų ir daugelis jų yra tiesiog naujadarai.

Tiesa, kažkur sostinės namuose ropinėja mažylė Ateitis ir Gaudilė, kuri yra lietuviško vyriško vardo Gaudilas, Gaudenis, Gaudas vedinys. Na, o ar Ateičiai ateityje su šiuo vardu nebus sudėtinga – tik ateitis ir parodys.

Sūnus tėvai pavadino mažiau įprastais vardais – netrukus lakstys Vilas, Tumas, Eronas, Meinardas, Tajus, Meidis, Majus, Erestas. Įdomiausias šiame sąraše būtų vardas Sraunius, kurio šaknis primena lietuvišką būdvardį „sraunus“.

Įkvėpė dangaus kūnai

Kauno miesto civilinėje metrikacijoje šių metų pirmą pusmetį užregistruoti netradiciniai dvigubi vardai. Tėvai sūnums suteikė vardus Žilvinas Aukštaras.o kiti – Antanas Netimeras.

Kaip retesnius vardus mergaitėms skyriaus vedėja Vaineta Munderzbakienė paminėjo Dangvilė, Vaivora, Erieta, Diora, Liucilė, Atilė, Noelė, Kantrė, Nate, Dorija, Magda, Arabelė. Berniukams iš retų vardų suteikti Joakimas ir Gatas.

Na, o labiausiai išskirtiniais šiais metais Kaune būtų galima pavadinti dangaus kūnus menančius vardus – Mėnulė ir Jupiteris. 

Kalnai ir gėlės

Klaipėdos miesto civilinėje metrikacijoje šiemet užfiksuota nemažai išskirtinių mergaitiškų vardų. Lietuviškas šaknis turintys būtų Gilė, Gundė, Jazmina. Tarptautiniai ir sugalvoti mergaitiški vardai šiais metais suteikti vaikams: Evija, Vestina, Medilė, Širlė, Iglė, Dolija, Era, Dolomėja, Alika, Eja, Julinga, Aliana, Frėja, Anetė, Elė, Esteila, Leila, Vivita, Dakota, Unė, Deira, Dijora.

Berniukams originalių vardų ieškantys tėvai buvo nuosaikesni ir suteikė šiuos vardus Vytaras, Noelis, Frankas, Kovas, Anupras, Atijus, Matajus, Dovas, Aringas. Išskirtiniausias jų būtų vardas Everestas, kuris reiškia visai ne visiems žinomą kalną, bet Prancūzijos vietovardį. Pasak portalo „Tėvų darželis“, šis vardas nėra naujiena – kas keli metai po vieną du vaikus pavadinama Everestais.

ŠIAULIAI

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vyr. specialistė Greta Tylenienė pasidalijo rečiausiai suteiktais vardais šiame mieste. Sąraše - daugybė vardų, kurie per pirmąjį pusmetį suteikti tik vienam vaikui, todėl išrinkome tik pačius originaliausius. 

Mergaites šiauliečiai pavadino: Amela, Ela, Gotautė, Katalėja, Lila, Laisvė, Maya, Naima, Sigrid. 

Berniukams suteikti įdomesni vardai: Ajas, Astijus, Charlie, Džailanas, Younis, Jan, Leonel, Murad, Theo, Vanagas. 

Tiesa, populiarumo nesulaukė ir žinomi, tradiciniais laikomi vardai, kaip  Eglė, Agota, Aurelija, Auksė, Emilis, Edvardas, Gintarė, Gabrielė, Gustas, Ieva, Indrė, Jurgis, Julija, Martynas ir daugybė kitų, kuriais irgi šiemet pavadinta tik po vieną kūdikį.

Daugiau Liuciferių nėra

Praėjusiais metais Panevėžio civilinės metrikacijos skyriuje buvo įregistruotas turbūt daugiausiai šurmulio Lietuvoje sulaukęs vardas – Liuciferis. Tuomet buvo diskutuojama ar galima leisti vaikus vadinti, kaip nori, ar verta sekti užsienio šalių pavyzdžių ir riboti. Nors katalikiškame kontekste Liuciferis turi neigiamą reikšmę, iš tiesų vardas lotyniškai reiškia „Aušrinė žvaigždė“.

Šiais metais šiame krašte kol kas daugiau liuciferių nėra, bet užtat auga mažyliai, kuriems suteikti šie vardai: Grainius, Alisa, Mertas, Vėja, Darenas, Deinas, Eiprilė. Pastarasis, adaptuotas iš angliško vardo „April“, reiškiančio balandžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.