Ištyrė, kuri grupė vaikų dažniausiai skęsta vandenyje

Per pirmąjį šių metų pusmetį nuskendo trys vaikai, kai pernai tokiu pačiu metu, tokia nelaimė įvyko tik viena. Prieš nepilną savaitę Vilniaus rajone šeima neteko dvimečio, kuris kartu su mama ir tėčiu maudėsi tvenkinyje. Visame pasaulyje skendimas yra dažna mirties priežastis nepilnamečių tarpe, o JAV atliktas tyrimas parodė, kad tam tikra vaikų grupė skęsta dažniau nei kiti.

Geriausia prevencija apsauganti vaikus nuo skendimo – jų mokymas plaukti ir saugiai elgtis vandenyje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Geriausia prevencija apsauganti vaikus nuo skendimo – jų mokymas plaukti ir saugiai elgtis vandenyje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2021, 1:30 PM

Berniukams pavojus didesnis

Pasak naujienų portalo CNN paaugliams berniukams nuo 15 iki 19 metų tikimybė paskęsti yra 10 kartų didesnė nei mergaitėms, rašoma liepos mėnesį paskelbtoje Amerikos pediatrijos akademijos („ American Academy of Pediatrics“) ataskaitoje.

Joje rašoma, kad tai gali būti dėl daugelio veiksnių: berniukai kur kas dažniau nei mergaitės pervertina savo plaukimo gebėjimus arba jie už moteriškosios lyties atstoves dažniau ir daugiau vartoja alkoholio.

Šios ir kitos priežastys lemia, kad apie 75 proc. visų nuskendusių vaikų ir paauglių JAV yra berniukai.

Geriausia prevencija apsauganti vaikus nuo skendimo – jų mokymas plaukti ir saugiai elgtis vandenyje. JAV Pediatrai net pasidalijo pasiūlimu, kad mokyklinio amžiaus vaikai privalėtų išlaikyti plaukimo testą.

Tyrimo duomenimis daugelis nelaimių įvyksta būtent šiltuoju metų laiku nuo gegužės iki rugpjūčio, o dažniausias įvykių laikas – nuo 16 iki 18 val.

Mokytis plaukti – nuo vienerių

Maži, 1-4 metų amžiaus vaikai dažniausiai skęsta voniose ar vonelėse. Pagal akademijos atliktame tyrime, 30 proc. vaikų tėvų ar globėjų prisipažino palikę vaikus iki dvejų metų be priežiūros vonioje 1-5 minutes. To užtenka įvykti nelaimei, todėl primenama, kad maži vaikai būdami vonioje privalo visą laiką būti stebimi suaugusiųjų.

Maudydamiesi atviruose telkiniuose ar lauko baseinuose vaikai turi visada dėvėti gelbėjimosi liemenes. Taip pat pediatrijos akademija tėvams rekomenduoja vaikus užregistruoti į plaukimo pamokas net nuo vienerių metų.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.