Mamos dalijasi idėjomis, kaip per atostogas ne tik lavinti vaikus, bet ir patiems pailsėti

Vasaros atostogos gali tapti smagiu laiku ir vaikams, ir tėvams. Tiesa, suderinti nerūpestingą savo ir vaikų poilsį su lavinimu bei pasiruošimu lankyti darželį ar mokyklą ne visada paprasta. Tačiau pasitelkus kūrybiškas idėjas ir gerai suplanavus ši misija įgyvendinama. Kaip susikurti malonesnes vasaros atostogas su vaikais ir kokias veiklas pasiūlyti mažiesiems, kai negalite jiems skirti viso savo dėmesio kelionėje, patarimais liepos 29 d. Vilniuje vykusio Mamadienio su Kake Make proga pasidalijo tinklaraštininkės ir mamos – „Babyblog“ autorė Sotera Šveikauskaitė, kelionių tinklaraščio „Nėra blogo oro“ įkūrėja Lina Vasiliauskienė ir edukacines knygas mažiesiems leidžiančios komandos narė Simona Krasauskienė.

Jei per atostogas norite skirti laiko ramiam poilsiui, svarbu iš anksto pagalvoti, ką veiks vaikai, kol skaitysite, deginsitės arba tiesiog pietausite.<br>„Unsplash“ nuotr.
Jei per atostogas norite skirti laiko ramiam poilsiui, svarbu iš anksto pagalvoti, ką veiks vaikai, kol skaitysite, deginsitės arba tiesiog pietausite.<br>„Unsplash“ nuotr.
„Išėjus iš namų, vaikams natūraliai kyla daugybė klausimų – kas per upė, kokie žvėreliai gyvena miške ir t. t. Jeigu keliaujate su vaikais, nepraleiskite progos atsakyti į jų klausimus ir išnaudokite jų smalsumą tam, kad jie sužinotų daug naujo“, – pataria trijų vaikų mama ir tinklaraščio „Nėra blogo oro“ autorė Lina Vasiliauskienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Išėjus iš namų, vaikams natūraliai kyla daugybė klausimų – kas per upė, kokie žvėreliai gyvena miške ir t. t. Jeigu keliaujate su vaikais, nepraleiskite progos atsakyti į jų klausimus ir išnaudokite jų smalsumą tam, kad jie sužinotų daug naujo“, – pataria trijų vaikų mama ir tinklaraščio „Nėra blogo oro“ autorė Lina Vasiliauskienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2021, 2:20 PM

Įtraukite vaikus į savo pomėgius

Jeigu turite mėgstamą pomėgį, kuriam norėtumėte skirti laiko per atostogas, pabandykite į šias veiklas įtraukti ir vaikus. Jeigu vaikai gaus įdomias užduotis, žaisdami galės įsitraukti į tėvų veiklas, pailsės visi, pastebi dviejų mergaičių mama, žinoma tinklaraštininkė S.Šveikauskaitė.

„Pavyzdžiui, esu linkusi į kūrybą, rankdarbius. Toks laiko leidimas leidžia man atsitraukti nuo kasdienybės ir pasisemti energijos, todėl būtent per šias veiklas, žaidimo forma, padedu vaikams tobulėti, pažinti savo aplinką ir pasaulį. Paprastas pavyzdys – tobulinti smulkiąją motoriką vaikams padeda minkymas, lipdymas, man šie užsiėmimai irgi įdomūs, todėl drauge lipdome įvairias figūrėles, žmones, gyvūnėlius ir t. t. Svarbiausia, kad veikla patiktų patiems tėvams ir jie rastų laiko ją pritaikyti vaikams, sugalvotų įdomias ir ugdančias užduotėles. Manau, kad klaidinga tikėtis, kad visos lavinamosios veiklos su vaikais vyks tik darželyje ar mokykloje, o namie ar per atostogas užteks visiems drauge pasižiūrėti televizorių“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, kad pasitelkus žaidimų formą vaikus galima įtraukti ne tik į savo pomėgius, bet ir į kasdienius darbus, pavyzdžiui, tvarkymąsi.

Iš anksto pasirūpinkite žaislais ir savarankiškomis užduotėlėmis

Jei per atostogas norite skirti laiko ramiam poilsiui, svarbu iš anksto pagalvoti, ką veiks vaikai, kol skaitysite, deginsitės arba tiesiog pietausite.

„Dažnai girdžiu, kad pailsėti su mažais vaikais – neįmanoma, o vienintelis būdas ramiai pavalgyti tėvams kavinėje – pakišti vaikui išmanųjį telefoną arba planšetę. Vis dėlto esu tikra, kad skyrus laiko ir suplanavus tokių scenarijų galima išvengti. Svarbiausias principas paprastas – vaikai visada turi turėti, ką veikti. Kitaip jie tikrai lips ant galvos, nerims, klaus, ką jiems veikti ir visus išvargins“, – pastebi S. Šveikauskaitė.

„Man labiausiai pasiteisinęs būdas – iš anksto paruoštos užduotys „visiems gyvenimo atvejams“. Automobilyje visada turiu nedidelę kuprinę su lėlytėmis, piešimo sąsiuviniu, keliais skirtingais žaidimais. Šių veiklų vaikams užtenka maždaug valandai, per kurią galima ramiai pavalgyti arba vairuoti“, – praktiniu patarimu pasidalija pašnekovė ir atkreipia dėmesį, kad nors išankstinis veiklų planavimas reikalauja papildomo laiko, šios pastangos atsiperka su kaupu, nes visi šeimos nariai gali bent šiek tiek laiko skirti sau.

Įdomiai ir išsamiai atsakinėkite į vaikų klausimus

„Išėjus iš namų, vaikams natūraliai kyla daugybė klausimų – kas per upė, kokie žvėreliai gyvena miške ir t. t. Jeigu keliaujate su vaikais, nepraleiskite progos atsakyti į jų klausimus ir išnaudokite jų smalsumą tam, kad jie sužinotų daug naujo“, – pataria trijų vaikų mama ir tinklaraščio „Nėra blogo oro“ autorė L.Vasiliauskienė.

Šyptelėjusi pašnekovė priduria, kad kai kada norint atsakyti į visus vaikams kylančius klausimus, tėvams patiems reikia atlikti „namų darbus“, tačiau tam tėvai gali pasitelkti vaikiškas enciklopedijas, kuriose informacija pateikta glaustai, patogiai ir leidžia greitai atgaivinti žinias.

Panašiai pasiruošti L. Vasiliauskienė pataria ir ilgesnėms išvykoms ar žygiams į gamtą su vaikais. „Pavyzdžiui, jeigu keliausite į pažintinį taką pelkėje, iš vakaro galima perskaityti vaikams pasaką apie pelkėje gyvenančius maumus, laumes ir t. t. Tokiu būdu išvyka į gamtą pavirs stebuklingu nuotykiu“, – įdomių istorijų ir faktų svarbą skatinant vaikų smalsumą pabrėžia pašnekovė.

Rinkitės energingą, įspūdžių kupiną poilsį mieste arba gamtoje

Pasakodama apie vaikų ir tėvų pramogų derinimą per atostogas, L. Vasiliauskienė sako, kad ji pati su vaikais renkasi aktyvų poilsį gamtoje arba mieste, todėl veiklų ir įspūdžių įvairovė leidžia pailsėti visiems.

„Mūsų su vyru atostogos niekada nebuvo lėtos, šį laiką labiau matome kaip progą išsikrauti ir pravalyti smegenis. Jeigu keliaujame į naują miestą, vieną dieną sutariame eiti į muziejus, meno parodas, o kitą skiriame zoologijos sodui, keliaujame į žaidimų aikštelę, prie fontano arba kitur, kur įdomiau vaikams. Taip nuolat derindami laiką ir veiklas ieškome balanso, kad kelionėje visi būtų patenkinti ir laimingi, – pasakoja pašnekovė ir pastebi, kad dar paprasčiau visiems drauge aktyviai leisti laiką gamtoje, pavyzdžiui, ilgesniuose žygiuose. – Vaikai išsidūksta, pavargsta ir vakare jokių papildomų veiklų jau nebereikia“, – šypteli pašnekovė.

Spalvinimo knygeles papildyti interaktyviomis užduotimis

Knygos vaikams – viena universaliausių ir populiariausių priemonių užimti vaikus per atostogas. Tiesa, kaip pastebi S.Krasauskienė, šiuolaikinius vaikus – Alfa kartą – sudomins ne bet kokios knygelės. Jiems skirta laisvalaikio bei ankstyvojo ugdymo literatūra turi pasižymėti interaktyvumu ir sėkmingai atlaikyti išmaniųjų telefonų konkurenciją.

„Alfa kartos iniciatyvumas ir smalsumas sudaro naujas galimybes kurti priemones, kuriose sujungtas garsas ir vaizdas. Vienas tokių pavyzdžių – populiarios „dainuojančios“ abėcėlės mažiesiems, kurios padeda vaikams ištarti sunkiai ištariamus garsus ir žodžius, susipažinti su raidėmis. Beje, pastebime, kad ankstyvojo lavinimo knygelės labiausiai perkamos ne tik artėjant rugsėjui, bet ir vasaros pradžioje. Tai reiškia, kad mylimo personažo elementorius arba abėcėlė vaikui tampa miela pramoga vasaros atostogų metu, per kurią jis žaisdamas plečia savo žodyną, įgauna naujų įgūdžių rašydamas ar skaičiuodamas, o būtent tokio tobulėjimo tikisi nemaža dalis šiuolaikinių tėvelių“, – pasakoja S. Krasauskienė.

Tais atvejais, kai tėvai negali skirti daug laiko vaikams, pavyzdžiui, keliaudami automobiliu arba ruošdami maistą, sprendimu gali tapti laisvalaikio knygelės. Tiesa, kaip pastebi ekspertė, klasikinės nespalvotos spalvinimo knygelės arba trafaretai iš „Google“ šiuolaikiniams vaikams jau yra nuobodūs.. Todėl spalvinimo knygelės vis dažniau virsta užduočių knygelėmis, kurias galima ne tik spalvinti arba spręsti galvosūkius, bet ir imtis įdomesnių užduočių.

Pasitelkite kūrybines veiklas santykiams su artimaisiais stiprinti

Daugeliui vasara neatsiejama nuo atostogų pas senelius. Kaip pastebi S. Krasauskienė, būtent todėl šis laikas gali būti labai palankus lavinant mažųjų emocinį intelektą ir stiprinant santykį su artimaisiais – ypač jeigu anūkai seniai nematę senelių arba atostogos su jais planuojamos be tėvų.

„Kartu su savo mėgstamais žaislais, vaikai gali atsivežti ir jau parengtas užduočių dėžes, kurios seneliams ar kitiems giminaičiams ir naujiems draugams padės atrasti bendrą veiklą su vaiku. Kūrybinės užduotys ir joms atlikti jau parengtos priemonės taps smagiu iššūkiu visiems, drauge bus galima padaryti visus darbelius, kurie taps atostogų žaislais, o rinkinyje esanti knyga taps puikiu vakaro skaitiniu. Kūrybinės užduotys, kurias vaikai gali atlikti su draugais arba šeimos nariais, gali tapti puikia proga įamžinti buvimą kartu, susukti apie bendrą laiką filmuką, kuris liks atminimui“, – pasidalija įžvalga pašnekovė.

Daugiau apie tai, kaip derinti šiuolaikinių vaikų ugdymą su pramogomis diskutuota ir per liepos 29 d. įvykusį Mamadienį Kakės Makės Pasaulio erdvėje Vilniuje. Per Mamadienį vaikai susitiko su savo draugais ir mylimais personažais, o mamos dalijosi patirtimi, aptarė labiausiai rūpimus klausimus ir buvo pakviestos į smagų žinių išbandymą – viktoriną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.