Netradiciniai vaisių ir daržovių paruošimo, patiekimo būdai vaikams

Vaikams itin svarbu, kaip ir kur patiektas maistas – net ir ne tokios mėgstamos daržovės mieliau valgosi, jei yra pasiūlytos įdomesniu pavidalu. Tą patvirtinta ir dietistė, projekto „Ką valgom“ bendraįkūrėjė Dalia Lenkutienė, kuri šįkart dalijasi idėjomis, kaip mažuosius įkalbėsite sutriaukšti dar vieną morką ar ridikėlį.

Daržovių išvaizda, forma, spalva, kvapas – svarbiausi kriterijai, į ką turime atkreipti dėmesį, vaikams siūlydami jų mėgstamas, jau pažįstamas ar naujas daržoves.<br>123rf nuotr.
Daržovių išvaizda, forma, spalva, kvapas – svarbiausi kriterijai, į ką turime atkreipti dėmesį, vaikams siūlydami jų mėgstamas, jau pažįstamas ar naujas daržoves.<br>123rf nuotr.
Dietistė Dalia Lenkutienė primena, kad vadovaujantis sveikatai palankaus maitinimosi principais, vaikams rekomenduojama laikytis maitinimosi režimo<br>I.Giedraitytės nuotr.
Dietistė Dalia Lenkutienė primena, kad vadovaujantis sveikatai palankaus maitinimosi principais, vaikams rekomenduojama laikytis maitinimosi režimo<br>I.Giedraitytės nuotr.
Daržovių išvaizda, forma, spalva, kvapas – svarbiausi kriterijai, į ką turime atkreipti dėmesį, vaikams siūlydami jų mėgstamas, jau pažįstamas ar naujas daržoves.<br>„Pexels“ nuotr.
Daržovių išvaizda, forma, spalva, kvapas – svarbiausi kriterijai, į ką turime atkreipti dėmesį, vaikams siūlydami jų mėgstamas, jau pažįstamas ar naujas daržoves.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 1:30 PM

Svarbu ne tik skonis

Dietistė primena, kad vadovaujantis sveikatai palankaus maitinimosi principais, vaikams rekomenduojama laikytis maitinimosi režimo, t.y. valgyti 5 kartus per dieną (pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai, vakarienė). Pusryčiai turėtų sudaryti 20 – 25 proc., užkandžiai 5 – 10 proc., pietūs 35 – 40 proc. ir vakarienė proc. paros energijos poreikio. Per dieną tiek vaikai, tiek suaugę turėtų suvalgyti 400 gramus daržovių.

„Siekiant suvartoti pakankamą daržovių kiekis per dieną, rekomenduojama daržoves valgyti su visais valgymais, pradedant nuo pusryčių. Tokiu būdu vaikas per dieną gaus jam reikalingą skaidulų ir įvairių maistinių medžiagų kiekį, kurios būtinos vaiko augimui ir vystymuisi“, – teigia D.Lenkutienė.

Daržovių išvaizda, forma, spalva, kvapas – svarbiausi kriterijai, į ką turime atkreipti dėmesį, vaikams siūlydami jų mėgstamas, jau pažįstamas ar naujas daržoves. Daržovių patiekalus rekomenduojama patiekti estetiškos išvaizdos, patrauklios formos, gražios spalvos, malonaus kvapo ir pagamintus tokiu gamybos būdu, kuris vaikui priimtinas.

„Pripažinkime, niekam nepatinka pervirto brokolio spalva“, – šypteli Dalia.

Svarbu įvairovė

D.Lenkutienė skatina tėvus nepatingėti ir šiek tiek įdėti pastangų ruošiant vaikams daržoves – rezultatas gali nustebinti. Štai keletas dietistės idėjų, kaip netradiciškai jas patiekti:

  • Linksmas daržovių patiekimas lėkštėje visada puikus pasirinkimas! Praktika rodo, jog ne tik patys mažiausieji mieliau valgo iš daržovių sudėliotą saulytę, veiduką ar gyvūnėlį, bet ir vyresni vaikai;
  • Pjaustykime daržoves patraukliomis formomis ir įvairiais būdais: griežinėliais, skiltelėmis, šiaudeliais, juostelėmis, kvadratėliais; Pasigaminkime daržovių užkandžių ruošinių. Pavyzdžiui, susipjaustykime morkas šiaudeliais, laikykime jas šaldytuve stiklainyje su vandeniu. Morkos išsilaikys traškios, o vaikams užsinorėjus užkandžio, iš karto turėsite po ranka;
  • Gardinkime daržoves sviestu, ypač, tas, kurios yra kartesnės. Sviestas ne tik subalansuoja skonį, tačiau jame esantys riebalai, padės mažųjų organizmams, pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus, esančius daržovėse;
  • Esant galimybei rinkimės sezonines, mūsų šalyje auginamas daržoves. Juk šviežiai nuskintos daržovės iš kaimo ar ūkio vaikams bus tūkstantį kartų skanesnės ir patrauklesnės nei atvežtinė produkcija;
  • Gaminkime trintus vaisių – daržovių kokteilius! Vaisių, uogų kokteiliuose daržovių skonis užsimaskuoja ir jo nesijaučia. Su trintais vaisių ir daržovių kokteliais raginu eksperimentuoti ir gaminti juos santykiu 50:50. Sumaišius pusę puodelio špinatų, pusę banano, pusę avokado, saują braškių ir saują aviečių gausime saldų kokteilį, kuriame nesijaus nei špinatų skonio, nei avokado, kokteilis bus gražios rožinės spalvos;
  • Gaminkime daržovių, vaisių ir uogų – desertus. Pavyzdžiui, iš moliūgų ir burokėlių galime gaminti šokoladainį, iš špinatų ir serbentų – tortą, o iš avokado paruošti šokoladinius putėsius;
  • Yra daržovių, kurių vaikai vienų nevalgytų, pavyzdžiui svogūnas, ropė, salieras, pastarnokai. Aš rekomenduoju iš jų virti sultinį – prieš patiekiant daržovės bus nukošiamos ir vaikai sriuboje jų neras, tačiau iš daržovių sultinio gaus daug vertingų maistinių medžiagų.

„Na, ir pabaigai, norėčiau priminti, jog vienas iš svarbiausių maitinimosi įpročių – įvairus, subalansuotas ir saikingas maitinimasis. Vaikams rekomenduojama valgyti kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių, grūdinės kultūros produktų pirmenybę teikiant pilno grūdo produktams, ankštinių, nes šie produktai yra viso maitinimosi raciono pagrindas ir šių produktų tiek vaikai tiek suaugę turėtų suvalgyti daugiausiai.

Žinoma, maitinimosi racione turėtų būti ir mėsos, žuvies, jūros gėrybių, kiaušinių, riešutų, pieno, jogurto, sūrio, aliejų. Valgyti rekomenduojama atsisėdus, malonioje aplinkoje, neskubant, be televizoriaus, telefono ar kompiuterio. Ir taip pat reikia nepamiršti pakankamo kasdieninės veiklos fizinio aktyvumo, bei gerti pakankamai vandens!“, – primena D.Lenkutienė, kurios daugiau patarimų rasite www.kavalgom.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.