Kūdikių miego regresai – pirmaisiais metais jų yra daugiau nei vienas

Naujagimių ir kūdikių miegas bei miego regresai – viena jautriausių ir svarbiausių temų pirmaisiais mažylių gyvenimo metais. Juk nuo jo priklauso ir mūsų, tėvų poilsis bei gera savijauta. Kiek gi tų miego regresų yra pirmaisiais metais, kaip juos atpažinti ir ką svarbu žinoti, norint padėti mažyliams miegoti ramiau, pasakoja tėvystės programų „Sklandi pradžia“ bei „Augame kartu“ autorė, sertifikuota miego konsultantė Dovilė Šafranauskė ir tėvystės programų autorė, tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ kūrėja Miglė Rimeikė.

Pirmaisiais metais išskiriamos trys miego regresijos, kurios ir vėl tik parodo, kad mažylis pasiekė dar vieną svarbų raidos etapą.<br>„Unsplash“ nuotr.
Pirmaisiais metais išskiriamos trys miego regresijos, kurios ir vėl tik parodo, kad mažylis pasiekė dar vieną svarbų raidos etapą.<br>„Unsplash“ nuotr.
Kiek gi tų miego regresų yra pirmaisiais metais, kaip juos atpažinti ir ką svarbu žinoti, norint padėti mažyliams miegoti ramiau, pasakoja tėvystės programų „Sklandi pradžia“ bei „Augame kartu“ autorė, sertifikuota miego konsultantė Dovilė Šafranauskė (nuotr. dešinėje) ir tėvystės programų autorė, tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ kūrėja Miglė Rimeikė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Kiek gi tų miego regresų yra pirmaisiais metais, kaip juos atpažinti ir ką svarbu žinoti, norint padėti mažyliams miegoti ramiau, pasakoja tėvystės programų „Sklandi pradžia“ bei „Augame kartu“ autorė, sertifikuota miego konsultantė Dovilė Šafranauskė (nuotr. dešinėje) ir tėvystės programų autorė, tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ kūrėja Miglė Rimeikė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2021, 5:20 PM

Kodėl svarbu suprasti kūdikių miegą

„Visuomet patariu besilaukiančioms šeimoms, kad labai svarbu pasidomėti naujagimių miego principais, nes kūdikių ir mūsų, suaugusiųjų, miegas labai skiriasi. Tų skirtumų supratimas leis mums jaustis užtikrinčiau atliepiant kūdikių poreikius.

O tada, kai jau turime reikalingiausios informacijos, kviečiu laukti susitikimo su savo mažyliu su kuo mažiau lūkesčių. Tiesiog kiekvienas kūdikis yra labai skirtingas, todėl nuspėti kaip miegos būtent jūsų vaikelis, tikrai neįmanoma. Juolab, kad miegui įtaką daro daugybė dalykų: sveikatos būklė, alergijos, raumenų tonusas, kūdikio temperamentas, jautrumas stimuliacijai, mitybos būdas. Todėl tik jautriai stebėdami savo kūdikį, galime suprasti, kokie lūkesčiai yra realūs,“ – pasakoja D. Šafranauskė.

„Pasitikdami savo mažylį be lūkesčių ar lyginimosi su kitomis šeimomis, informacija internete, palengvinsime adaptaciją ir sau – keičiantis dienos ar nakties ritmui, bus lengviau prisitaikyti jei leisime sau būti lanksčiais ir nepergyvensime dėl įsivaizduojamo nuokrypio nuo standarto,“ – pataria M. Rimeikė.

Tiesa, pirmą kartą tapus tėvais, tai tikrai nėra lengva, nes internete gausu prieštaraujančios informacijos, o mūsų galvose lengvai įsijungia noras lygintis – vis atrodo, jog kiti kūdikiai miega geriau.Todėl būkime atidūs skaitydami įvairius straipsnius. Atkreipkime dėmesį į jų patikimumą bei publikavimo datą, nes atliekant vis daugiau neurologinių tyrimų, keičiasi ir samprata kaip yra „normalu“ kūdikiams miegoti.

Neprisiriškime prie konkrečių mėnesių, kada turėtų ilgėti tarpai tarp naktinių maitinimų, mažėti atsikėlimų ar kada gi jau kūdikis turėtų išmiegoti per visą naktį. Kiekvienas mažylis yra unikalus ir tai, kas tinka vienam, gali visai netikti kitam.

Garsusis ketvirto mėnesio regresas

Iš pirmo žvilgsnio – tikra regresija, kai iki tol gal tik 1-2 kartus per naktį pabundantis mažylis, staiga tarsi vėl nebemoka miegoti ir ima keltis daugybę kartų. „Tačiau jei įsigiliname, šis pokytis iš tiesų rodo, kad mažylis pasiekė gana reikšmingą raidos etapą – jo miego ciklas persitvarko ir savo struktūra tampa panašesnis į suaugusiųjų miego ciklą. Taigi, šis etapas tikrai nerodo žingsnio atgal!“ – pastebi kūdikių miego konsultantė.

Persitvarkant miego ciklui, mažyliams tampa sunku užmigti ir miegoti. Dažnai jiems nebepavyksta užmigti tokiu būdu, kokiu užmigdavo iki šiol, pabudimai tampa dažnesni, nes miego cikle atsiranda daugiau fazių, nei buvo iki šiol ir neurologiškai kūdikiai turi prie to priprasti, tam tikra prasme, iš naujo atrasti bei išmokti, kaip miegoti.

Ar žinojote, kad tokie regresai pirmaisiais metais net trys?

Taip, pirmaisiais metais išskiriamos dar kelios miego regresijos, kurios ir vėl tik parodo, kad mažylis pasiekė dar vieną svarbų raidos etapą:

  • 8 mėn miego regresija, kuri pasireiškia 8-10mėn laikotarpyje, todėl kai kuriuose šaltiniuose dar vadinama 9 mėn miego regresija. Ši regresija tiesiogiai siejama su padidėjusiu atsiskyrimo nerimu. Neretai vaikams sunku užmigti ir miegoti jei tėvų nėra šalia. Šiuo laikotarpiu taip pat būtina peržiūrėti mažylio dienotvarkę – galbūt laikas atsisakyti vieno dienos miegelio ir pereiti prie 2 miegelių dienotvarkės. Prisideda ir spartūs šuoliai mažylių motorinėje raidoje – kūdikiai šiame etape dažnai pradeda aktyviai ropoti, sėstis ir kitaip bandyti savo fizinius sugebėjimus.
  • 12 mėn miego regresija. Didžiausią įtaką šiai regresijai daro staigi vaikų motorinė ir neurologinė raida: mažyliai ima vaikščioti, vis daugiau išmoksta naujų dalykų, eksperimentuoja su kalba, garsais. Šios regresijos metu vaikai dažnai sunkiau užmiega dienos miegeliams, nes jiems sunku nusiteikti miegui, kai aplink tiek daug visko vyksta ir visur norisi dalyvauti! Tokie pokyčiai neretai sukuria įspūdį, jog jau laikas atsisakyti antrojo dienos miegelio. Visgi, neapsigaukite, dažnai tai tik laikinas, regresijos sukeltas efektas. Nuosekliai laikykitės įprastos dienotvarkės, siūlykite du miegelius ir neskubėkite, nes mažylis gali pervargti. Perėjimas prie vieno miegelio daug sklandesnis apie 14-15 mažylio gyvenimo mėnesiais.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį miego regresijos metu?

Dienotvarkė

Miego regreso laikotarpiai dažnai sutampa ir su reikšmingesniais pokyčiais kūdikių raidoje, todėl visų pirma labai svarbu įvertinti ar kūdikio būdravimo laikas atitinka jo poreikius. Nes tam, kad mažylis galėtų kokybiškai miegoti, jis turi pakankamai nuvargti, bet nepervargti.

Stimuliacija

Ne mažiau svarbu peržiūrėti ir veiklas būdravimo metu, kad jos atitiktų raidos etapą. Jei kūdikis išgyvena atsiskyrimo nerimo periodą, susitelkime ties slėpynių tipo žaidimais. Slėpkime daiktus, slėpkimės patys. Jei regresijai įtaką daro motorinė raida – sudarykime kuo palankesnes sąlygas mažyliams treniruotis.

Nuoseklumas

 Nors regresijos metu norisi vis išmėginti kažką naujo, viliantis, kad tai bus stebuklingas receptas, labai kviesčiau išlaikyti nuoseklumą. Esant įprastiems ritualams, migdymo būdui, mažylis jaučiasi saugesnis ir jam lengviau grįžti prie įprastų dalykų.

Lūkesčiai

Peržiūrėkime savo lūkesčius. Neretai mes norime būti labai efektyvūs vaikų migdyme, užmigdyti kuo greičiau, kad nebūtų verkimo. Tai visai suprantama, juk ir patiems reikia suaugusiųjų laiko. Tačiau tai neretai skatina sukurti papildomų miego asociacijų. Todėl atkreipkime dėmesį, kaip galime sukurti mažyliams daugiau saugumo, padėti atsipalaiduoti, pabūti kartu migdantis, net jei tai truks ilgiau, nei užmigdytumėte juos su aktyvia pagalba.

Naujų įpročių formavimas bei pokyčiai gyvenime ir miego regresijos

„Miego regresijų laikotarpiai nėra tinkamiausias laikas kitiems pokyčiams vaikų gyvenime. Jei tik įmanoma, rekomenduočiau juos daryti kitu laiku. Tačiau gyvenimas yra gyvenimas ir kartais pokyčių neįmanoma atidėti. Tokiu atveju tiesiog turime žinoti, kad mažyliui gali prireikti daugiau dėmesio, mūsų artumo ir saugumo,“ – pataria D.Šafranauskė.

Kita vertus, miego regresijos nėra ilgos (išskyrus 4 mėn, kuri gali trukti iki 6 savaičių) ir kartais sunku nuspėti kada tiksliai ji prasidės, o kada pasibaigs, nes jų laikas yra labai apytikslis. Tad vargu ar jos turėtų tapti prioritetu kažką planuojant.

„Vienas pokytis, kurio tikrai verta imtis per mažylio miego regresija – jūsų miego klausimas. Jei mažylis keliasi itin daug ir naktimis jums niekaip nepavyksta pailsėti, kartu su partneriu peržiūrėkite savo dienotvarkę ir pabandykite atrasti būdų, kaip galite vienas kitam padėti pailsėti papildomai. Galbūt galite išleisti vienas kitą pietų miego, kol kitas stumdys vežimą lauke? Galbūt paryčiais jūsų partneris(ė) gali perimti mažylį, kol jūs numigsite bent keletą nepertraukiamų valandų? Variantų tikrai yra – tereikia atrasti sau tinkamus. Ir nepergyvenkite, tai tikrai laikina,“ – pasakoja M.Rimeikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.