Dėl daugybės kūdikių mirčių JAV uždraudžiamos lovytės apsaugos: to linki ir Lietuvoje

JAV priimtas įstatymas kuris draudžia kūdikio miego produktus, siejamus su 200 mažylių mirčių. Pirmadienį prezidentas Joe Bidenas pasirašė įstatymą, draudžiantį gaminti ir pardavinėti kūdikiams skirtus vaikiškų lovelių apsaugas (šonuose dedami paminkštinimai) arba nešiojamus lopšiukus-gultukus, rašo portalas medikams medscape.com.

Lovytės apsaugos gali didinti vaikų uždusimo riziką.<br>123rf nuotr.
Lovytės apsaugos gali didinti vaikų uždusimo riziką.<br>123rf nuotr.
 Lovytės apsaugos gali didinti vaikų uždusimo riziką.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Lovytės apsaugos gali didinti vaikų uždusimo riziką.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-24 17:37

Saugaus kūdikių miego įstatyme pažymima, kad apsaugos ir mobilios pasvirusios lovytės pagal Vartotojų produktų saugos įstatymą bus laikomi „uždraustais pavojingais gaminiais“. Gamintojams ir mažmenininkams suteikiama 180 dienų pašalinti gaminius iš prekybos ir gamybos.

„Kūdikiams keliami pavojai buvo akivaizdūs daugelį metų“, – teigiama vadovaujančios JAV švietimo fondui Teresos Murray pareiškime.

„Gaila, kad šis įstatymas įsigalios tik per keletą mėnesių, – sakė ji. – Tėvai ir globėjai turi atpažinti šių produktų keliamą pavojų ir dabar pat juos išnešti iš namų“.

Įstatymu bus draudžiama gaminti ir prekiauti lovytes, kurių miegojimo paviršius pasviręs daugiau nei 10 laipsnių ir jos skirtos kūdikiams iki metų. Lovytės apsaugomis laikomos bet kokios priemonės, skirtos uždengti lovytės šonus, įskaitant ir paminkštinimus iš tekstilės ar vinilo.

Remiantis komisijos ataskaita, JAV prekių vartotojų saugos komisija 1990–2019 metais gavo pranešimų apie daugiau nei 113 mirčių, susijusių su lovytės apsaugomis ir taip pat 113 gyvybės nenusinešusių incidentų 2008–2019 metų laikotarpiu.

Pasak komisijos nuo kūdikiams skirtų miego produktų mirė daugiau nei 100 kūdikių, o senesni modeliai vis dar yra apyvartoje.

Aktyvūs tėvai ir advokatai ragino uždrausti šiuos gaminius dešimtmečius, nes kūdikiai uždūsta, kai jų burną ar nosį uždengia užkritusi apsauga ar jie patys įstringa tarp apsaugos ir čiužinio.

Remiantis Amerikos pediatrų akademijos rekomendacijose dėl saugaus miego patariama, kad kūdikiai turėtų miegoti ant nugaros ant kieto, lygaus paviršiaus be jokių papildomų paminkštinimų, pagalvių, antklodžių, kimštų žaislų, apsaugų ar kitų minkštų daiktų miego erdvėje.

„Tokios lovytės apsaugos galėtų būti naudojamos nebent nuo pusės metų amžiaus, kai mažyliai aktyviai juda lovytėje, ropoja, stojasi ir gali užsigauti. Iki tol tikrai nerekomenduočiau jų dėti, nes tai didina staigios kūdikio mirties sindromo riziką, čia kaupiasi dulkės. Neveltui lovytės yra neuždaros su tarpais – tai leidžia orui cirkuliuoti“, – teigia akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja ir projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja Ieva Girdvainienė.

Medikė pridūrė, kad pritartų ir tokio paties įstatymo priėmimui Lietuvoje: „Nes jos tik klaidina tėvus ir yra rizikingos“.

Parengta pagal „Medscape“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.