Gaminant nenusidegina
„Desertų gamyba domina mane jau nuo mažumės. Visada patiko gaminti, bet saldėsius – ypač“, – prisipažįsta Mėta.
Kepė, virė, minkė ir kočiojo, bet paauglgė niekaip nesugalvojo, kokius konkrečiai desertus gaminti – svarstė klientams pasiūlyti naminių kruasanų ar makarunus, bet mama pasiūlė pagalvoti apie veganiškus skanėstus.
„Pasirinkau veganiškus desertus vien dėl to, kad su jais yra begalė laisvės, nėra jokių taisyklių kaip kepti, kad pavyktų, nėra jokių specialių santykių ir, svarbiausia, nėra skaudžių nusideginimo žaizdų. Dar vienas didžiulis privalumas, kad veganiški desertai dažniausiai gaminami iš riešutų ir džiovintų vaisių, kurių pas mus namuose stalčiuose apstu, nes mūsų šaldytuve, nei sviesto, nei kiaušinių nerasi“, – kalba mergaitė, kurios šeima propaguoja sveiką mitybą.
Įsivaizduoja, kaip atrodys kavinė
Pirmasis Mėtos paruoštas gaminys, kuris jau galėjo pasiekti buvo tortas „Uogų margė“, apie kurį, kaip mergina sako, net seilė tįsta pagalvojus ir šeima prašo pagaminti net ir be progos. Dar vienas skanėstas, kurį mielai užsisakydavo žmonės – makadamijos riešutų skonio triufeliai.
Šiuo metu paauglė turi jau susikūrusi feisbuko ir instagramo puslapius „Kakavinė“, o ateityje svajoja atidaryti tokio paties pavadinimo kavinę, kurioje būtų galima užsisakyti ne kavos, o kakavos ir arbatos mišinių.
„Kakavinės“ kelias buvo labai ilgas – rimčiau gaminu penkerius metus, tris kartus keičiau kryptį ir pavadinimą, bet praėjusiais metais išsigryninau, ko noriu. Keičiau mokyklą ir keitėsi mano noras daryti kažką su desertais, vis gaminau ir gaminau, eksperimentavau ir daug galvojau kaip viską tobulint“, – šypsosi M. Rudokaitė.
Ji žino, kad „Kakavinė“ bus pilna augalų ir žalumos, joje bus daug daug knygų, medžio detalių, o tvyranti jauki prieblanda su gelsva šviesa, žmones vilios pasilikti ilgiau.
Šiuo metu „Kakavinėje“ galima užsisakyti „Uogų margės ir „Pistacijų“ tortus, makadamijų, kokosinės braškės, pistacijų, citrininius ir marcipaninius triufelius.
„Mokslai man lengvi, o desertus dažniausiai gaminu savaitgaliais ar per atostogas, todėl rezultatai nenukenčia. Mokytis konditerijos didelio poreikio nematau, nes darau žaliavalgiškus ir veganiškus desertus, kuriuos galėtų dėstyti specializuoti mokytojai, kaip skonių samadhi“, – paaiškina Mėta.
Dukros aistrą gaminti palaiko ir tėvai, kurie džiaugiasi kiekvienu jos žingsneliu svajonės link.
„Ar jūs nenorėtumėte kiekvieną dieną kažko naujo ragauti?, – kvatoja jaunoji konditerė. – Turiu dvi seses, kurių vienai visiškai nerūpi ką darau, o kita valgo saldainius, nervuoja ir tiek. Vienu žodžiu pagalbininkės tobulos, nei per daug maišosi, nei ką.“
Palaikyti Mėtos svajonę galite užsukę www.instagram.com/kakavine/, su lrytas.lt skaitytojas ji dalijasi receptu.
Juodojo šokolado saldainiai su aviečių džemu
Džemui reikės:
- 100g aviečių
- 4 datulės
Šokoladui:
- 100 g kakavos sviesto
- 60 g kakavos miltelių
- 3 v.š. agavos sirupo
Kita:
- Mažų saldainių formelės
Gaminimas:
Į maisto kombainą (su S formos peiliuku) dedame šviežias datules ir avietes. Malame apie minutę laiko, kol masė taps kreminės, purios konsistencijos, neliks datulių gabaliukų.
Į nedidelį puodą sudedame kakavos sviestą ir ant labai silpnos ugnies maišant palengva ištirpdome. Nuimame nuo ugnies. Suberiame kakavos miltelius ir stipriai išmaišome kol susidarys vientisa konsistencija. Įmaišome agavos sirupą.
Pasiruošiame formeles. Į formelę pilame nekupiną arbatinį šaukštelį šokolado, kito šaukštelio galo pagalba pakabiname truputį aviečių džemo ir įdedame formelės vidurį taip, kad nesiliestų prie kraštų, o būtų tarsi kauburėlis. Taip kartojame į visas formeles. Dedame į šaldytuvą 15 minučių. Išėmus likusią saldainių dalį užilame šokoladu. Viršų papuošiame sutrupintomis liofilizuotomis uogomis, sėklomis ar gėlytėmis.
Dedame į šaldytuvą 20–30 minučių, kol saldainiai pilnai sustings.