Trys vaikų mitybos principai pagal Gian Luca Demarco: „Neslėpkime, yra tiesiog išpuikusių vaikų“

Žymusis italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco nuo rugsėjo imasi naujos veiklos: rūpinsis Vilniuje esančio „Erudito licėjaus“ mokinių maitinimu. Virtuvės šefas bus atsakingas už valgiaraščio sudarymą, naujų receptų kūrimą, virtuvės komandos darbą ir kokybės užtikrinimą. Šia partneryste siekiama pakeisti požiūrį į vaikų maitinimą: sveikas, įvairus maistas turi ne tik numalšinti alkį ir suteikti energijos, bet ir padėti pagrindus pilnavertei mitybai, lavinti jaunų žmonių skonį, supažindinti juos su maisto ir valgymo kultūra.

„Neslėpkime, yra tiesiog išpuikusių vaikų, kurie nieko nevalgo iš principo“, – savo požiūriu dalinasi Gian Luca.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Neslėpkime, yra tiesiog išpuikusių vaikų, kurie nieko nevalgo iš principo“, – savo požiūriu dalinasi Gian Luca.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 „Neslėpkime, yra tiesiog išpuikusių vaikų, kurie nieko nevalgo iš principo“, – savo požiūriu dalinasi Gian Luca.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 „Neslėpkime, yra tiesiog išpuikusių vaikų, kurie nieko nevalgo iš principo“, – savo požiūriu dalinasi Gian Luca.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 10:03 AM

Vaikai – griežčiausi kritikai

Gian Luca Demarco naująją veiklą vertina kaip įdomų iššūkį: „Maitinti jaunus žmones yra labai įdomu. Jei jie valgo ir jiems patinka tavo maistas – tai yra didžiausias pasiekimas. Suaugusieji gali sąmoningai domėtis maistu, norėti išbandyti skirtingus skonius, virtuves, o vaikams tai nelabai įdomu, jiems rūpi kiti dalykai. Todėl jiems taip ir sunku įtikti. Jei man pavyks, laimėsime visi: ir vaikai, ir jų tėvai, ir aš“.

Paklaustas, ar žino receptą, kaip sudominti maistu vaikus, kuriems, atrodo, tiesiog niekas neskanu, virtuvės šefas mano, kad tai ne tik maisto, bet ir auklėjimo reikalas.

„Neslėpkime, yra tiesiog išpuikusių vaikų, kurie nieko nevalgo iš principo. Tačiau riba tarp tokių vaikų ir neskanaus maisto yra labai plona. Aš pasistengsiu, kad maistas būtų skanus, o jei pasirodys, kad tai išpuikimo reikalas, reikės augti: ir vaikui, ir jo šeimai, taip pat ir man“, – savo požiūriu dalinasi Gian Luca.

Mokyklos naujai statomame pastate sostinėje jau užsakyta nauja restorano lygio virtuvės įranga, kuri leis užtikrinti aukštą maisto kokybę, įvairovę, sumažins švaistomo maisto kiekius. Valgymo erdvė taip pat išsiskirs šiuolaikiška estetine aplinka, jai baldai gaminami Vokietijoje.

Skirstyti maistą į sveiką ir ne – klaidingas požiūris

Kalbėdamas apie vaikų maitinimą, Gian Luca išskiria tris pagrindinius principus, kurie, jo manymu, yra svarbūs – tai pilnavertė mityba, skonių įvairovė bei pati valgymo kultūra.

„Noriu pripratinti vaikus skanauti įvairaus maisto ir pakeisti požiūrį, kad jei daržovė, vadinasi, bus neskanu. Esu įsitikinęs, kad jei tik vaikas nėra vegetaras ar nesilaiko kitų mitybos rėžimų, jis turi išmokti valgyti viską – ir daržoves, ir vaisius, ir mėsą“, – teigia virtuvės šefas.

Paklaustas, ar mokyklos meniu atsiras taip vaikų mėgstamos picos, Gian Luca nusijuokia, kad tikrai taip: „Tikrai bus dienų, kai valgysime picas. Visi nusipelnome mažų švenčių. Sveikas maitinimas nereiškia, kad nebus picų ar mėsainių, tai neteisingas požiūris. Maistas turi būti įvairus, turi būti visko“.

Atrasti, išbandyti ir pažinti įvairius skonius, per maistą plėsti vaikų akiratį, pažintį su skirtingų šalių virtuvėmis ir kultūra yra dar viena siekiamybė tiek tėvams, tiek mokyklai. Kartais dėl vaiko nenoro išbandyti naujus patiekalus ar atsisakymo valgyti patiektą maistą kalti ir patys suaugusieji.

„Iš savo aplinkos esu pastebėjęs, kad kartais per daug atsainiai žiūrime į tai, ką ir kaip gaminame vaikams. Daugelis galvoja, kad užtenka įvairias daržoves sumaišyti, pašauti į orkaitę ir vaikai valgys. To tikrai nebus, nes vaikai yra labai protingos asmenybės, jei jiems patiekalo vaizdas nebus „skanus“, jie jo tikrai nevalgys. Vaikai itin atidžiai vertina ne tik skonį, bet ir estetinę išvaizdą“, – į suaugusių klaidas beda virtuvės šefas.

Valgymo kultūra yra kur kas daugiau nei tik maistas

Ne mažesnis iššūkis pastaruoju metu tampa ir valgymo kultūra.

„Norėčiau, kad mes sėstume prie stalo be telefonų, planšetinių kompiuterių, išjungę televizorių. Didelis pasiekimas, jei vaikas sugeba sėdėti prie stalo ir valgyti bendraudamas su kitais. Italijoje turime panašių problemų, tai netgi ne mūsų šalių, o šio laikmečio problema – kaip atsikovoti vaikų dėmesį, kad laikas prie stalo būtų ne tik valgymo, bet ir bendravimo, malonumo atrasti naujus skonius metas“, – teigia virtuvės šefas.

„Erudito licėjaus“ steigėjo dr. Nerijaus Pačėsos teigimu, būtent vienodas požiūris į maistą ir mitybą lėmė, kad mokykla nusprendė bendradarbiauti su Gian Luca.

„Mokykloje vaikus ugdome visapusiškai, todėl mums valgymo erdvė yra tokia pati vieta edukacijai kaip ir klasė – maistas gali būti puiki patyriminio mokymosi dalis, kaip bendrauti, ragauti, elgtis prie stalo, kad ateityje kolegų ar bičiulių kompanijoje netektų jaustis nepatogiai ir atsisakyti valgyti vien tik todėl, kad nežinai, kaip tą daryti. Visapusiškai išsilavinęs jaunas žmogus neturėtų susidurti su tokiomis problemomis“, – sako N. Pačėsa.

Ieškoti naujų sprendimų ir partnerysčių skatino ir lėtai besikeičiantis vaikų maitinimo tiekėjų požiūris: čia vis dar vyrauja greitojo maisto pobūdžio patiekalai ir noras kuo labiau sumažinti kaštus. Dėl to valgiaraštyje dažnai trūksta įvairovės, nekeliamas tikslas lavinti vaikų skonį.

„Tikiu mūsų bendradarbiavimu su Gian Luca, nors ir suprantu, kad laukia nemažai iššūkių. Kad juos įveiktume, įtrauksime visą mokyklos bendruomenę. Juk kiekvienuose namuose virtuvė tradiciškai yra vieta, kuri visus suvienija“, – įsitikinęs N. Pačėsa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.