4 patarimai, kaip paiškinti vaikams apie senelių mirtį

Senelio ar močiutės netektis gali būti labai traumuojantis įvykis kiekvienai šeimai, o ypač vaikams, kurie gali iki galo nesuprasti, kas vyksta aplinkui. Dažnu atveju vaikaičiai su seneliais būna užmezgę itin glaudų ryšį, o jų mirtis būna pirmoji netektis jų gyvenime.

Būkite kiek įmanoma konkretesni, kad išvengtumėte galimo nesusipratimo ir viską aiškinkite paeiliui.<br>123rf.com nuotr.
Būkite kiek įmanoma konkretesni, kad išvengtumėte galimo nesusipratimo ir viską aiškinkite paeiliui.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 7:29 AM

„Vaiko gebėjimas susidoroti ir suprasti mylimo žmogaus mirtį labai priklauso nuo to, kaip aiškiai ir ramiai jų tėvai pateikia naujienas“, – portalui today.com paaiškino klinikinė psichologė, dr. Shannon Curry. Pasak jos, jau dvejų metų vaikai gali suprasti, kad šeimoje kažkas nutiko.

Ji pataria leisti vaikui pamatyti jūsų liūdesį, nes tai padės jam ugdyti emocinį suvokimą ir mokys susidoroti su skausmu, kuris užgrius šeimą artimiausiomis dienomis.

Jei vaikai iš pradžių atrodo susirūpinę dėl tėvų liūdesio, Sh. Curry pasiūlė įvardyti emociją ir sutelkti dėmesį į teigiamus aspektus. Ji pasidalijo šiuo pavyzdžiu: „Mama šiuo metu liūdna ir verkia, nes taip jaučiuosi daug geriau“.

Dauguma tėvų nerimauja, ką jie turėtų ir ko neturėtų pasakyti apie mylimo žmogaus mirtį. Pasak psichologės, svarbiausia išlikti sąžiningiems, kalbėti aiškiai ir glaustai. Aiškindami vaikams mirtį, būkite kiek įmanoma konkretesni, kad išvengtumėte galimo nesusipratimo ar interpretacijų.

Patarimai, kaip padėti tėvams paaiškinti vaikams senelio ar močiutės netektį:

1. Kalbėkite lėtai

„Kalbėdami sudėtingomis temomis esame linkę kalbėti greitai, – sako Sh. Curry. – Tai gali būti ypač problematiška kalbant su mažu vaiku apie mirtį, nes jam bus sunkiau suprasti ir prisiminti naujas sąvokas, ypač tvyraujant stiprioms emocijoms. Sulėtinkite kalbą tiek, kad darysis keista ir tarp sakinių padarykite 3–5 sekundžių pauzes, kad vaikai galėtų įsisavinti informaciją.“

2. Sąžiningai atsakykite į klausimus

Maži vaikai mąsto tiesiogine prasme.

„Gerų ketinimų bandymai paaiškinti vaikams mirtį naudojant tokius palyginimus, kaip „užmigo amžiams“, „mes jį praradom“, gali suklaidinti ir išgąsdinti mažylius, kurie nesugebės suprasti, kodėl tas miegas visus nuliūdino“, – paaiškino Sh.Curry.

3. Vartokite amžių atitinkančią kalbą

Būkite kiek įmanoma konkretesni, kad išvengtumėte galimo nesusipratimo ir viską aiškinkite paeiliui.

Pavyzdžiui: „Senelis buvo ligoninėje, nes labai sirgo. Gydytojai kiek galėdami stengėsi, kad jis pasveiktų, bet jo liga pasidarė tokia sunki, kad seneliui buvo labai sunku kvėpuoti. Gydytojai bandė padėti jam kvėpuoti, bet jiems nepavyko ir jam nustojus kvėpuoti jis mirė.“

4. Spręskite baimę

Sužinojęs apie senelių mirtį, vaikas gali išsigąsti, kad mirtis pasiims ir jų tėvus.

Pasak psichologės, svarbiausia sąžiningas ir užtikrintas atsakymas. Paaiškinkite vaikui, kad dauguma žmonių nemiršta tol, kol nesulaukia senatvės.

Kaip ir suaugusiems, Sh. Curry primena tėvams, kad vaikams nėra tinkamo ar neteisingo būdo liūdėti.

„Žiūrėdami į savo vaiko sielvartą su tokiu pat atvirumu ir supratingumu, galite padėti jam suprasti šiuos išgyvenimus kaip neišvengiamus gyvenimo aspektus“, – sakė ji.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.