Kaip suprasti, kokios priežastys sukėlė slogą vaikui?

Dažniausia vaikų slogos arba rinito priežastis – virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Vis dėlto vaikų sloga gali atsirasti ne tik dėl šių priežasčių. Pateikiame dažniausias vaikų slogos priežastis ir ypatybes, leidžiančias nuspėti, kokios kilmės sloga galėtų kamuoti vaiką. Kaip šiuo atveju galėtų pasitarnauti visiškai natūralios kilmės priemonė – jūros vanduo?

Vaikų nosies gleivinei ypatingai kenkia sausas oras.
Vaikų nosies gleivinei ypatingai kenkia sausas oras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 9:11 AM

Bene dažniausia slogos priežastis – paprastasis peršalimas

Peršalimui būdingos šios slogos savybės: pirmiausiai nosies išskyros būna skystos, skaidrios ir gausiai tekančios, vėliau jos įgauna gelsvą, žalsvą ar pilkšvą spalvą, gali tapti kur kas tirštesnės ar net pūlingos.

Peršalimui labai būdingas pasunkėjęs kvėpavimas per nosį, čiaudulys, kosulys, gerklės skausmas, prikimimas, gerklės paraudimas. Gali šiek tiek pakilti kūno temperatūra, kamuoti bendras silpnumas ir negalavimas, kankinti nesunkūs raumenų ir galvos skausmai, pablogėti apetitas.

Gripo atveju šie simptomai daug ryškesni, tarkime, labiau skauda akis, kaulus ir raumenis, pakyla aukštesnė temperatūra, gali kamuoti įkyrus, sausas ir varginantis kosulys. Vis dėlto simptomai labai panašūs sergant įvairiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, kurias net apie 80 proc. atvejų sukelia virusai, likusius atvejus – bakterijos ir kiti mikroorganizmai.

Ilgai besitęsianti sloga gali būti alerginių ligų ženklas

Jei sloga užsitęsia ilgiau, ji visuomet vandeninga ir skaidri – tai gali būti alerginės kilmės rinitas. Alerginės kilmės rinitui būdingi ir kiti simptomai, pavyzdžiui, sausas kosulys, įkyrus, priepuolinis ir pasikartojantis čiaudulys, akių perštėjimas, paraudimas ir ašarojimas, nosies paraudimas ir paburkimas.

Alerginės kilmės susirgimams būdingi ir įvairūs odos bėrimai, kartais net švokštimas ar apsunkintas kvėpavimas, o dėl to gali trikti normali gyvenimo kokybė, miegas ir t.t.

Vis dėlto trumpalaikė sloga, atsirandanti dėl tabako dūmų ar dulkių, dar nebūtinai yra alerginė sloga – vaikų nosies gleivinė daug jautresnė nei suaugusiųjų, todėl ji gali nedelsiant „reaguoti“ net ir į minimalius ore esančių dirgiklių kiekius.

Adenoidų šalinimo operacijos atliekamos gana dažnai

Vaikus ilgalaikė sloga gali kamuoti ir dėl padidėjusių tonzilių ar adenoidų. Šiandien tonzilių ir adenoidų šalinimo operacijos atliekamos gana dažnai, tačiau jos yra gana saugios, o kai kuriems vaikams – ir būtinos, kitaip jie ilgą laiką jaučia varginančius simptomus, pavyzdžiui, apsunkintą kvėpavimą per nosį.

Padidėjusius adenoidus turintys vaikai dažniau kvėpuoja per burną, dažniau turi miego sutrikimų, dažniau knarkia ir dažniau kalba tarsi „pro nosį“. Tai, be abejonės, trikdo jų gyvenimo kokybę, todėl gydytojas sprendžia, ar nebūtų tikslinga atlikti operaciją.

Sausas oras mažoms nosytėms kenkia dar labiau

Vaikų nosies gleivinei ypatingai kenkia sausas oras. Ir taip labai jautri vaikų nosies gleivinė per šildymo sezoną pažeidžiama dar labiau. Patalpose oras sausas gali būti ne tik šildymo sezono metu – jei patalpų oro drėgmė nesiekia 40–60 procentų, tuomet sakoma, kad patalpų oras gana sausas ir gali pažeisti ir taip labai jautrią vaikų nosies gleivinę.

Reikėtų nuolat vėdinti ir drėkinti patalpas, stebėti santykinę vidinių patalpų oro drėgmę ir stengtis, kad oras nebūtų pernelyg sausas, nes tuomet taip pat gali pasunkėti kvėpavimas per nosį, išdžiūti nosies gleivinė ir kamuoti simptomai, panašūs į tuos, kurie pasireiškia įprastos slogos metu.

„Quixx soft“ – ir kasdienei higienai, ir slogos kontroliavimui

Kasdienei nosies higienai rekomenduojamas izotoninės koncentracijos jūros vanduo. „Quixx soft“ yra natūralus izotoninis nosies purškalas su alavijų ekstraktu ir Atlanto vandenyno vandeniu, kuriame gausu vertingų mineralų ir mikroelementų.

100 ml yra 28,6 ml Atlanto vandenyno vandens, 71,4 ml išgryninto vandens ir 0,05 g alavijų ekstrakto.

Druskų koncentracija yra tokia pat, kaip ir natūrali druskų koncentracija organizme, todėl purškalas švelniai veiks Jūsų mažylio nosį. Tai natūrali priemonė, apsauganti ir drėkinanti jautrias nosies sieneles, padedanti tinkamai filtruoti ir drėkinti orą.

Purškalas tinkamas vaikams nuo šešių mėnesių amžiaus, paaugliams ir suaugusiems asmenims. Tai medicinos priemonė, kuri turėtų būti kiekvienos šeimos vaistinėlėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.