Vaikų nudegimus gydyti palengvins modernus įrankis: vandens peilis

Kasmet Lietuvos gydymo įstaigose dėl patirtų nudegimų atsiduria maždaug 400 vaikų. Nors kai kurie paviršiniai nudegimai gali palikti tik minimalius randus, vidutinio gylio ar gilūs gali sukelti ir grėsmę gyvybei.

LSMU ligoninės Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovo prof. dr. Emilio Čekanausko teigimu, Lietuvoje šiuo metu egzistuoja tik du nudegimų centrai.<br> Kauno klinikų nuotr.
LSMU ligoninės Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovo prof. dr. Emilio Čekanausko teigimu, Lietuvoje šiuo metu egzistuoja tik du nudegimų centrai.<br> Kauno klinikų nuotr.
Viena reikšmingiausiai nudegimų gydymą keičiančių priemonių yra pasaulyje plačiai naudojamas vandens peilis, kurio poreikis Lietuvoje – didžiulis.<br>Kauno klinikų nuotr.
Viena reikšmingiausiai nudegimų gydymą keičiančių priemonių yra pasaulyje plačiai naudojamas vandens peilis, kurio poreikis Lietuvoje – didžiulis.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kauno klinikos

Oct 31, 2022, 12:30 PM

Kaip teigia LSMU ligoninės Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas, nors Lietuvoje džiaugiamės vienais geriausių specialistų Europoje, vien jų nepakanka: „Spartesniam vaikų gijimui itin svarbi moderni įranga, tačiau Lietuvoje ji neretai vis dar priskiriama ne būtinybei, o komfortui, todėl tenka kliautis žmonių gerumu.“

Vos du nudegimų centrai

LSMU ligoninės Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovo prof. dr. Emilio Čekanausko teigimu, Lietuvoje šiuo metu egzistuoja tik du nudegimų centrai, t.y. LSMU ligoninė Kauno klinikos ir Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, todėl šioms dviems įstaigoms tenka didžiulis krūvis.

„Vienas centras aptarnauja maždaug pusę Lietuvos, taigi, per metus tenka gydyti apie 200 lengvesnių ir sunkesnių nudegimų patyrusių mažamečių pacientų. Dažniausiai nuo nudegimų nukenčia itin mažo amžiaus vaikai nuo 1 iki 3 metukų“, – teigia prof. E. Čekanauskas.

Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovas pastebi, kad nelaimės dažniausiai įvyksta dėl neapdairumo ir tėvų įgūdžių stokos.

„Įprastai nukenčia veido, krūtinės sritys, viršutinės galūnės, o dažniausiai pasitaikanti mažamečių nudegimų priežastis yra karšti skysčiai – neatsakingai paliktas karštas vanduo, kava, sriuba. Kartais pasitaiko ir tokių atvejų, kai vaikai įkrenta į laužą ar apsipila degiu skysčiu, tačiau tai nutinka rečiau, – nudegimų priežastis vardija profesorius ir pastebi, kad jų sudėtingumas stipriai priklauso nuo laiku suteiktos pirmosios pagalbos. – Pirmas vaistas yra nukirpti apdegusius drabužius ir šaltas vanduo, jei nudegė galūnė – tekantis šaltas vanduo, o tuomet kuo greičiau vežti į ligoninę.“

Tenka dirbti traumuojančiais metodais

Viena reikšmingiausiai nudegimų gydymą keičiančių priemonių yra pasaulyje plačiai naudojamas vandens peilis, kurio poreikis Lietuvoje – didžiulis. Kartu su vandens peiliu naudojama sistema yra vakuuminė neigiamo slėgio žaizdų gydymo sistema, skirta senų, nešvarių žaizdų, taip pat žaizdų su defektais gydymui.

„Vakuuminė neigiamo slėgio sistema palengvina vaikučių, patyrusių nudegimus, ir turinčių įsisenėjusias arba ūmias žaizdas su defektais, gydymą. Ji yra saugi, didelio slėgio, kurį galime reguliuoti. Taip pat ją naudodami galime reguliuoti ir negyvybingų audinių, kuriuos reikia pašalinti, lygį. Vandens peilis sumažina operacinį traumatiškumą, kraujavimą, padeda sumažinti gydymo trukmę bei kaštus, o svarbiausia – palengvina vaikų skausmą ir pagerina jų gyvenimo kokybę“, – sistemos privalumus vardija E. Čekanauskas.

„Kol šios sistemos neturime, tenka dirbti traumatiškesniais metodais“, – apgailestauja Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovas ir pastebi, jog nors Lietuvoje tai vis dar priskiriama komfortui, tiek tėvai, tiek medikai siekia, kad vaikai mažiau kentėtų ir kuo greičiau atsidurtų namuose, todėl parama šiai įrangai – itin reikšminga, o dalintis, anot profesoriaus, visuomet yra lengviau negu gauti.

Sėkmingam gydymui svarbios ne vien medicininės paslaugos

Abejingi naujos įrangos poreikiui, padėsiančiam palengvinti vaikų gydymo kokybę ir sumažinti jo trukmę, neliko Kauno Rotary klubo „Sumus“ nariai – tam jie surengė labdaros vakarą, kurio metu vyko meno aukcionas. Už surinktas lėšas Kauno klinikoms „Sumus“ padovanojo reikiamą hidrochirurginę sistemą, kurią šį trečiadienį perdavė Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriui.

Vaikų ligų klinikos vadovas prof. R. Kėvalas atkreipia dėmesį, jog sėkmingam vaikų gydymui ne mažiau nei medicininės paslaugos yra reikalingi vežimėliai, gaivinimo staleliai bei moderni įranga, kuri ženkliai padidina teikiamų medicinos paslaugų kokybę. Jis džiaugiasi, kad yra tai suprantančių ir pritariančių žmonių, kurie nelieka abejingi ir aktyviai prisideda prie mūsų „ateities piliečių“ sveikatos.

Jam antrina ir prof. E. Čekanauskas, kuris tikina, jog gauta sistema stipriai palengvins vaikų nudegimų gydymo procesą ir kartu džiaugiasi, jog pagalba mažiesiems nebuvo pamiršta net ir tokiu sudėtingu Lietuvai bei pasauliui metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.