Šilumos tiekėjai tvirtina, kad premjeras vilniečiams sako netiesą

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas Andrius Janukonis neigia premjero Andriaus Kubiliaus priekaištus Vilniaus miesto savivaldybei ir šilumos tiekėjams, esą jie neatnaujino šilumos ūkio ir todėl sostinės gyventojai už šildymą mokės apie 30 proc. daugiau nei kiti miestai. A. Janukonio teigimu, būtent A. Kubilius ir jo vadovaujama partija labiausiai trukdė pertvarkyti dujų pagrindu veikiantį šilumos ūkį į pigesnį šildymą biokuru.

Premjeras A. Kubilius kritikavo Vilniaus miesto savivaldybę ir sostinės šilumos tiekėjus.<br>J. Stacevičius.
Premjeras A. Kubilius kritikavo Vilniaus miesto savivaldybę ir sostinės šilumos tiekėjus.<br>J. Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 5, 2012, 1:15 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:06 PM

Kalbėdamas apie artėjančio šildymo sezono, kuris žadamas labai brangus, problemas ministras pirmininkas A. Kubilius atkreipė dėmesį, jog šildymo kainos daug priklauso nuo savivaldybių pastangų pertvarkyti šilumos ūkį.

Jis gyrė eilę rajonų savivaldybių, kurios pasirūpino laiku įdiegti pigesnį šildymą biokuru. Vilniaus savivaldybė sulaukė kritikos.

„Tačiau yra kitų savivaldybių, tarp jų ir mano gimtasis Vilnius, kur šilumos ūkyje tendencijos nesikeičia, viena monopolinė kompanija ir toliau dominuoja, jokia modernizacija nevyksta, todėl vilniečiai turi mokėti kur kas daugiau, tai yra, apie 30 centų už tą pačią kilovatvalandę“ – per Lietuvos radiją pareiškė premjeras.

Su premjero pastabomis griežtai nesutiko Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) tarybos pirmininkas A. Janukonis.

„Tai yra melas. Vilniaus šilumos ūkis yra vienas moderniausių visoje Lietuvoje, o šilumos kainos sostinėje bus ne didesnės nei kituose šalies miestuose, šildomuose brangiomis importinėmis dujomis. Pavyzdžiui, Kaune ir Šiauliuose šiluma yra brangesnė nei Vilniuje“, – tvirtino A. Janukonis.

Šiuo metu šilumos tarifas Vilniuje sudaro 31,08 ct/kWh, Kaune – 33,81 ct/kWh, Klaipėdoje – 29,24 ct/kWh, Šiauliuose – 32,1 ct/kWh, Panevėžyje – 27,01 ct/kWh su PVM.

Anot A. Janukonio, būtent A. Kubiliaus vadovaujama konservatorių partija atsakinga už tai, kad Vilniuje šiluma yra iki šiol gaminama naudojant ne vietinį biokurą, o beveik tris kartus brangesnes dujas.

„Būtent konservatorių partija 2010 metų vasarą blokavo kompanijos „Dalkia“ planus investuoti į sostinės šilumos ūkio pervedimą prie biokuro. Jei ne A. Kubiliaus vadovaujamos partijos dirbtiniai trukdymai, vilniečiai jau šiandien už šilumą galėtų mokėti apie 20 procentų pigiau“, – teigė A. Janukonis.

Pasako jo, valdantieji politikai Vilniuje bando blokuoti ir naujausią pigių vietinių atsinaujinančių energijos resursų naudojimo Vilniaus šilumos ūkyje iniciatyvą. Kreipimaisis į prokurorus bandoma stabdyti naujo 50 MW galios „Vilniaus energijos“ biokuro katilo statybas, kurioms pritarė Vilniaus miesto taryba.

Anot jo, Vyriausybė atmetė ir šilumininkų pasiūlymą perkelti elektros gamybą iš Elektrėnų elektrinės į termofikacines elektrines didžiuosiuose miestuose ir sumažinti šilumos kainas Lietuvos gyventojams iki 4 ct/kWh. , „Premjero teiginys, esą dujos Lietuvoje atpigs nuo 2015-ųjų, kai bus pastatytas suskystintų gamtinių dujų terminalas, taip pat yra jokiais skaičiais nepagrįstas. Tiek Lietuvos, tiek užsienio energetikai ir mokslininkai ne kartą skelbė, kad brangios terminalo statybos šilumos kainų nesumažins. Nėra jokios prasmės statyti infrastruktūrą užsienio kurui, kuomet visu 100 procentų galime naudoti lietuvišką biokurą“, - kalbėjo LŠTA pirmininkas.

Vyriausybės energetinę politiką ne kartą kritikavo energetikos ir šilumos ūkio ekspertai. Jų nuomone, 3 mlrd. Lt. kainuosianti suskystintų dujų gamybos terminalo (SDG) statyba neišvaduos Lietuvos nuo Rusijos energetinės priklausomybės ir neatpigins šildymo, nes didžiąją dalį žaliavos sudarys „Gazprom“ dujos, šis Rusijos monopolis diktuos ir kainas.

Ekspertų nuomone, Vyriausybė tik žodžiais biokuro varomų jėgainių plėtrą, bet faktiškai tam skiriamas per mažas finansavimas, Lietuva ir toliau išlieka dujine valstybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.