Kelionė už dyką pavers autobusus nakvynės namais

Vilniui – nemokamą transportą! Ši savivaldybėje sklandanti idėja kontrolieriams kelia nuostabą. Vadinasi, autobusai ir troleibusai bus atviri ir taip niekada už keliones nemokantiems valkatoms, kuriuos dabar dar šiaip ne taip pavyksta iškrapštyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė”)

2012-09-17 20:16, atnaujinta 2018-03-16 17:38

Kaip atrodytų nemokamas miesto transportas, geriausiai galima įsivaizduoti pakeliavus 4-ojo maršruto autobusu nuo Lukiškių aikštės iki Pavilnio. Juo į nakvynės namus vakarais važiuoja benamiai.

Dar trūksta įspūdžių? Tada lipame į 1A maršruto autobusą. Kodėl jį vežėjai vadina rykšte, nuspėti nesunku. Autobusas važiuoja iki čigonų taboro Kirtimuose.

Benamiai, narkomanai ir dabar miesto transportu važinėja nemokamai.

Ir nereikia jiems jokių specialių valdžios nutarimų.

Kontrolieriai garantuoja – jei kelionės bus už dyką, autobusai ir troleibusai pavirs nakvynės namais su visais jų nosį riečiančiais aromatais ir papročiais.

Lyderis – iš nakvynės namų

Nemokamo transporto idėją sostinės politikai svarstys dar ne vieną kartą. Ar rengti dėl to vilniečių apklausą, svarstys savivaldybės komitetai, nors šią savaitę tarybos posėdžio metu kelionių už dyką sumanymas buvo sukritikuotas.

Tačiau šimtai vilniečių be bilietų autobusais ir troleibusais važinėja jau ne vienus metus.

„Susisiekimo paslaugų” darbuotojai yra sudarę užkietėjusių zuikių sąrašą. Jame – pavardės tų pažeidėjų, kurie be bilieto važiavo ir baudų nesumokėjo šimtus kartų.

Benamiui Edvardui iki apvalaus skaičiaus trūksta tik poros susitikimų su kontrolieriais. Važiuojantis be bilieto jis buvo pagautas 298 kartus.

Vien šiemet zuikį rekordininką kontrolieriai yra sučiupę 179 kartus. Iki šiol Edvardas nėra sumokėjęs nė vienos baudos.

Edvardą, arba tiesiog Ediką, pažįsta visi nakvynės namai. Ne, keturiasdešimtmetis vyras nesipuikuoja rekordu, bet mėgsta pabrėžti, kad kaip važinėjo be bilieto, taip ir važinėsiąs.

Dešimtuke – vien benamiai

Antras sąraše – Artūras, pagautas 242 kartus (šiemet – 176 kartus). Pirmą kartą jis įkliuvo 2004-aisiais, tada pats atėjo susimokėti baudos ir nurodė gyvenąs Laisvės prospekte.

Po to Artūras septynerius metus nebuvo pakliuvęs į kontrolierių akiratį. Gali būti, kad jis sėdėjo už grotų.

O nuo praėjusių metų pasipylė pažeidimai. Artūras jau nurodydavo gyvenąs A.Kojelavičiaus gatvės nakvynės namuose.

Trečiąją vietą užima Saulius – 143 pažeidimai (šiemet – 138). Jis taip pat yra nakvynės namų gyventojas.

Toliau kontrolierių sudarytame zuikių dešimtuke – taip pat benamių pavardės. Tai – Fiodoras, įkliuvęs 130 kartų, Pranciška – 122, Nadežda – 107, Kęstutis – 100, Rolandas – 88.

Atiduoti teks iš pensijos

„Kartais keleiviai mums priekaištauja – negaudote smirdinčių benamių, baudžiate tik tvarkingus keleivius. Šis sąrašas – pavyzdys, kad anaiptol taip nėra”, – tvirtino „Susisiekimo paslaugų” Kontrolės skyriaus vadovas Danius Rinkauskas.

Kontrolieriai reaguoja į vairuotojų ir keleivių nusiskundimus, kad benamiai važinėja nemokamai. Rytais juos keliaujančius iš nakvynės namų į miestą sugauna Rudens stotelėje, o vakare vykstančius į nakvynės namus – prie Aušros vartų, Misionierių arba Subačiaus stotelėse.

Bet pagauti nemokamo transporto idėją jau seniai įgyvendinantį benamį – viena, o išreikalauti iš jo baudą – kita.

Padedami antstolių kontrolieriai išieško 86 procentus baudų, kasmet – apie 2 mln. litų. Tačiau 14 procentų lieka „kabantys”. Tai – nakvynės namų gyventojams skirtos baudos.

Anot D.Rinkausko, šie asmenys nesuvokia, ką daro. Neduokdie, jei jiems bus skirta neįgaliojo pašalpa. Atsirūgs baudos ir sulaukus pensijos.

Antstoliai, pastebėję, kad užkietėjęs zuikis gavo pajamų, iš karto iš jų atskaičiuos nemenką sumą už baudas.

„Ateina tokie pensininkai, verkia kruvinomis ašaromis, skundžiasi: „Maniau, kad gausiu didesnę pensiją, o, pasirodo, man ją visą likusį gyvenimą teks baudoms atiduoti”, – pasakojo kontrolierių vadovas.

Pietinė dalis – išskirtinė

Kur Vilniuje daugiausia nemokamo transporto šalininkų? D.Rinkausko žodžiais, miestą galima padalyti į dvi dalis. Šiaurinėje keleiviai vis dar įpratę važinėti senoviškai, su bilietais.

Tai žmonės, keliaujantys į darbą iš daugiabučių rajonų ir grįžtantys namo.

Kas kita – pietinė dalis. Tai – nakvynės namai A.Kojelavičiaus ir Vilkpėdės gatvėse, čigonų taboras Kirtimuose, stotis. Keliaujantys į šiuos objektus nori važiuoti už dyką.

Per dešimt metų kontrolieriai stotelėje „Sparta” pagavo net 30 tūkst. zuikių. Ši stotelė – pakeliui į taborą. Galima neabejoti, kad dauguma sučiuptųjų – narkomanai.

Mažai atsilieka ir pakeliui į stotį esanti Vingrių stotelė. Joje kontrolieriai sugavo 29 tūkst. 900 važiuojančių be bilietų.

Įvairaus plauko pažeidėjai sukasi ir aplink Kalvarijų turgų. Čia stotelėse abiem kryptimis sučiupta 28 tūkst. zuikių. Ketvirtojoje vietoje – stotis (25 tūkst.).

Gal tokie skaičiai dėl to, kad tas stoteles pamėgę kontrolieriai? „Ne, taip nėra. Pavyzdžiui, Vingrių stotelė nelaikoma prioritetu. Dirbame visame mieste”, – aiškino D.Rinkauskas.

Autobusų išvėdinti neįmanoma

Kokie būtų nemokamo transporto keleiviai, nesunku pamatyti įlipus į 1A maršruto autobusą. Iš taboro jie grįžta stiklinėmis akimis, knapsintys.

Nemokantys už kelionę narkomanai naudojasi ir autobusų 2-uoju maršrutu. „Tai blogiausia, nes šiais autobusais į oro uostą važiuoja ir užsieniečiai”, – atsiduso D.Rinkauskas.

Į taborą tinka nuvažiuoti ir 3-iasis maršrutas. O 4-ojo maršruto keleiviai – A.Kojelavičiaus gatvės nakvynės namų gyventojai.

Šio maršruto autobusų išvėdinti neįmanoma. Net grįžtantys iš Naujosios Vilnios, jau nuvežę benamius, jie smirdi.

Milijonai – iš biudžeto

Tiesa, Vilniaus meras Artūras Zuokas skeptiškai vertina sumanymą rengti vilniečių apklausą dėl nemokamo miesto transporto.

Pasak jo, nemokamų pietų nebūna. Norint vilniečiams nemokamai teikti transporto paslaugas, reikia apie 180 mln. litų per metus. Kaip tiek pinigų rasti skylėtame biudžete?

Šios idėjos autorius vicemeras Romas Adomavičius dėl apklausos nenusileidžia: „Norime sužinoti vilniečių nuomonę, ar transportas turėtų būti nemokamas visiems, ar tik gyvenamąją vietą Vilniuje deklaravusiems asmenims.

Vis dėlto lauktume ir siūlymų, iš kokių šaltinių galima finansuoti projektą.

Stotelės, kuriose sugaunama daugiausia zuikių

Naujovė Taline – nuo kitų metų

Nemokamu transportu nuo kitų metų sausio 1-osios naudosis Talino gyventojai.

Viliamasi, kad tai suteiks galimybę miesto gyventojams laisvai judėti, taip pat pagerins ekologinę situaciją mieste ir sumažins spūstis.

Taline gyventojų apklausa šiuo klausimu buvo surengta kovo mėnesį. Tiesa, nemokamas transportas bus tik Talino gyventojams. Atvykėliai privalės už jį susimokėti tam tikrą nustatytą kainą. Todėl mieste išliks ir miesto transporto bilietai, ir kontrolės struktūros.

Šiuo metu didžiausias miestas Europoje, kuriame transportas nemokamas, yra Haseltas (Belgija). Jame gyvena 75 tūkst. žmonių, o autobusai kursuoja 21 maršrutu.

Iš viso pasaulyje yra apie 100 miestų, kuriuose kelionės viešuoju transportu nieko nekainuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.