Elektros tiekėjai gyventojus mėgins sudominti žaliąja energija

Žalioji energija – vienintelis būdas sudominti šalies gyventojus pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, mat jie, pirkdami elektrą iš LESTO, moka mažiau nei iš nepriklausomų tiekėjų. O daugumą didžiųjų šalies įmonių pasirinkti kitą energijos tiekėją skatina mažesnės kaina ir galimybė derėtis dėl individualių sutarčių ir tarifų.

Kauno hidroelektrinėje pagamintą žaliąją energiją perka Lietuvos įmonės.<br>M. Patašius
Kauno hidroelektrinėje pagamintą žaliąją energiją perka Lietuvos įmonės.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Sep 25, 2012, 5:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:23 PM

Pavyzdžiui, Estijoje nemaža dalis gyventojų, vadinamųjų buitinių vartotojų, yra pasirinkę nepriklausomą energijos tiekėją. Maždaug tūkstantis estų savo būstui perka sertifikuotą žaliąją energiją.

Lietuvos rinkoje sertifikuotą žaliąją energiją siūlanti bendrovė „Energijos tiekimas“ su keturiomis šalyje veikiančiomis įmonėmis - „Iki“, „Lukoil“, „Druskininkų Rasa“ ir „Mars Lietuva“ ji yra sudariusi sutartis, pagal kurias tiekia tokią energiją. Žalioji elektros energija yra pagaminta Kauno hidroelektrinėje.

„Energijos tiekimo“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis pripažįsta, kad Kauno hidroelektrinėje pagaminta energija yra pigesnė, tačiau klientai rinkoje už žaliąją energiją mokės 5 – 10 proc. brangiau nei už įprastą, nes jos paklausa yra didesnė nei pasiūla.

Lyderės poziciją laisvoje energijos rinkoje užimanti bendrovė „Energijos tiekimas“ skaičiuoja, kad nepriklausomą energijos tiekėją pasirinko apie 90 proc. Stambiausių šalies įmonių ir apie 75 proc. vidutinių įmonių. O mažiau energijos suvartojančios bendrovės didelės naudos iš to nemato.

„Daugelis įmonių nori individualios kainos, ne nustatyto bendro tarifo, o priklausančio nuo sutarties. Nepriklausomi energijos tiekėjai taig ali pasiūlyti. Tik garantinio tiekėjo LESTO tarifas yra nekintamas.

„Energijos tiekimas“ yra stambiausios šalyje elektros energijos gamintojos AB „Lietuvos energija“ dukterinė įmonė ir didžiausias lietuviško kapitalo nepriklausomas elektros energijos tiekėjas.

Šiuo metu bendrovė turi per 2800, t. y. daugiausia klientų rinkoje ir užima lyderės poziciją laisvoje elektros energijos rinkoje (apie 40 proc. rinkos dalis).

Tai laisvos rinkos privalumas. Anksčiau didelės įmonės, tokios kaip „Achema“, suvartojančios milžiniškus kiekius elektros, už ją mokėdavo tą pačią kainą, kaip koks nors kioskas. Tai visiškai nelogiška“, - sakė „Energijos tiekimo“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Anot jo, šiuo metu deramasi su stambių klientų grupe, kuriems svarbi net ir 0,1 cento nuolaidos, nes per metus jiems tai sudarytų 150 tūkst. Lt.

Šiuo metu nepriklausomus energijos tiekėjus Lietuvoje yra pasirinkusios apie 17 tūkst. bendrovių. Dauguma jų nori sudaryti tiesioginę ilgalaikę sutartį, įprastai metų laikotarpiui. 75 proc. įmonių tikisi individualaus pasiūlymo, atitinkančio jo poreikius bei elektros energijos vartojimo specifiką.

Nors nuo 2013 metų pradžios pasirinkti nepriklausomą energijos tiekėją skatinami ir gyventojai, jiems tai daryti neapsimoka dėl tairfų dydžio.

Garantiniam tiekėjui LESTO jie moka mažiau nei įmonės, kurioms prie standartinės kainos dar pridedamas koeficientas 1,25.

Nepriklausomų energijos tiekėjų kainodara veikia priešingai. Stambioms įmonėms, suvartojančioms daug elektros, jie gali pasiūlyti mažesnį tarifą, o buitiniams vartotojams, kurie naudoja mažai energijos, kaina išauga dėl santykinai didelių aptarnavimo kaštų.

Šiuo metu Lietuvoje yra užregistruota apie 70 nepriklausomų elektros energijos tiekėjų, iš jų 15 veikia aktyviai. Didžiąją dalį rinkos užima keturi penki didžiausi energijos tiekėjai.

„Energijos tiekimas“ yra stambiausios šalyje elektros energijos gamintojos „Lietuvos energija“ dukterinė įmonė ir didžiausias lietuviško kapitalo nepriklausomas elektros energijos tiekėjas.

Šiuo metu bendrovė turi per 2800, t. y. daugiausia klientų rinkoje ir užima lyderės poziciją laisvoje elektros energijos rinkoje (apie 40 proc. rinkos dalis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.