Pavojingų atliekų tvarkytojai žada permainų

Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovės prabilo apie būtinybę griežčiau laikytis įstatymų reikalavimų, tvarkant kenksmingas atliekas. Jų teigimu, atliekų surinkimo sistema per menkai kontroliuojama, o tai kelia grėsmę Lietuvos aplinkai ir žmonių sveikatai, nes pavojingos atliekos nėra tinkamai sutvarkomos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 28, 2012, 12:48 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:24 PM

Metiniame diskusijų forume „Atliekų tvarkymas“ bendrovės „Toksika“ generalinis direktorius Žilvinas Čenkus prabilo apie būtinybę pačioms pavojingas atliekas tvarkančioms įmonėms imtis didesnės atsakomybės ir griežčiau laikytis nustatytų įstatymų normų, kartu paraginant ir valstybės institucijas atsakingiau kontroliuoti pavojingų atliekų tvarkymą.

Pavojingomis laikomos atliekos, kurios kelia grėsmę gamtai ir žmonių sveikatai: cheminės, sunkiųjų metalų ir cheminių komponentų turinčios medžiagos, taip pat medžiagos, turėjusios sąlytį arba apdorotos pavojingais chemikalais, naftos produktais, dažais, klijais, tirpikliais. Jos negali būti tvarkomos kartu su buitinėmis atliekomis.

„Deja, šiandien niekas neturi objektyvios informacijos apie pavojingų atliekų judėjimo kelią nuo tos vietos, kur jos susidarė, iki visiško atliekų sunaikinimo. Esama tokių atvejų, kai pavojingos atliekos dokumentuose „pavirsta“ nepavojingomis arba net tampa komercinėmis prekėmis, kurios nebekelia grėsmės. Užfiksuojama ir tokių atvejų, kai pavojingos atliekos savo kelionę baigia nuošaliame griovyje“, - pasakojo Ž. Čenkus.

Anot jo, dalis pavojingų atliekų tvarkymo įmonių Lietuvoje veikia pažeisdamos atliekų tvarkymo įstatymą ir tvarkymo taisykles. Pavojingoms atliekoms surinkti ir sunaikinti kai kurios įmonės neturi nei apmokyto personalo, nei reikalavimus atitinkančio transporto, nei saugių sandėlių, tačiau ne vienus metus nekontroliuojamai užsiima šia veikla. Daugiausiai pažeidimų daro tos bendrovės, kurios tik surenka bei kaupia pavojingas atliekas, jų netvarko ar tvarko abejotinais būdais. Netinkamai utilizuotos atliekos kenkia aplinkai bei žmonių sveikatai.

„Dabar svarbiausias kriterijus, pagal kurį pasirenkamas atliekų tvarkytojas, yra kaina. Tai lemia kai kurių įmonių pastangas kuo pigiau utilizuoti pavojingas atliekas. Tačiau šiuo metu rinkoje įsigali nuomonė, kad prioritetu turėtų tapti kokybė ir skaidrumas. Vienintelis būdas kontroliuoti pavojingų atliekų sutvarkymą - prižiūrinčioms institucijoms suteikti galimybę realiu laiku sekti pavojingų atliekų partijų judėjimą nuo surinkimo vietos iki visiško sutvarkymo. Tokia sistema leis nedelsiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui, o pavojingos atliekos negalės nukeliauti ar pradingti nežinia kur“, - mano „Toksikos“ vadovas.

Siekdamos skaidresnės rinkos, pavojingas atliekas tvarkančios įmonės iškėlė būtinybę įkurti atskirą tarnybą, kuriai būtų pavesta tikrinti aplinkosaugos srityje veikiančių valstybės institucijų ir pareigūnų darbą.

„Neretai atsakingų asmenų, atstovaujančių kontroliuojančioms institucijoms, sprendimai ir darbo būdai kelia pagrįstų abejonių dėl skaidrumo. Būtent dėl šios priežasties, atliekų tvarkytojų nuomone, būtina ir pačių tikrintojų priežiūra“, - teigia Ž. Čenkus.

Metiniame atliekų tvarkytojų diskusijų forume pavojingų atliekų tvarkytojams pasiūlyta vienytis į asociaciją, glaudžiau bendradarbiauti su kontroliuojančiomis institucijomis ir imtis kurti saugią ir skaidrią pavojingų atliekų tvarkymo rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?