Vilniaus šiukšlės šildys Vievį

Ir Fabijoniškių, ir net Kariotiškių sąvartynuose susikaupusios dujos būtų puikiausiai tikusios sostinės butams šildyti. Tačiau kuo nesugebėjo pasinaudoti Vilnius, pagriebė už 30 kilometrų esantis Vievis – jis iš sostinės atliekų išgaus šilumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė”)

Sep 29, 2012, 5:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:47 AM

Kurdamas milžiniškus planus Vilnius nepastebi to, kas mėtosi po kojomis.

Penktadaliu atpigęs šildymas. Tuo šį sezoną džiaugsis trisdešimt kilometrų nuo sostinės nutolęs Vievis (Elektrėnų sav.). Mat šalia šio miesto – Kazokiškių sąvartynas. Jame 75 procentai atvežamų šiukšlių – iš Vilniaus.

Vievis šildysis sąvartyno dujomis – tuo Vilnius taip ir nesugebėjo pasinaudoti, nors miestui šios idėjos įgyvendinimas būtų nieko nekainavęs.

Savos šiukšlės atpigintų šildymą, jeigu būtų įgyvendintas ir atliekų deginimo projektas, bet jis taip pat įstrigęs.

Skrieja žinia apie vamzdį

„Vievis gali didžiuotis, kad nors kartą aplenkė Vilnių. Šiaip miestas apleistas, tikrai negali lygiuotis su sostine, bet šį kartą pasistengė”, – samprotavo Vievyje gyvenanti Teresė Pultarackienė.

Vievį greitai apskriejo žinia, kad šią savaitę nuo katilinės Vilniaus gatvėje link sąvartyno, esančio 5 kilometrai nuo miesto, pradėtas kloti vamzdis. Netrukus į katilinės teritoriją bus atvežtas jūrinis konteineris.

Jame bus įrengta kogeneracinė jėgainė. Ją ir dabartinę katilinę sujungs du vamzdžiai. Ir viskas.

Kad nekirstų privačių sklypų, 200 milimetrų skersmens vamzdį metano dujoms specialistai sugalvojo pakloti po keliu iš Kazokiškių į Vievį. Net asfalto nereikės ardyti – vamzdį speciali technika 300–350 metrų ruožais prastums po žeme.

Sutartį pasirašė 22 metams

Tiesa, vien sąvartyno dujomis nuo šildymo sezono pradžios Vievis dar nebus šildomas – vyks derinimo darbai. Bet viską suderinus Vieviui pagaminamos šilumos bus net per daug.

Jei būtų arčiau, parduotų Vilniui, tačiau sostinė per toli, todėl turbūt teks tiekti Elektrėnams. Juolab kad vamzdžiai į energetikų miestą jau yra, nes dabar Vieviui šilumą tiekia Lietuvos elektrinė.

„Taip išeina, kad Vilniui turime pasakyti ačiū už gausias šiukšles”, – juokavo Vievio komunalinės įmonės „Gelvita” vadovas Timofejus Rusakovas.

Kuo ilgiau sostinė veš atliekas į Kazokiškių sąvartyną, tuo ilgiau Vievis šildysis.

Kol kas sutartis dėl dujų gavybos iš šiukšlyno sudaryta 22 metams.

Todėl Vieviui nusispjauti į dujininkų gąsdinimus, kad dujos, o kartu ir šiluma, brangs.

Galingumas – vis didesnis

89 daugiabučiams šildyti Vievis per parą sunaudos apie 500 kubinių metrų sąvartyno dujų.

Iš pradžių kogeneracinės jėgainės galingumas bus 1 megavatas. Įrengus antrąjį bloką jis išaugs iki dviejų, o gal net trijų megavatų.

Beje, jėgainė gamins ne tik šilumą, bet ir elektros energiją, kuri bus parduodama į bendrus tinklus.

Žinoma, Vilniaus mastu tai tėra trupiniai, nes šildymo sezono metu reikalinga galia išauga iki 300 ar net tūkstančio megavatų. Bet šildyti vieną sostinės rajoną tokio dujų kiekio pakaktų.

Miestas nemokės nė cento

Gal projekto įgyvendinimas Vieviui kainuos beprotiškus pinigus? „Nieko”, – rimtai atsakė T.Rusakovas.

Mat projektą privačiomis lėšomis įgyvendina sostinės bendrovė „Autoidėja”. Ji sumokėjo net už geodezinius matavimus, dokumentų registravimą. Visa tai – už Vievio įsipareigojimą pirkti iš įmonės dujas.

„Autoidėjos” direktorius Nikolajus Martyniukas tikino, kad šis projektas greitai neatsipirks – nebent per 10 metų, bet kiek lėšų bus investuota, laikoma komercine paslaptimi.

Užtektų šilumos Grigiškėms

Vilnius praleido progą taip kaip Vievis šildytis pigiau.

Sąvartynas Fabijoniškėse užstatytas daugiabučiais.

N.Martyniukas sutiko, kad iš Kariotiškių sąvartyno dujų pagamintą šilumą būtų galima tiekti bent Grigiškėms. Bet Kariotiškėse 1,65 megavato elektrinė gamina tik elektros energiją.

Britų įmonė „Ener-G” Kariotiškėse projektui įgyvendinti investavo 7 mln. litų.

Elektrą iš Kariotiškių sąvartyno dujų jėgainė gamins 15 metų. Bet ne šilumą.

„Deja, visi sąvartynų dujų panaudojimo projektai yra atsieti nuo šilumos gamybos”, – atsiduso N.Martyniukas.

Atsisakė Danijos dovanos

Dar 1998-aisiais rimti buvo Danijos aplinkos apsaugos agentūros ketinimai finansuoti dujų išgavimo iš Fabijoniškių sąvartyno projektą.

Juk jame per metus susidaro apie 900 tūkst. kubinių metrų dujų, kuriose yra apie 40–50 procentų metano.

Danai ketino įrengti dujų surinkimo sistemą, išgręžti gręžinius. Po to jie būtų buvę perduoti eksploatuoti sostinės savivaldybei, bet Vilnius atstūmė Danijos dovaną.

Vis dėlto danai suspėjo išgręžti 17 bandomųjų gręžinių, apskaičiuoti, kad per valandą iš Fabijoniškių sąvartyno būtų išgaunama apie 100 kubinių metrų dujų. Jie prognozavo, kad dujų gręžiniu būtų galima naudotis mažiausiai 15 metų.

Danai siūlė nutiesti vamzdynus ir dujas tiekti gyventojams arba statyti generatorių, gaminantį elektros ir šilumos energiją. Projekto įgyvendinimas būtų kainavęs 3 mln. litų. Suprantama, danams, bet ne Vilniui.

Projektas taip ir liko neįgyvendintas, o Fabijoniškių rajono gyventojai iki šiol skundžiasi, kad namų rūsiuose juntamas dujų kvapas.

Sąvartynas Fabijoniškėse buvo pradėtas eksploatuoti 1961 metais buvusio karjero vietoje. Tuomet jis buvo toli nuo miesto.

Gamykla iškils negreitai

Atliekų deginimo gamykla, kuri atpigintų šildymą sostinėje, bus pastatyta ne anksčiau kaip 2016-aisiais, mat prieš tai reikia pastatyti atliekų rūšiavimo įmonę.

Dabartinė Vilniaus valdžia teigia, kad tai turėjo padaryti dar praėjusios kadencijos valdininkai.

Kai abi įmonės būtų pastatytos, jos atimtų iš Vievio šiukšles. Į deginimo gamyklą atkeliautų ir nuotekų dumblas iš „Vilniaus vandenų” apdorojimo įrenginių. Visa tai leistų šilumos kainą sumažinti 4 centais už kilovatvalandę.

Nors vis dar atsiranda vilniečių, prieštaraujančių tokių gamyklų prie Gariūnų statyboms, projekto šalininkai atšauna, jog protestuojantys yra suinteresuoti, kad Vilnius pirktų kuo daugiau brangių rusiškų dujų ir nemažėtų šilumos kaina.

Elektrėnai sostinės nešildys

Vilniaus meras Artūras Zuokas šią savaitę stebėjosi energetikų užmojais Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose. Joje pastačius devintąjį bloką – 455 megavatų galios dujų turbiną – šilumos pakaktų ir Vilniui.

Tačiau 1,3 mlrd. litų kainuosiantis blokas šilumos negamins. Sudeginus brangias dujas šilumos energija bus išmetama į Elektrėnų marias.

Taip kasmet vėjais bus paleidžiama 150 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.