Klaipėdiečiai nuo kitų metų autobusais važinės už mažiausią kainą

Nuo kitų metų sausio uostamiestyje mažės kelionės autobusu kainos. Klaipėdos miesto savivaldybė pirmoji šalyje ryžosi tokiam žingsniui, reaguodama į nuo kitų metų mažinamą pridėtinės vertės mokesčio tarifą viešojo transporto paslaugoms. Skaičiuojama, jog kelionės miesto autobusu kaina mažės apie 9 proc. ir sugrįš į 2008-ųjų metų lygį. Neatmetama, jog ateityje Klaipėda gali pasekti ir Estijos pavyzdžiu. Kaimyninės šalies sostinės Talino gyventojai nuo naujųjų viešuoju transportu važinės už dyką.

Klaipėdiečiai nuo kitų metų autobusais važiuos už mažiausią kainą visoje šalyje.<br>E. Petkutė
Klaipėdiečiai nuo kitų metų autobusais važiuos už mažiausią kainą visoje šalyje.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Oct 24, 2012, 1:08 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:53 PM

„Mūsų kolegos Vilniuje ir Kaune neplanuoja daugiau mažinti miesto viešojo transporto bilietų kainų net ir po PVM sumažinimo. Jau šiuo metu mūsų kainos yra mažesnės nei Vilniuje ir Kaune, o nuo sausio pirmosios šis atotrūkis dar padidės“, - teigė Viešojo transporto sistemą Klaipėdoje administruojančios VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius Gintaras Neniškis.

Sumažinti bilietų kainas vežėjai apsisprendė išvydę, jog jų sąnaudos pastebimai mažėja. Tai lėmė ne tik mažinamas PVM, bet ir nuo rugsėjo pradžios Klaipėdos mieste įgyvendinta viešojo transporto sistemos pertvarka. Dalį didžiųjų autobusų pakeitė mažesni, jų maršrutai taip pat keitėsi, atsirado daugiau priemiestinių maršrutų. Tai palengvino užmiestyje gyvenančiųjų kasdienybę – dalis jų persėdo į raudonos spalvos mažuosius autobusus. Miesto valdžia džiūgauja, kad ši pertvarka pasiteisino – į vežėjų iždą kapsi daugiau pajamų, mažėja automobilių srautas gatvėse, o tuo pačiu ir oro tarša.

Kol kas nėra žinoma, kiek tiksliai sumažės autobusų bilietų kainos. Išsamius skaičiavimus vežėjai žada atlikti per mėnesį. Dėl naujų kelionės kainų Savivaldybės taryba turės apsispręsti gruodį.

Miesto vadovai neslėpė, jog kaimyninės Talino valdžios pavyzdys juos įkvėpė. Talino savivaldybė suskaičiavo, jog 75 proc. viešojo transporto sąnaudų sudaro kompensacijos vežėjams už lengvatinius bilietus. Panašius skaičius pastebi ir klaipėdiečiai. Ši dalis kasmet didėja, o ji dengiama iš miesto biudžeto. Pastaraisiais metais kompensacijoms Klaipėdos miesto savivaldybė išleido daugiau nei 15 mln. litų. Valdininkai įsitikino – kuo didesnė bilieto kaina, tuo daugiau reikia grąžinti vežėjams.

Žadama ne tik mažinti bilietų kainas, bet ir atnaujinti autobusų parką. Šiuo metu miesto gatvėmis važinėja žemagrindžiai autobusai, kurių vidutinis amžius – 16 metų. Kitąmet bus nupirkta 12 naujų, suspaustomis gamtinėmis dujomis varomų autobusų. Didžiąją dalį lėšų jiems įsigyti skirta iš Europos Sąjungos fondų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.