10 patarimų, kaip taupyti elektros energiją

Nuo ateinančių metų elektros energija pabrangs iki beveik 52 ct/ kWh, tad taupymas taps aktualesnis nei kada nors anksčiau.

Jei įmanoma, pasirinkite efektyvesnes, energiją taupančias lemputes ir sukurkite skirtingo patalpų apšvietimo zonas.<br>V. Balkūnas
Jei įmanoma, pasirinkite efektyvesnes, energiją taupančias lemputes ir sukurkite skirtingo patalpų apšvietimo zonas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Nov 22, 2012, 2:14 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:26 AM

Pateikiame 10 paprastų patarimų, kurie padės susitvarkyti su namuose esančiais „energijos vampyrais“ ir gerokai sumažinti elektros sąskaitas.

Juk dažnas iš mūsų net nesusimąsto, kad sutaupyti pinigų galima paprasčiausiai nuvalius šerkšną nuo šaldiklio sienelių ar pernešus rašomąjį stalą arčiau lango.

Dauguma šių patarimų nepareikalaus iš jų įgyvendintojo nė lito, o sutaupyti tikrai padės.

Reguliariai atitirpdykite šaldiklį. Vos 3 mm storio šerkšnas šaldiklyje padidina šaldytuvo sunaudojamos energijos kiekį 30 procentų.

Išjungtus prietaisus atjunkite nuo elektros tinklo. Vienas išjungtas, bet į elektros tinklą įkištas prietaisas naudoja vidutiniškai 4 vatus elektros energijos, o dešimt tokių prietaisų sunaudos jau apie 40 vatų. Per dieną taip susidaro viena papildoma kilovatvalandė elektros, o mėnesio pabaigoje gaunama maždaug 10 litų didesnė sąskaita. Tas pats patarimas galioja ir mobiliųjų telefonų krovikliams.

Nustatykite žemesnę temperatūrą. Skalbyklė ir indaplovė 80–90 proc. elektros energijos sunaudoja vien vandeniui pašildyti. Daug elektros sutaupyti galima nustačius žemesnę vandens temperatūrą.

Išjunkite anksčiau. Elektrinę viryklę galima išjungti 5-10 min. iki maisto ruošimo pabaigos, nes ji ilgai išlieka karšta. 

Nepamirškite įjungtos šviesos. Išjungę 5 lemputes, kai jų šviesa nebūtina, per metus galime sutaupyti iki 200 litų.

Mažiau vėsinkitės. Naudoti oro kondicionierių per valandą kainuoja apie 35 centus, per šiltąjį sezoną suma gali siekti apie 170 Lt.    Pakeiskite buities prietaisus. Pakeitus seną šaldytuvą ar kitą buities prietaisą į pažymėtą ženklu „A+/A++“, galima sutaupyti iki 60 proc. energijos. Taip pat galima pakeisti ir kompiuterį. Nešiojamasis kompiuteris sunaudoja iki 90 proc. mažiau energijos nei stacionarus.

Apšvieskite tik tą vietą, kur reikia ir kada reikia. Namo kieme, koridoriuje, laiptinėje naudokite judesio daviklius. Jie įjungs šviesą tik tuomet, kai jos reikės. Jei įmanoma, pasirinkite efektyvesnes, energiją taupančias lemputes ir sukurkite skirtingo patalpų apšvietimo zonas: skaitymui reikia ryškios šviesos, o žiūrint televizorių užtenka ir prieblandos.  

Taip pat išnaudokite natūralią šviesą. Darbo kambaryje namuose langai turėtų būti dideli, o stalas stovėti prie jų, kad kuo ilgiau būtų galima naudotis natūralia šviesa.

Šildykite taupiai. Jei žiemos sezonui ruošiatės įsigyti naują elektrinį šildytuvą, rinkitės tokį, kuriame galima reguliuoti karščio intensyvumą ir jo trukmę. 

Paprašykite darbuotojų pagalbos. Jei visi darbuotojai biure išeidami išjungtų kompiuterius ir kitus elektros prietaisus, būtų galima nemažai sutaupyti. Patariama išjungti ir ilgiau nei valandai paliekamus kompiuterius.

Turi naudingų patarimų, kaip sumažinti elektros energijos sąnaudas? Pasidalink jais su kitais skaitytojais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?