A. Butkevičius: „Valstybės remiami šilumos gamintojai biokurą privalės pirkti biržoje“

Šilumos gamybos bendrovės,

Kainų komisija pernai siūlė, kad nuo rugsėjo 1 dienos energetikos įmonės pusę reikalingo biokuro įsigytų „Baltpool“ biokuro biržoje.<br>V. Balkūnas
Kainų komisija pernai siūlė, kad nuo rugsėjo 1 dienos energetikos įmonės pusę reikalingo biokuro įsigytų „Baltpool“ biokuro biržoje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 11, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:27 AM

„Šilumos ūkio gamintojai, gavę valstybės finansinę paramą šilumos ūkio gamybai ar pertvarkai, privalomai turės pirkti biokurą per biokuro biržą“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Butkevičius, komentuodamas biokuro verslo monopolį.

Pasak jo, Vyriausybės nutarimo projektas dėl privalomo biokuro pirkimo biržoje tikriausiai bus paruoštas kitą savaitę.

A. Butkevičius pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonei, kad biokuro rinka yra neefektyvi ir neskaidri, todėl biokuro kainos yra labai aukštos. Anot premjero, problema ta, kad kuras įsigyjamas pagal ilgalaikes sutartis, o ne biržoje.

„Pasakysiu, kad mes jau turėjom pasitarimą tikriausiai prieš tris savaites su Kainų komisijos vadovybe ir išanalizavom, kodėl neveikia biokuro birža. Atsakymas buvo vienintelis, kad tie, kurie perka biokurą šilumos ūkio gamybai, jie pasirašo vos ne ilgalaikes sutartis ir nedalyvauja pirkimuose, naudojant biokuro biržą“, - aiškino premjeras.

Kainų komisija pernai siūlė, kad nuo rugsėjo 1 dienos energetikos įmonės pusę reikalingo biokuro įsigytų „Baltpool“ biokuro biržoje - tai esą skatintų šilumos kainų mažėjimą.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, jog biokuro rinkoje trūksta konkurencijos ir priežiūros. Pasak jos, netvarka šioje rinkoje naudojasi verslininkai, todėl vartotojų sąskaitos už šildymą nemažėja.

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigė, kad Vyriausybei per kelis mėnesius bus pateikti pasiūlymai, kaip taisyti padėtį.

Šiuo metu didžiausią biokuro rinkos dalį užima koncerno „Icor“ valdoma biokuro tiekimo įmonė „Bionovus“. Teisėsaugininkai šiuo metu tiria, ar Prancūzijos bendrovės „Dalkia“ antrinės įmonės Lietuvoje „Vilniaus energijos“ vadovai galėjo sukčiauti, leisdami su ja susijusiai įmonei „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų.

Vyriausybė kovo viduryje iki tol nepanaudotų 40 mln. litų ES paramos lėšų perdavė termofikacijos elektrinių ir katilinių atnaujinimui, jas pritaikant kūrenti biokurą. A. Butkevičius žada, kad savivaldybių šilumos ūkių pertvarkai bei inžinerinių tinklų rekonstrukcijai Vyriausybė šiemet skirs iš viso 80 mln. litų ES paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.