Nafta atpigo rekordiškai, o benzinas degalinėse - tik simboliškai

Benzino ir dyzelino kainos Lietuvoje nučiuožė į rekordines žemumas. Bet tik degalinėms degalus tiekiančioje naftos perdirbimo gamykloje „Orlen Lietuva“. Nors nuo metų pradžios degalai didmeninėje rinkoje atpigo rekordiškai, vairuotojų tai neguodžia. Benzino kainos degalinių švieslentėse užstrigo ties 4,90 Lt, o dyzelino - 4,60 Lt už litrą riba. Praėjusią savaitę benzinas ir dyzelinas degalinėse atpigo 2-3 centais už litrą. 

Benzinas ir dyzelinas degalinėse atpigo tik simboliškai.<br>V. Balkūnas
Benzinas ir dyzelinas degalinėse atpigo tik simboliškai.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 22, 2013, 4:46 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:44 PM

Degalų prekeiviai teisinasi - šaltąjį pavasarį susikaupė didelės atsargos, nes vairuotojai važiavo mažiau ir degalų pirko mažiau. Be to, tris savaites smarkiai pigusi nafta vėl ėmė brangti.

„Atsargos yra didesnės, nes pardavimai neplanuotai sumažėjo. Manome, kad tai įvyko dėl užsibuvusių šaltų orų“, - kalbėjo „Statoil Fuel & Retail Lietuva“ degalų kategorijos departamento direktorius Sigitas Raila.

Praėjusią savaitę vidutinė dyzelino kaina, kurią skelbia „Orlen Lietuva“, nesiekė nė keturių litų už litrą. Tai šių metų rekordas. Mažeikių naftos perdirbimo įmonė dyzeliną pardavinėjo po 3,91 lito už litrą, skaičiuojant vidutinę kainą. Per savaitę šie degalai atpigo 14, o per dvi savaites – 25 centais. Taip pigiai dyzelinas šiais metais dar nekainavo.

Panašiai žemyn nusliuogė ir didmeninė populiariausio 95 markės benzino kaina. „Orlen Lietuva“ per savaitę šią degalų rūšį atpigino 12, o per dvi savaites - ketvirčiu lito.

Tai siejama su atpigusia nafta. „Urals“ tipo nafta, kurią perdirba Mažeikių gamykla, dabar nekainuoja nei 100 JAV dolerių už balerį. Žemiau šios padalos buvo kritusi ir „Brent“ nafta.

Investuotojams nusprendus, kad „juodojo aukso“ kainų smukimas per pastarąsias tris savaites buvo per didelis, „Brent“ rūšies naftos kainos pirmadienį perkopė 100 JAV dolerių už barelį kartelę.

 S. Raila pastebėjo, kad akcizo už degalus pirmąjį šių metų ketvirtį surinkta mažiau nei pernai tuo pačiu metu būtent dėl to, kad sumažėjo jo pardavimai. 

„Jei tokios didmeninės kainos išsilaikys ir toliau, tai matysime mažėjimo tendenciją“, - sakė „Statoil Fuel & Retail Lietuva“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.