Vilniaus taryboje svarstomos 73 mln. litų „Vilniaus energijos“ investicijos (papildyta)

Vilniaus taryba trečiadienį vėl

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS anksčiau teigė, kad bendrovė investuotų 72,5 mln. litų į azoto oksidų, išskiriamų deginant gamtines dujas, filtrus ir kitas priemones.<br>V.Balkūno nuotr.
„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS anksčiau teigė, kad bendrovė investuotų 72,5 mln. litų į azoto oksidų, išskiriamų deginant gamtines dujas, filtrus ir kitas priemones.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2013, 1:52 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:04 AM

Vilniaus savivaldybės Energetikos skyrius siūlo pakeisti 2002 metais pasirašytą sutartį su „Vilniaus energija“ ir „Dalkia“ bei įpareigoti įmonę investuoti dar 72,5 mln. litų. Pagal projektą, savivaldybė įsipareigotų nupirkti įrangą už likutinę vertę po to, kai pasibaigs šilumos tinklų nuomos sutartis su „Vilniaus energija“. 

Savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento vadovas Virginijus Dastikas BNS teigė, kad siūloma šilumos ūkio pertvarka būtina, kad ūkis atitiktų Europos Sąjungos direktyvą. 

Anot jo, nuo 2016 metų azoto junginių išmetimas turi sumažėti nuo 350 iki 100 miligramų vienai tonai. 

„Tam, kad piko metu užtikrintume normalią šildymo sistemos veiklą Vilniaus mieste, reikia, kad elektrinių pajėgumas būtų ne mažesnis kaip 1100 megavatų. Įvertinus, kad nepriklausomi tiekėjai į tinklą patieks tik apie 400 megavatų, reikia papildomų 800 megavatų, jog būtų užtikrintas šilumos tiekimas į tinklą“, - teigė V.Dastikas. 

Jo teigimu, tam reikia rekonstruoti Vilniaus 8-osios katilinės ir antrosios termofikacijos elektrinės katilus. Skaičiuojama, kad rekonstrukcijos darbams prireiks apie 72,2 mln. litų. 

„Tai yra degiklių keitimas, amoniako įpurškimo sistemos įdiegimas ir oro recirkuliacijos įdiegimas“, - komentavo V.Dastikas. 

Pasak jo, nepatvirtinus Vilniaus miesto aplinkosaugos programos, teks mokėti baudas: „Iš pradžių jis dar nebus toks skaudus - apie 700 tūkst. litų per metus, bet nuo 2016 metų baudos bus milijoninės“. 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos taryboje seniūnas Valdas Benkunskas BNS teigė, kad frakcija nepalaikys siūlymo „Vilniaus energijai“ leisti investuoti 72,5 mln. litų. 

Savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Kęstutis Gruzdys anksčiau BNS teigė, kad investicijos būtinos dėl Europos Sąjungos reikalavimų. Bendrovė, ketinusi investuoti ir į biokuro įrangą, prašė patvirtinti 186 mln. litų investicijas, tačiau nutarta siūlyti mažesnes - 72,5 mln. litų investicijas vien dujų įrangai. 

„Dalkia“ vasarą skelbė, kad į sostinės šilumos ūkį jau yra investavusi 562 mln. litų – 96 proc. įsipareigotos investuoti sumos. 

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS anksčiau teigė, kad bendrovė investuotų 72,5 mln. litų į azoto oksidų, išskiriamų deginant gamtines dujas, filtrus ir kitas priemones. Ketinta investuoti į antrąją termofikacijos elektrinę ir į rezervinę 8-ąją katilinę, kuri niekada nebuvo atnaujinama. 

„Dalkia“ į Vilniaus šilumos ūkį atėjo 2002 metų vasarį - tuomet su jo valdoma „Vilniaus energija“ buvo sudaryta ilgalaikė 15 metų trukmės šilumos tinklų nuomos sutartis, kuri nustos galioti 2017 metų vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.