„Litgrid” mažins apribojimus į Lietuvą tiekiamai elektrai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid” siūlo sukurti vienodas sąlygas elektros importui į Lietuvą tiek iš Šiaurės, tiek iš Rytų valstybių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:34 PM

Šių metų pavasarį būtent bendrovės „Litgrid” vadovai pasirašė sutartį su artimiausių kaimyninių valstybių – Latvijos ir Estijos – elektros sistemų operatoriais.

Buvo nuspręsta, kad elektra pirmiausia bus perkama iš Baltijos šalių, o ne trečiųjų šalių.

Tačiau pastarąjį pusmetį dirbtinai apribojus energijos tiekimą iš Rusijos ir Baltarusijos „Nord Pool Spot” biržoje kainos nuolat gerino rekordus.

Siūlo atleisti varžtus

„Esant nepakankamiems konkurencingos vietinės elektros gamybos pajėgumams, elektros importo reikšmė labai svarbi.

Mūsų siūlomos metodikos tikslas – kol pradės veikti naujosios jungtys, sudaryti galimybes elektrai patekti į Lietuvą iš tų valstybių, su kuriomis šiuo metu turime perdavimo pajėgumų”, – vakar pareiškė „Litgrid” valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Pasiūlymus dėl metodikos pakeitimo „Litgrid” išsiuntė Latvijos ir Estijos operatoriams, juos reikės suderinti ir su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Perka brangiau nei parduoda

Dėl didžiulių kainų biržoje kai kurie nepriklausomi tiekėjai jau paskelbė nebegalintys vykdyti įsipareigojimų klientams, nes elektrą perka brangiau nei parduoda.

Antai bendrovės „Sky Energy” generalinis direktorius Evaldas Piesliakas teigė, kad jei kainos elektros biržoje ir toliau kils, įmonė svarstys, ar nutraukti sutartis su klientais.

„Jau aiškinomės, kokios yra sutarties su klientu nutraukimo procedūros.

Yra du variantai – su klientais suderinti ir pasirašyti naujas sutartis arba jas nutraukti.

Tačiau kraštutinių veiksmų kol kas imtis neketiname”, – teigė E.Piesliakas.

Sukruto ir politikai

Tai, kas pastaruoju metu dedasi elektros rinkoje, jau pradėjo dominti ir politikus. Premjeras Algirdas Butkevičius šios savaitės pradžioje pažadėjo išsiaiškinti, kas yra skandalingo Baltijos šalių operatorių susitarimo autorius.

Tuo metu Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys vakar teigė, kad turėtų įsikišti ir Konkurencijos taryba.

„Tai gali būti tam tikras žaidimas – Rusijos, Estijos, Latvijos, nežinau dar kieno.

Norime, kad Konkurencijos taryba persvarstytų tą susitarimą dėl trijų operatorių perdavimo sistemų.

Kaip atsitiko, kad mes turime galimybę elektros energiją importuoti iš Baltarusijos, o perkame daug brangesnę per Estijos ir Latvijos sistemas ir iš to išlošia estų ir latvių operatoriai?” – stebėjosi K.Daukšys po komisijos posėdžio, kuriame svarstytos aukštos elektros kainos biržoje ir jas nulėmę veiksniai. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.