Anot premjero, susitarimai dėl elektros rinkos buvo atlikti be Energetikos ministerijos žinios

Elektros perdavimo sistemos

„Rinkos ekonomikos dėsniais vadovaujantis reikia suvokti, kad kuo daugiau bus tiekėjų, tuo bus elektros energijos kaina pigesnė“, - sakė A.Butkevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
„Rinkos ekonomikos dėsniais vadovaujantis reikia suvokti, kad kuo daugiau bus tiekėjų, tuo bus elektros energijos kaina pigesnė“, - sakė A.Butkevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 24, 2013, 10:03 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:37 PM

„Šiek tiek yra nustebinta, kad 2013 metų kovo mėnesį praktiškai nežinant, kiek aš turiu informacijos, Energetikos ministerijos vadovams, tuometinis „Litgrid“ vadovas Poderys (Virgilijus Poderys - BNS) pasirašė sutartį su Latvijos ir Estijos atsakingais pareigūnais, kad elektra tik bus importuojama iš Estijos, neįvertinus elektros energijos pralaidumo ir neįvertinus, kad Karaliaučiuje kai kurios įmonės generuojančios elektros energiją buvo sustabdytos remontui“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius 

„Rinkos ekonomikos dėsniais vadovaujantis reikia suvokti, kad kuo daugiau bus tiekėjų, nes vis tiek mes esam toj vadinamoj BRELL energetikos sistemoj, tuo bus elektros energijos kaina pigesnė.Tai yra pasiūlos ir paklausos dėsnio principas“, - pridūrė ministras pirmininkas. 

Pasak jo, šiuo metu Lietuva yra pajėgi apsirūpinti elektros energija pati, tačiau tokia energija yra per brangi. 

„Jokios baimės nėra, kad pritrūktume elektros energijos, bet puikiai turime suvokti, kad elektros energijos kaina įtakoja mūsų valstybės konkurencingumą. Jau nekalbant apie tai, kad Lietuva importuoja dujas, mokėdama pačią aukščiausią kainą tarp visų Europos Sąjungos šalių“, - teigė A.Butkevičius. 

Seimo energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys trečiadienį pareiškė, kad Konkurencijos taryba turėtų išsiaiškinti, ar Baltijos valstybių elektros perdavimo operatorių susitarimai lėmė aukštesnes elektros kainas rinkoje. 

Pastarąjį mėnesį elektros biržoje „Nord Pool Spot“ elektros energijos kainos smarkiai išaugo. Ketvirtadieniui nustatyta kaina siekia 168,77 lito už megavatvalandę arba apie 17 centų už kilovatvalandę. Prieš savaitę kaina siekė apie 26 centus už kilovatvalandę. 

Kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai paskelbė svarstantys galimybę nutraukti sutartis su klientais. Jų teigimu, dėl per didelių kainų jiems veikla pasidarė nuostolinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų