Premjeras žada: elektra gyventojams nebrangs

Premjeras Algirdas Butkevičius žada, kad nepaisant elektros brangimo biržoje, paprastiems žmonėms jos kaina kitais metais nedidės. Tiesa, dar visai neseniai buvo žadama, kad elektra gyventojams kitais metais pigs trimis centais.

Rekordinio dydžio elektros kainos jau neramina verslininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rekordinio dydžio elektros kainos jau neramina verslininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 24, 2013, 10:23 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:37 PM

Ketvirtadienį po pasitarimo Vyriausybėje buvo pranešta, kad valdžia jau išsiaiškino ir padarė išvadas, dėl ko pastaruoju metu Lietuvoje elektra pabrango iki rekordinių aukštumų.

Valdžia žada, kad vartotojai, kurie jau gavo nepriklausomų elektros tiekėjų pranešimus, kad jiems elektros tiekimas lapkritį bus nutrauktas, be elektros neliks, nes jiems ją parduos valstybė.

Energetikos ministerija taip pat ieško būdų, ką padaryti, kad elektra kitais metais paprastiems žmonėms nebrangtų. 

Nori pakeisti sutartį

„Susidariusią padėtį vertiname labai rimtai. Premjerui pristatėme mūsų siūlomus scenarijus, pagal kuriuos galėtume veikti ir kalbėtis su mūsų kaimynais dėl to kaip yra valdoma rinka. Turime tam tikrus sprendimus, kurių galėtume imtis, kad padidinti konkurenciją ir apsaugoti mūsų elektros vartotojus Lietuvoje“, - po susitikimo Vyriausybėje kalbėjo energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Jis priminė, kad Estijos elektros perdavimo sistemos operatorius jau pasiūlė koreguoti sutartį, Lietuva taip pat mato galimybę pakeisti Lietuvai nenaudingą susitarimą dėl elektros pirkimą tarp trijų Baltijos šalių.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė pažadėjo, kad valstybė užtikrins elektros tiekimą įmonėms ir įstaigoms, kai ją tiekti atsisakys kai kurie tiekėjai, kuriems dabar pardavinėti elektros neapsimoka, nes ją perka brangiau, nei gali parduoti. 

„Ši situacija susidarė dėl to, kad tiekėjai, sudarę kontraktus šiems metams, neįvertino rizikos ir, kad situacija rinkoje gali būti nestabili. Jie visą riziką dėl kainos kilimo prisiėmė sau, nedraudė rizikos. <…> Noriu pasakyti, kad visiems vartotojams bet kokiu atveju bus užtikrintas garantinis elektros tiekimas. Taigi elektros tiekimas nenutrūks“, - sakė D.Korsakaitė.

Ji taip pat tikisi, kad buitiniai vartotojai nuo kainų svyravimo biržoje bus apsaugoti. Vyriausybė taip pat ieško priemonių, kad dėl to elektra buitiniams vartotojams nebrangtų ir kitais metais.

Premjeras A.Butkevičius ketvirtadienį teigė galįs garantuoti, kad elektros kaina buitiniams vartotojams kitais metais nedidės.

Priminus, kad anksčia buvo žadėta elektrą trimis centais piginti, premjeras kalbėjo: „Šiandien mes suradome sprendimą, kad buitiniams vartotojams nedidėtų kaina. Pagal ankstesnę turimą informaciją, ji turėjo mažėti. Dabar ieškosime galimybių, gal ir sumažės <…> Yra tam tikrų rezervų. Šitas sektorius bus daug stipriau koordinuojamas ir iš Vyriausybės“.

Pradėjo brangti vasarą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid” reaguodama į elektros brangimą jau pasiūlė sukurti vienodas sąlygas elektros importui į Lietuvą tiek iš Šiaurės, tiek iš Rytų valstybių.

Šių metų pavasarį būtent bendrovės „Litgrid” vadovai pasirašė sutartį su artimiausių kaimyninių valstybių – Latvijos ir Estijos – elektros sistemų operatoriais. Buvo nuspręsta, kad elektra pirmiausia bus perkama iš Baltijos šalių, o ne trečiųjų šalių.

Tačiau pastarąjį pusmetį dirbtinai apribojus energijos tiekimą iš Rusijos ir Baltarusijos „Nord Pool Spot” biržoje kainos nuolat gerino rekordus. Kilovatas elektros šiuo metu biržoje kainuoja apie 70 centų.

„Esant nepakankamiems konkurencingos vietinės elektros gamybos pajėgumams, elektros importo reikšmė labai svarbi. Mūsų siūlomos metodikos tikslas – kol pradės veikti naujosios jungtys, sudaryti galimybes elektrai patekti į Lietuvą iš tų valstybių, su kuriomis šiuo metu turime perdavimo pajėgumų”, – vakar pareiškė „Litgrid” valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Pasiūlymus dėl metodikos pakeitimo „Litgrid” išsiuntė Latvijos ir Estijos operatoriams, juos reikės suderinti ir su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Dėl didžiulių kainų biržoje kai kurie nepriklausomi tiekėjai jau paskelbė nebegalintys vykdyti įsipareigojimų klientams, nes elektrą perka brangiau nei parduoda. Antai bendrovės „Sky Energy” generalinis direktorius Evaldas Piesliakas teigė, kad jei kainos elektros biržoje ir toliau kils, įmonė svarstys, ar nutraukti sutartis su klientais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.