Druskininkuose pigs šiluma - paleistas naujas biokuro katilas

Bendrovės „Litesko“ filialo „Druskininkų šiluma“ katilinėje po tris

Druskininkams šilumą gamins biokuro katilas.<br>L.Rekevičienės nuotr.
Druskininkams šilumą gamins biokuro katilas.<br>L.Rekevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Nov 27, 2013, 4:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:05 AM

5,8 milijono litų investavo „Litesko“ ir tiek pat gauta paramos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Pastatyta nauja katilinė, 10 MW galios biokuro katilas, 2,4 MW galios kondensacinis ekonomaizeris, naujas kaminas, sumontuotas elektrostatinis dūmų valymo filtras su pelenų šalinimo sistema, požeminiai biokuro sandėliai.

Naujo biokuro katilo projektavimo darbai buvo pradėti pernai vasarą, o statyba - šiemet sausio mėnesį ir baigti kaip buvo planuota.

Atidarymo iškilmėse juostelę perkirpo meras Ričardas Malinauskas, „Dalkia“ įmonių grupės Lietuvoje viceprezidentas Alexanderis Husty, Seimo narė Kristina Miškinienė, Prancūzijos ambasados Lietuvoje ekonomikos skyriaus vedėjas Cristianas Levonas.

„Dalkia“ grupės veiklos tikslas yra siekti, kad visuose regionuose, kuriuose dirbame, šilumos gamyba ir tiekimas būtų efektyvus, modernus ir draugiškas aplinkai. Ir tokių sėkmingų projektų kaip Druskininkuose būtų įgyvendinta dar daugiau“, - sakė A.Husty.

10 MW galios vandens šildymo katilas, kūrenamas biokuru, šildymo sezono metu pagamins 25 procentus Druskininkams reikalingos šilumos energijos, o vasarą - visą kiekį.

Dešimt metų kurorto šilumos ūkis naudojo tik gamtines dujas, tiekiamas iš Rusijos per Baltarusiją, todėl druskininiečiai šalyje buvo tarp brangiausiai mokančių už šilumą ir karštą vandenį - po 31 centą už kilovatvalandę.

Tikimasi, jog jau nuo gruodžio mėnesio biokuras šią kainą leis sumažinti maždaug 4 centais.

Trigubai pigesnis už gamtines dujas biokuras -- skiedros, miško kirtimo ir valymo atliekos keliaus į „Druskininkų šilumos“ katilinę iš aplinkinių miškų.

Meras R.Malinauskas pasidžiaugė, kad biokuro katilinė ne tik padės sumažinti kainą, o elektrostatinis filtras beveik šimtu procentu išvalys dūmus ir neleis teršti kurorto aplinkos.

Savivaldybės taryba pritarė, kad „Litesko“ ir toliau investuotų į kurorto šilumos ūkį ir galėtų statyti dar vieną biokuro katilą.

Tuomet biokuru bus pagaminama daugiau kaip 80 procentų šilumos energijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.