Grėsmė sušalti vilniečiams sumažėjo, bet neišnyko

Trečiadienį sostinės savivaldybės taryba iki galo nepatvirtino „Vilniaus energijos“ investicijų į aplinkosaugą plano. Tiesa, jis neatmestas, tik dar kartą turės būti svarstomas savivaldybės komitetuose. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas antradienį nedviprasmiškai pareiškė, kad jei iki metų pabaigos nesulauks savivaldybės tarybos patvirtinto projekto, „Vilniaus energijai“ nebus pratęstas leidimas veikti, tai yra, įmonė neteks teisės šildyti miestą.

"Vilniaus energija" iki 2016-ųjų privalo įrengti kietųjų dalelių filtrus.<br>V.Balkūno nuotr.
"Vilniaus energija" iki 2016-ųjų privalo įrengti kietųjų dalelių filtrus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 11, 2013, 4:26 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:13 PM

Jeigu tai darys, „Vilniaus energija“ arba savivaldybė turės mokėti milžiniškas baudas – po 164 tūkst. Lt per dieną.

ES aplinkosaugos normatyvai reikalauja, kad Vilniaus termofikacinėje elektrinėje būtų įrengti taršą mažinantys filtrai. Tai kainuotų 72,5 mln. Lt.

Pagal sostinės savivaldybės sutartį su „Vilniaus energija“, šią sumą sostinės šilumos tinklus nuomojanti Prancūzijos bendrovė „Dalkia“ sutinka investuoti ir įrengti filtrus.

Bet sutartis numato, kad pasibaigus Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarčiai 2016-ųjų pabaigoje miestas išpirks turtą už likutinę vertę. Tai sudarytų apie 60 mln. Lt.

Dėl šio punkto Vilniaus miesto taryboje ir stringa investicijų sutarties pasirašymas, trečiadienį savivaldybėje virė aršios diskusijos.

Aistras kaitino Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) raštas savivaldybei, perspėjantis, kad sostinės šilumos tiekėjams nebus pratęstas leidimas veikti. Kitaip tariant, „Vilniaus energijai“ bus uždrausta šildyti miestą.

Jeigu „Vilniaus energija“ be VRAAD leidimo po 2014-ųjų sausio 1 dienos ir toliau šildys miestą, turės mokėti apie 164 tūkst. Lt baudos per dieną (tai sudarytų 60 mln. Lt per metus).

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) direktorius Rolandas Masilevičius portalui lrytas.lt patvirtino, jog tikrai neišduos „Vilniaus energijai“ leidimo veikti, jeigu nebus patvirtintas aplinkosaugos investicijų planas.

„Mes jau liepą reikalavome tikslaus plano, aiškaus finansinio projekto, kad būtų matyti, jog oksidų ir kitų kietųjų dalelių išmetimo į aplinką filtrai bus pastatyti. Tokie yra ES aplinkosaugos reikalavimai, už jų nevykdymą gresia ekonominės sankcijos“, - teigė R.Masilevičius.

Trečiadienio savivaldybės posėdžio metu konservatoriai stebėjosi, kodėl Aplinkos apsaugos ministerijai pavaldus departamentas tokiais grasinimais palaiko „Vilniaus energiją“, kurios investicinį projektą kritiškai vertina pats Aplinkos apsaugos ministras Valentinas Mazuronis.

Miesto tarybos „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis siūlė pritarti investicijų planui pakeitus paskutinį sutarties punktą: kad pasibaigus sutarčiai su „Dalkia“ savivaldybė išpirks „Vilniaus energijos“ turtą už vieną litą.

„Vilniaus šilumos tinklų nuomininkai yra gavę 150 mln. Lt už taršos leidimus. Už šiuos pinigus „Dalkia“ ir turėjo vykdyti aplinkosauginius projektus. Jie neįvykdė investicijų plano, todėl filtrus turi įrengti savo pinigais“, - kalbėjo G.Rudžionis.

Dviprasmiška buvo ir vicemero Jono Pinskaus pozicija. Jis sakė nepritariantis punktui, kad po sutarties su „Dalkia“ savivaldybė turėtų išpirkti Vilniaus šilumos ūkio turtą. Tačiau investicijoms siūlė pritarti, nes kitu atveju miestui gresia baudos.

J.Pinskus, nepaaiškinęs motyvų, atsistatydino iš komisijos, kuri rengė sutartį, pirmininko pareigų.

Galutinis balsavimas dėl „Vilniaus energijos“ investicijų plano numatytas gruodžio 23 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.