Europos Komisija leido šildyti Vilnių

Vilniečiai nesušals, sostinės savivaldybei nereikės mokėti 164 tūkst.Lt per dieną už nelegalų šildymą, „Vilniaus energijos“ aplinkosaugos investicijas galima atidėti. Tai paaiškėjo penktadienį, sostinės tarybos paskutinio šiais metais posėdžio metu. Meras Artūras Zuokas pranešė gerą žinią: Europos komisija (EK) pratęsė aplinkos apsaugos priemonių įgyvendinimo planą iki 2020-ųjų.

"Vilniaus energijai" leidimas tiekti šilumą pratęstas.<br>D.Umbraso nuotr.
"Vilniaus energijai" leidimas tiekti šilumą pratęstas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 27, 2013, 2:38 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:36 PM

Tai reiškia, kad leidimas veikti „Vilniaus energijai“ ateinantiems metams bus pratęstas, jėgainė galės gaminti ir tiekti šilumą. „Vilniaus energijos“ aplinkosaugos investicijų planą tarybai leista patvirtinti iki kitų metų liepos 1 d.

Grėsmė vilniečiams žiemą praleisti nešildomuose butuose arba po skolų kupra sulinkusiai sostinei užmesti 60 mln.Lt skolos naštą kybojo iki šių dienų.

Gruodžio pradžioje Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) nedviprasmiškai pareiškė, kad jei iki metų pabaigos nesulauks savivaldybės tarybos patvirtinto projekto, „Vilniaus energijai“ nebus pratęstas leidimas veikti, tai yra, įmonė neteks teisės šildyti miestą.

Jeigu tai darys, „Vilniaus energija“ arba savivaldybė turės mokėti milžiniškas baudas – po 164 tūkst. Lt per dieną (tai sudarytų 60 mln. Lt per metus).

ES aplinkosaugos normatyvai reikalauja, kad Vilniaus termofikacinėje elektrinėje būtų įrengti taršą mažinantys filtrai. Tai kainuotų 72,5 mln. Lt.

VRAAD reikalavo, kad investicijų planas būtų pateiktas iki šių metų pabaigos.

VRAAD direktorius Rolandas Masilevičius portalui lrytas.lt neseniai tvirtino, jog tikrai neišduos „Vilniaus energijai“ leidimo veikti, jeigu nebus patvirtintas aplinkosaugos investicijų planas.

Buvo numatyta, kad filtrai turėjo būti pastatyti 2016 metais. Tais metais turi pasibaigti Vilniaus šilumos tinklų ir prancūzų bendrovės „Dalkia“ nuomos sutartis.

Bet sutartis numato, kad pasibaigus Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarčiai 2016-ųjų pabaigoje miestas išpirks turtą už likutinę vertę. Tai sudarytų apie 60 mln. Lt.

Dėl šio punkto Vilniaus miesto taryboje ir strigo investicijų sutarties pasirašymas, tsavivaldybėje virė aršios diskusijos.

Opozicija („tvarkiečiai“ ir konservatoriai) siūlė pritarti investicijų planui pakeitus paskutinį sutarties punktą: kad pasibaigus sutarčiai su „Dalkia“ savivaldybė išpirks „Vilniaus energijos“ turtą už vieną litą.

Prieš dvi savaites savivaldybė sudarė darbo grupę, kuri kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir VRAAD, prašydami pratęsti leidimą „Vilniaus energijai“ šildyti miestą.

Prašymas buvo patenkintas laimingai sutapus aplinkybėms. Paaiškėjo, jog EK pratęsė laiką, per kurį Vilniaus termofikacinėje elektrinėje būtina įrengti filtrus. Terminas pratęstas iki 2020 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.