Biokuro gamintojai skabo net pakelės krūmus

Biokuro gamybos įmonės šluoja ne tik pakelių krūmynus, bet ir ūkininkų laukus. Pastarieji džiaugiasi: sklypai valomi už dyką, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

2014-02-05 07:33, atnaujinta 2018-02-16 17:11

Biokuro gamybos įmonių technika šiuo metu iki drožlių smulkina ne tik žvyrkelių pakelėse styrančius krūmus. Ji važinėja skersai išilgai ūkininkų laukų, kirsdama per keletą metų miško jaunuolynais virtusias pievas. Į smulkintuvus kraunamos ir iš melioracijos griovių išvilktų krūmokšnių šakos.

„Pastaruosius 5 metus žmonės, dalyvaujantys tam tikrose ES paramos programose, gaudavo išmokų už natūralias pievas.

Tas laikas baigėsi, todėl dabar reikia iš tų pievų iškirsti visus krūmus“, – paaiškino Pakruojo rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Alvidas Vasiliauskas.

Pievų savininkai už hektarą kasmet gaudavo 338 litus vien už tai, kad sykį per metus jas nušienaudavo.

Dabar neiškuopus laukų galima sulaukti net ir didesnių mokesčių už apleistą žemę.

Biokuro gamybos įmonių rankomis savo sklypus šiuo metu tvarko ir tie ūkininkai, kurie juos suskubo įsigyti iš valstybės. Dažniausiai tai nenaši, iki šiol neprižiūrėta žemė.

Į talką biokuro gamintojus kviečiasi ir gyvulių augintojai, kurie patys neranda laiko medžiais apžėlusiuose laukuose mojuoti pjūklais arba neturi tinkamos technikos.

Verslininkai veltui išsiveža visą laukuose sugraibytą medieną, nes užsidirba biokurą parduodami biržoje.

Biokuro biržoje vakar buvo sudarytas vos vienas sandoris – parduota 30 tonų biokuro, už vieną toną suderėjus 687 litus. Šildymo sezono pradžioje tonos kaina buvo perkopusi ir 700 litų.

„Biokuro Lietuvoje yra į valias. Pastaruoju metu jo kainos kilo, nes įtakos turėjo keletas veiksnių. Vienas jų – sezoninis svyravimas. Per šildymo sezoną – rudenį ir žiemą – biokuras visada pabrangsta.

Kita vertus, biokuro kainą pakėlė padidėjusi paklausa.

Vartojimas auga, nes rinkoje atsirado daug naujų biokuro katilinių“, – sakė biomasės energetikos asociacijos „Litbioma“ prezidentas Remigijus Lapinskas.

Anot jo, šiuo metu panaudojamos anaiptol ne visos biokuro rūšys. Kol kas neperkama brangesnės žaliavos, nes iš jos pagaminto biokuro savikaina pranoktų rinkos kainą.

„Užtat dabar galima rasti pigesnės žaliavos – jaunuolynuose, pakelėse ar elektros linijų ir geležinkelio apsaugos zonose iškirstos medienos.

Iki šiol ji buvo nenaudojama, o dabar atsirado galimybė tai padaryti. Tai pristabdo biokuro kainų augimą“, – sakė R.Lapinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?