Sausio speigai elektros kainas sustingdė aukštumose

Pigesnė Skandinavijos elektra

Sausį, atšalus orui, Lietuvoje, kaip ir visoje Šiaurės Europoje, elektros kainos padidėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausį, atšalus orui, Lietuvoje, kaip ir visoje Šiaurės Europoje, elektros kainos padidėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

2014-02-17 14:55, atnaujinta 2018-02-16 05:06

Vidutinė elektros kaina biržoje „Nord Pool Spot“ Lietuvos prekybos zonoje sausį siekė 14,8 cento už kilovatvalandę ir buvo 15 proc. didesnė nei gruodį, tačiau 2 proc. mažesnė nei pernai sausį.

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ pranešė, kad nebrangi elektra Skandinavijoje didžiąją mėnesio dalį neleido kilti kainoms ir Lietuvoje, tačiau atšalus orui, Lietuvoje, kaip ir visoje Šiaurės Europoje, kainos padidėjo. Anot bendrovės, kai kuriais atvejais kainos šokteldavo iki 35 centų už kilovatvalandę.

„Antroje sausio pusėje speigui paspaudus iki daugiau kaip 20 laipsnių šalčio, šiluminės elektrinės kartu su šilumos energija didino ir elektros gamybą, tai šiek tiek augino elektros pasiūlą ir ribojo kainų kilimą elektros biržoje Lietuvoje. Be to, Latvijos hidroelektrinės gamino kur kas daugiau elektros nei įprasta žiemą“, - teigiama "Litgrid" pranešime.

Anot pranešimo, sausį į Lietuvą importuota 13 proc. daugiau elektros nei gruodį. Importas iš Estijos ir Skandinavijos šalių išaugo 47 proc., maksimaliai išnaudojant visus Estijos-Latvijos jungčių pralaidumus. Elektros importas iš Rusijos sausį sumažėjo 21 proc.

Vidutinė elektros kaina Lietuvoje vasario 10-16 dienomis buvo 14,9 cento už kilovatvalandę. Pasak „Litgrid“, kainos šiek tiek padidėjo dėl penktadienį remontui išjungtos viena iš elektros perdavimo linijų tarp Suomijos ir Švedijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.