Ukrainiečiai iš bankų šluoja savo santaupas

Ukrainos gyventojai neramumų Kijeve metu iš bankų atsiėmė apie 7 proc. visų anksčiau juose laikytų pinigų, t.y. 3 mlrd. JAV dolerių. Apie tai naujienų agentūrai „Bloomberg“ pranešė naujasis nacionalinio Ukrainos banko vadovas Stepanas Kubivas.

Ukrainos grivinos kursas pastaruoju metu smarkiai smunka.<br>AP nuotr.
Ukrainos grivinos kursas pastaruoju metu smarkiai smunka.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2014, 5:38 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:01 PM

Anot S. Kubivo, šiuo metu situacija kiek aprimo ir lėšų mažėjimas Ukrainos centrinių ir vakarinių sričių bankuose sulėtėjo. Tačiau jis pastebėjo, kad „šalies rytuose žmonės ir toliau aktyviai atsiima savo pinigus“.

Praėjusią savaitę kai kurie Ukrainos bankai apribojo bankomatuose išgryninamų pinigų kiekį, nes bankų klientai šiuos masiškai atsiimdavo. Tokių priemonių ėmėsi bankai „Privatbank“, „Nadra“, „UniCredit Bank“ padalinys Ukrainoje, „Raiffeisen Bank Aval“, „Sberbank“ ir kitos komercinės finansų institucijos. Šią savaitę dalis minėtų bankų apribojimus atšaukė.

Tuo metu Ukrainos nacionalinės valiutos grivinos vertė JAV dolerio atžvilgiu per pastaruosius 10 metų smuko žemiausiai. Taip įvyko dėl politinių neramumų ir ilgą laiką šalyje blogėjusios ekonominės padėties. Tiesa, padėtis Ukrainos ūkio sektoriuje nebuvo gera ir prieš neramumus.

Kai kurie ekspertai mano, kad šis pokytis tik pabrėžia šalyje tvyrančias problemas ir poreikį suteikti Ukrainai tarptautinę pagalbą. Šiuo metu šaliai padėti labiausiai spaudžiamas Tarptautinis valiutos fondas (TVF), nes panašu, kad Rusija tai daryti atsisako.

Valiuta nuvertėjo labai staigiai – vien šį mėnesį JAV dolerio atžvilgiu ji sumenko 18 proc. ir dabar doleris kainuoja daugiau nei 9 grivinas, nors centrinis šalies bankas bandė šį nuosmukį mažinti naudodamas turimas užsienio valiutos atsargas ir išpirkdamas grivinas. Tokie žingsniai pristabdė valiutos vertės mažėjimą, tačiau turimos finansinės atsargos buvo išnaudotos iki pavojingai žemo lygio.

Dalis ekspertų teigia, kad reikėtų leisti grivinai nuvertėti. Tokiu atveju suaktyvėtų Ukrainos apdirbamoji pramonė, nes pakiltų šios konkurencingumas. Tačiau, jei šis nuosmukis įvyktų per staigiai, toks pokytis neigiamai paveiktų vartotojus, verslą ir finansų įstaigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.