Elektrai atpigti neleidžia jungčių remontai

Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ biržoje šių metų vasarį siekė 14,75 ct/kWh ir buvo 0,5 proc. mažesnė nei sausį. Lyginant su praėjusių metų vasariu, elektra taip pat buvo puse procento pigesnė.

Dėl elektros jungčių remontų energijos kaina nekrinta tiek, kiek galėtų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl elektros jungčių remontų energijos kaina nekrinta tiek, kiek galėtų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:29 PM

Pasak nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ vadovo Algirdo Juozaponio, šį pokytį nulėmė aukštesnė vasario vidutinė oro temperatūra ir pailgėjusios dienos – tai mažino elektros energijos paklausą rinkoje.

Bendras Lietuvos suvartojimas, palyginti su sausiu, buvo 2,74 proc. mažesnis, o reikiamą pasiūlą rinkoje užtikrino šildymo sezono metu veikiančios termofikacinės elektrinės.

„Visą mėnesį pastovaus lygio besilaikiusios kainos ryškiau sumažėdavo savaitgaliais, kai elektros energijos paklausa natūraliai nukrisdavo, todėl ryškesnį sutaupymo efektą vasario mėnesį turėjo pajusti tie vartotojai, kurie yra pasirinkę su kaina biržoje susietą tarifą ir savaitgaliais vartojo daugiau elektros energijos“, – sako A. Juozaponis.

Vidutinę elektros energijos kainą „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos kainų zonoje vasarį neigiamai veikė planiniai perdavimo jungčių tarp Estijos ir Latvijos remontai. Pavyzdžiui, vasario 17-19 d. užfiksuotą elektros energijos kainos padidėjimą iki 19,33 ct/kWh „Nord Pool Spot“ Lietuvos zonoje nulėmė trečdaliu sumažėjusios importo iš Estijos galimybės.

A. Juozaponis teigia, kad remontai didesnį taupymo efektą trukdys pasiekti ir kovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.